Testovi mobitela

SONY ERICSSON Xperia Pro

Xperia Pro Xperia Pro Xperia Pro Xperia Pro Xperia Pro Xperia Pro Xperia Pro Xperia Pro Xperia Pro Xperia Pro Xperia Pro
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 120 x 57 x 13,5
Masa uređaja (g) 142
Operativni sustav Android 2.3 Gingerbread
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 854
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Vrijeme razgovora 2G (h) 7
Vrijeme čekanja 2G (h) 400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Android s tipkovnicom
Autor: Ivan Kišić

Snažniji Android smartphone s punom tipkovnicom je rijetkost: na test smo dobili Sony Ericssonov QWERTY pametni telefon

Sony Ericsson je jedan od rijetkih proizvođača koji se usudio izbaciti model s punom tipkovnicom, a nakon Mini modela iz Xperia serije, konačno se okrenuo i snažnijim modelima. Xperia Pro označava taj napredak prema vrhu ponude koja sada uključuje i tipkovnicu, uz standardno vrlo dobar hardver.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334352510.JPG

Sadržaj pakiranja

Osim sve sile uputa i upozorenja u pakiranju se nalazi USB punjač za struju, pripadajući micro USB kabel (koristi se za punjenje i prebacivanje podataka), odlične in-ear slušalice i micro HDMI > HDMI kabel za spajanje na televizore i monitore. Među dodatnom opremom koja nije prisutna nalazi se i dok preko kojega se na mobitel mogu spajati vanjski USB uređaji.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334352694.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Form factor je standardni za moderne touchscreen mobitele i klizna tipkovnica malo utječe na njegovu debljinu i masu. U osnovi izgleda elegantno i uredno, no na nekim dijelovima plastika se doima jeftinom i prijeti škripanjem. Iako smo prilično sigurni da bi izdržao pokoji pad na pod strah nas je dugoročnih ogrebotina i zalutalih kovanica po džepovima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334352791.JPG

Ekran i tipkovnica

480 x 854 pikselni zaslon neće iznenaditi nikoga s rezolucijom, no kvaliteta prikaza je odlična. Podržan sa Sonyjevim BRAVIA engineom njegove boje su vibrantne i jasne, iako vam za demonstraciju svih njegovih moći treba šarenija igra, video ili slika, zbog općenito tmurnog operativnog sustava.

Mali minus je ograničeni kut gledanja koji ne bi trebao mnogo smetati, s obzirom da su mobiteli ipak osobni uređaji koje će istovremeno koristiti samo jedna osoba.

Tipkovnica bi mogla biti nešto prevelika korisnicima s manjim prstima, kao što je i naš test pokazao, no opet se radi o jednoj od najpraktičnijih s kojima smo radili u zadnje vrijeme, posebno kod smartphoneova.

Tipke su logično smještene, korištenje je jednostavno, no zagonetka nam je zašto je mali globus iznad direkcijskih tipki postao prečica za promjene postavki tipkovnice, a ne nešto korisnije?

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334354062.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Posve očekivano OS se temelji na Androidu u verziji 2.3.4, s obećanom nadogradnjom na 4.0. Kao i kod prethodnika, cijeli je obučen u Sony Ericssonovu temu koja nekima možda i ne odgovara. Dok je HTC napravio ogromne softverske korake koji su iskoristili mogućnosti modifikacije sučelja, SE nije išao toliko daleko, na negodovanje jednih i veselje drugih.

Osim toga SE je dodao i neke svoje widgete i aplikacije, od već poznatog Timescapea (Mediascape je zamijenjen s normalnom galerijom) do TrackID-a i snimanja 3D fotografija (zapravo obične panorame). Od beskorisnijih izdvajamo McAfee antivirus i nekoliko shortcutova koji samo usmjeravaju na web stranice i zagađuju glavni izbornik.

Ipak, hvalimo uvrštavanje OfficeSuite paketa, kao i jednostavne golf simulacije za razbibrigu, bar do prvog posjeta Marketu. Sučelje je brzo i responzivno i u radu nismo imali nikakvih problema. Ukoliko znate kako raditi s bilo kojim Androidom, Xperia Pro neće zahtijevati navikavanja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334357665.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Sve prednosti Androida su ovdje – mnoštvo mogućnosti unosa, sinkronizacije s društvenim mrežama, kalendarima, e-mailovima, tako da imenik predstavlja gotovo idealnu modernu bazu za čuvanje podataka o kontaktima. Mana je nedostatak pametnog pretraživanja na kojeg smo se naviknuli kod konkurencije.

Pozivi nisu daleko od toga. Lako se pregledava njihova arhiva, iako ju nije moguće detaljno sortirati, a imaju sve potrebne podatke u trajanju, vremenu i smjeru poziva.

Uz duboku integraciju samog Androida s mnoštvom socijalnih mreža (u prvu ruku Facebookom), Sony Ericsson je to doveo na viši nivo tako da omogućava društvenu podjelu pjesama, kao i njihovo pretraživanje na Youtubeu. Sve to uključuje i standardni Facebook widget za brzi pristup i mogućnosti brzog dijeljenja manje-više svega od fotografija do aplikacija.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334359749.JPG

E-mail i poruke

Kao i kod većine Androida, e-mail je podijeljen na Gmail i običan e-mail klijent. Oboje imaju slične mogućnosti i lako se dodatno podešavaju (vrijeme pregledavanja e-maila, veličina e-mailova itd). Podržavaju HTML e-mailove, a lako se spajaju i na poslovne servere po potrebi.
Bilo da koristite običan POP3 e-mail ili neki tip push e-maila, Xperia Pro ne zakazuje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334362744.JPG

Procesor i memorija

Qualcommova MSM8255 Snapdragon platforma s Adreno 205 grafičkim procesorom i centralnim procesorom na 1 GHz pruža očekivano visoke performanse. Hardver nije vrhunski, što je očito i u 512 MB radne memorije i procesoru s jednom jezgrom, no dovoljno je snažan da izvrši manje-više sve što bacite pred njega.

S obzirom na cijenu i klasu uređaja definitivno se radi o dobro odmjerenom hardveru i više (ali i manje) nismo očekivali.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334362979.JPG

Benchmark test

Za testiranje performansi smo koristili Quadrant Standard puni benchmark na kojem je uređaj postigao visoki rezultat od 1369 bodova.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334363019.JPG

Baterija i trajanje

Xperia Pro nije razočarala. Trajanje baterije je iznadprosječno, s više od jednog dana intenzivnog korištenja, što bi se preračunalo u manje od dva dana normalnog korištenja. 1500 mAh baterija se pokazala dovoljno sposobna nositi s teškim zadaćama, iako će ta brojka biti zadovoljavajuća samo korisnicima smartphoneova koji su naviknuti na tako male brojke.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334363071.JPG

Multimedija, FM radio i glazba

S uključenom memorijskom karticom od 8 GB i dobrim in-ear slušalicama, Xperia Pro se pokazala kao dobar glazbeni player bez ikakvih dodataka. Softver je praktičan i zanimljiv, s obzirom da pruža neke društvene mogućnosti poput podjele pjesama s prijateljima.

Sveukupno je jednostavan i dobar za korištenje, bez potrebe za nalaženjem novoga.
Video player je zato druga priča. Ne podržava više od standardnih formata, tako da na DivX i slične možete zaboraviti, osim ako ne instalirate neki player s Android Marketa koji će se s time nositi bez problema.

Testni 720p video je radio bez problema, a uz kvalitetan zaslon, gledanje serija predstavlja dobro iskustvo. Spajanje na TV ovdje je veliki bonus.

Prisutan je i FM radio bez mnogo posebnih mogućnosti, osim pametne integracije s TrackID sustavom identifikacije pjesama.

Fotoaparat i video

Snimanje fotografija je dobro iskustvo zbog lako dostupna tipke na lijevoj strani kućišta i mnogo mogućnosti igranja s postavkama. Kvaliteta rezultata je vrlo dobra. Boje su jarke, a detalji jasni, uz obaveznu zrnatost u situacijama bez dovoljno svjetlosti. Unatoč dobroj LE diodi na pozadini, to može biti često.

Video nije daleko po kvaliteti i također izgleda odlično u najvišoj, 720p rezoluciji, uz probleme pri manjku svjetlosti.

Povezivost i Internet pretraživač

Osim nadolazećih 4G tehnologija, Sony Ericsson Xperia Pro uključuje sve relevantne bežične tehnologije. Od standardnih UMTS, Bluetooth, WiFi do HSUPA i DLNA protokola za dijeljenje multimedije s drugim uređajima.

Pretraživač se temelji na WebKit engineu i s time pruža najbolju kvalitetu prikaza sadržaja, dok se sama aplikacija brine za ostale, ne tako moćne mogućnosti.

Navigacija

Google Maps su i ovdje osnovica navigacije, bilo s ili bez GPS-a. Softver je dobro poznat, kao i detaljne mape koje pruža. Iako i dalje nije dovoljno prilagođen nekim zemljama, pa tako i našoj, može poslužiti za osnovnu navigaciju do nabavke bogatijeg softvera.

Uredski paket

OfficeSuite Pro odlično odrađuje zadaću uredskog paketa, pa tako otvara DOC., PPT., XLS. i srodne formate, a za razliku od mnogo mobitela on ih također može editirati i stvarati. S dobrom tipkovnicom, Xperia Pro može biti praktičan mobilni ured, naročito u sprezi s VPN softverom i spajanjem na poslovne usluge.

Organizator i alarm

Iako se često spominje kao najslabija karika među Googleovim aplikacijama na Androidu, kalendar je prilično sposoban i moćan. Odlično se sinkronizira sa svime od e-maila do Facebooka i omogućava široke mogućnosti pregleda. Solidno rješenje koje će samo najzahtjevniji htjeti zamijeniti.

Cijena

Sony Ericsson Xperia Pro dostupan je po cijeni od 2.549 kuna, očekivanoj i vjerojatno mnogo nižoj u ponudi nekog operatera.

Cool faktor

Tipkovnica je definitivno najcool detalj na Xperiji Pro. Osim za uredske primjene, ona je najpraktičnija za chatanje preko IM-a, naročito kad se sjetimo nedavno izašle Facebook aplikacije napravljene isključivo za messaging preko nje.

Zaključak

Sony Ericsson Xperia Pro je sposoban multimedijski model više-srednje klase koji će za pristojnu količinu novaca pružiti punu tipkovnicu i nešto zahtjevnijim korisnicima.


Plus

+ Tipkovnica
+ HDMI izlaz
+ Mail sučelje

Minus


- Sony Ericssonovi dodaci i sučelje
- Fotografiranje u mraku

Konkurencija

Nokia C6Iako je riječ o različitom OS-u (Symbian Serije 60, release 5), i Nokia ima QWERTY tipkovnicu. Ima nešto manju dijagonalu ekrana, od 3,2 inča, i slabiju rezoluciju (360x640 px). Snaga procesora je daleko slabija kod Nokije (434 MHz) nego kod Sony Ericssona (1 GHz).

Xperia Mini ProKonkurencija iz vlastite kuće ima manje dimenzije, ali istu snagu procesora. Tipkovnica je zajednička osobina, no na kraju će zahtjevnost korisnika presuditi.

 

 

 

Komentari

mrkka

09. listopada 2012 - 15:30 Prijavi neprimjeren komentar

zanima me da li izvozite za BiH ?

doodo

30. kolovoza 2011 - 17:21 Prijavi neprimjeren komentar

kad dolazi u hrvatsku i otprilike koja ce bit cijena ?

Odgovori