Testovi mobitela

SONY ERICSSON Xperia Mini Pro

Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro Xperia Mini Pro
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 92 x 53 x 18
Masa uređaja (g) 136
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1200
Vrijeme razgovora 2G (h) 5,7
Vrijeme čekanja 2G (h) 340
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Ne
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1.999 kn
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Kompaktno, snažno, simpatično
Autor: Dejan Pavlović

Sony Ericsson već dulje vrijeme izbacuje kompaktne uređaje, ali Mini Pro im je najbolji do sada

Sony Xperia Mini Pro dolazi nakon X10 Mini Pro uređaja kojeg je nažalost SE uvelike hardverski osakatio. Potpuno drugu priču priča Mini Pro koja dolazi s poboljšanim procesorom, odličnim ekranom i kamerom te i poboljšanom tipkovnicom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330021055.JPG

Sadržaj pakiranja

S mobitelom dolaze standardni priručnici, USB kabel, punjač, slušalice, ali i svakako zanimljiv dodatak – screen protector. Nije nam poznato zašto je SE isporučio zaštitnu foliju s ovim uređajem, ali nadamo se da staklo nije previše osjetljivo na grebanja....

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330021226.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Mobitel je kao i velika većina novijih Sony Ericssonovih pametnih telefona u potpunosti izrađen od plastike. Plastika ima poznati meki finish zbog kojeg mnogi korisnici žale, jer mobitel itekako voli skliznuti, pa i dalje zamjeramo što na stražnjem poklopcu ne postoji neka vrsta gripa za koju bi se mobitel mogao bolje primiti.

 

Prednjom stranom Xperije Mini Pro dominira ekran iznad kojeg su se smjestila 3 senzora, kamera za video konferencije i LE dioda. Na suprotnoj strani smjestila se kamera, LED blic i zvučnik, dok su sa strane mjesto našle tipke za pojačavanje odnosno smanjivanje glasnoće i okidač kamere.

Na vrhu mobitela nalazi se tipka za paljenje i gašenje, microUSB port te 3,5 mm utor za slušalice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330021379.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran kojim se odlikuje Xperia Mini Pro je izrađen u Bravia tehnologiji. Ova tehnologija omogućuje vjerniji prikaz boja, bolji kontrast i bolju vidljivost na suncu i to je svakako istina.

Boje su fenomenalno izbalansirane, a posebno nas je oduševio kut gledanja koji praktički iznosi i 180 stupnjeva.

 

Slajdanjem gornjeg dijela mobitela prema gore, otkriva nam se punokrvna qwertz tipkovnica. Riječ je o tipkovnici sa 4 reda i navigacijskim tipkama.

 

Tipke su dovoljno izbočene i udaljene kako bi tipkanje bilo ugodno. Mehanizam tipkovnice je dobro napravljen, klimanje ili prazan hod nije primjetan.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330021457.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Operativni sustav koji dolazi s ovim mobitelom je zadnja verzija Androida – 2.3.3.

Naravno, Sony Ericsson je u potpunosti doradio sučelje standardnog Androida, i on izgleda bolje nego ikada!

 

Početni ekran se sastoji od pet različitih panela na koje je moguće postavljati widgete. U rubovima svakog panela nalaze se prečaci za često korištene aplikacije – poruke, imenik, telefon i multimediju. Posebno je zanimljiva kratica multimedija koja se dodirom proširuje i prikazuje dodatne kratice – FM radio, glazbeni svirač i video player.

 

Na početni ekran moguće je postavljati različite Sony Ericsson widgete (uz klasične Android). Ti widgeti uključuju glazbeni svirač, omiljene fotografije, widget za omiljene kontakte, za upravljanje raznim funkcijama mobitela i naš omiljeni – favoriti i dnevnik poziva. U ovom widgetu je moguće dodati omiljene kontakte koji se prikazuju u prvoj kartici widgeta, a u drugoj se nalazi popis svih poziva ostvarenih na mobitelu.

 

Općenito, mobitel je radio iznimno brzo i bez ikakvog zastajkivanja u radu. Kroz cijeli početni ekran je prisutna velika količina animacija koje se pojavljuju u ovisnosti o radnjama na mobitelu.

Svakako treba istaknuti animaciju kod pomicanja widgeta – widgeti postaju kao zavjese koje se pomicanjem njišu na ekranu – zgodno!

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330022450.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je tradicionalniji, pa se u donjem dijelu nalazi traka s prečacima – telefon, popis poziva, kontakti i favoriti. Korisna opcija je mogućnost dodavanja raznih računa direktno iz prečaca za kontakte, što svakako olakšava korištenje mobitela.

 

Pozivi s mobitelom su bili zadovoljavajući. Jačina zvučnika je bila na zavidnoj razini pa je sugovornik bio čujan čak i u bučnim uvjetima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330022530.JPG

E-mail i poruke

Aplikacija poruka je također dorađena od strane Sony Ericssona. Riječ je o standardnom thread view modu čitanja poruka, pa se tako poruke prikazuju u obliku pravokutnika, a zgodan dodatak je i to što cijelo vrijeme pri vrhu zaslona "pluta" ime osobe s kojom se dopisujemo. Negativna strana aplikacije je što se nigdje ne prikazuje avatar kontakta, niti je moguće pritiskom na plutajuće ime osobe dobiti dodatne opcije, kao što su nazovi i slično.

 

E-mail aplikacija je poprilično jednostavna, te nudi mogućnost dodavanja neograničenog broja računa, postavljanje potpisa, grupnog odabira i slično.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330022954.JPG

Procesor, memorija

Xperia Mini Pro ima 1 GHz Snapdragon procesor koji je potpomognut i Adreno 205 grafičkim čipom. Obzirom na manju rezoluciju ekrana, čak i zahtjevnije igrice na ovom mobitelu će praktički letjeti. Mobitel ima i 512 MB RAM memorije, te nažalost samo 400 MB ROM memorije od koje je korisnicima dostupno svega 300 MB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330023018.JPG

Baterija i trajanje

Uređaj ima ugrađenu bateriju od 1200 mAh. Prema službenim specifikacijama ona bi trebala trajati oko 5 i pol sati u načinu razgovora, te negdje oko 340 sati u modu čekanja. U praksi mobitel izdrži do jednog dana naprednije uporabe, a prosječne i do 2 dana.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330023109.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Xperia Mini Pro ima atraktivan glazbeni player. Slično kao i aplikacija imenika, i u playeru se na dnu nalaze 4 kartice – izvođači, albumi, pjesme i playliste.

 

Iz playera je moguće direktno potražiti neku pjesmu na youtubeu i pogledati njezin spot. U modu reprodukcije glazbe prikazuju nam se standardne tipke (naprijed, nazad, pauza) a u pozadini je prikazan i omot albuma kojeg trenutno slušamo. Player ima i equilizer s puno predefiniranih postavki za koje moramo napomenuti da rade odličan posao u poboljšanju zvučne slike.

 

Aplikacija za FM radio je također prisutna. Prilikom pokretanja automatski skenira dostupne radio postaje, a korisna je stvar i "TrackID" koja može prepoznati pjesmu koja se trenutno izvodi.Radio je nemoguće slušati bez uključenih slušalica.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330023517.JPG

Fotoaparat i video

Xperia Mini Pro ima 5 megapikselnu kameru na stražnjoj strani s jednostrukim LED flashom koji pomaže u snimkama u tamnijim uvjetima.

 

Sučelje kamere se sastoji od 3 dijela – lijevog, desnog i centralnog. Na lijevom se nalaze opcije fotografiranja – mod snimanja, rezolucija, snimanje dodirom, scenski modovi i opcije blica, dok su s desne strane prikazane male sličice zadnje snimljenih fotografija.

Testne fotografije: 

 

 

 

U centralnom dijelu se nalazi preview slike koju ćete snimiti i prekidač za promjenu na video mod snimanja.

 

Kvaliteta fotografija je dobra. Posebno u uvjetima dobrog osvjetljenja iznenadila nas je razina detalja i točnost boja. Nažalost, kao i većina mobitela kvaliteta fotografija opada u tamnijim uvjetima snimanja, ali Xperia Pro Mini tu ne zaostaje previše za konkurencijom.

 

Video isječke je moguće snimati u HD rezoluciji, no rezultati su daleko od idealnih. Snimljeni video ima nisku razinu detalja, iako je snimak relativno fluidan.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330023877.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Na mobitel je moguće instalirati Flash player, pa je tako i pregled Interneta praktički kao i na desktop računalima. Pretraživač radi brzo, čak i kada se uključi prikaz flash videa. Zumiranje je moguće na tri načina – pinch to zoom metodom, dvostrukim klikom i tipkama koje se nalaze na ekranu uređaja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1330023927.JPG

Navigacija

S mobitelom nije došla dodatna aplikacija kojom bi se moglo navigirati, ali kao i u svakom Googleovom telefonu na raspolaganju imate Google maps.

Uredski paket

S mobitelom dolazi OfficeSuite aplikacija kojom je moguće samo pregledavati dokumente. Aplikacija može otvoriti Word, Excel, PowerPoint ili PDF datoteke. Rad s aplikacijom je ugodan i fluidan, a prisutan je i pinch to zoom za zumiranje datoteka. Nedostatak je što se datoteke ne mogu editirati, već samo pregledavati, a za opciju editiranja morat ćete kupiti punu verziju aplikacije.

Organizator i alarm

Organizator se oslanja na sinkronizaciju s Google računom. Moguće je dodavati razne događaje u kalendar, uz opciju podsjetnika na dodane događaje.

Aplikacije i igre

Osim strandardnih Google aplikacija, Sony Ericsson je dodao i kalkulator te dorađeni alarm (sa puno opcija za podešavanje alarma).

Benchmark

Na Quadrant Standardu Pro Mini prosječno postiže 1500 bodova. Što je rezultat koji je u rangu očekivanja, obzirom da ima poboljšane grafičke bodove (zbog smanjene rezolucije ekrana).

Cijena

Cijena uređaja je 1.999 kuna, ali je u različitim ponudama mobilnih operatera dobavljiv i po nižim cijenama. S obzirom na viđeno i dobiveno, cijena je sasvim fer i nije precijenjena.


Cool faktor

Cool faktor mobitela su njegov izgled, kompaktne dimenzije uz dostupnost pune qwertz tipkovnice koja je rijetkost na tržištu mobitela.

Zaključak

Ako vam je potreban mali, kompaktni mobitel, a opet ste ovisni o društvenim mrežama ili SMS porukama ovo je mobitel za vas! Njegova odlična tipkovnica u kompletu s odlično dorađenim sučeljem i brzinom rada jednostavno će vas oduševiti.

Za naprednije korisnike, kojima je potreban veći ekran i veća rezolucija, preporučujemo neki drugi model.

 

 

Plus

+ brzina rada

+ dimenzije

+ ekran

 

Minus

- loše snimanje fotografija

- lošija kvaliteta izrade

 

Konkurencija:

 

Xperia Mini

 

Brat blizanac, ali bez tipkovnice. U slučaju da vam je ona viška, a sviđa vam se dizajn uređaja, svakako preporučamo i Xperiju Mini.

Motorola Flipout

 

Ima nešto manji ekran (2,8 inča), a tipkovnica je u pet redova. Slabiji je procesor (600 MHz) i slabija je kamera (3,15 megapiksela) nego kod Sony Ericssona.

Tema na Mobil.hr forumu za uređaj Sony Ericsson Xperia Mini Pro

 

 

 

Komentari

anita

05. ožujka 2014 - 00:54 Prijavi neprimjeren komentar

imam mini pro i imam problem jer ne mogu da nadjem gde treba da ukljucim prednju kameru. stajalo mi je tamo gde i ostala podesavanja,ali sada ne mogu da ga nadjem?

anita

05. ožujka 2014 - 00:53 Prijavi neprimjeren komentar

imam mini pro i imam problem jer ne mogu da nadjem gde treba da ukljucim prednju kameru. stajalo mi je tamo gde i ostala podesavanja,ali sada ne mogu da ga nadjem?

mardol

23. rujna 2013 - 18:04 Prijavi neprimjeren komentar

imam mini pro molim pomoć kako se spojiti na laptop da mogu prebaciti slike i dali je moguće i gdje produljiti vrijeme snimanja jer je ovo kratko
pozdrav

mickeym

02. rujna 2012 - 14:38 Prijavi neprimjeren komentar

Imam se mini pro već oko pola godine i prezadovoljan sam sa telefonom. Sve radi kao i prvi dan kad sam ga kupio iako je odnedavno ics na njemu koji radi jako dobro.

dubalb

01. srpnja 2012 - 17:13 Prijavi neprimjeren komentar

Nemojte kupovati ovaj telefon,prije tjedan dana puka mi je displej sam od sebe,.U SERVISU MI TRAŽE 1000 hrk.za popravak.NIKAD VIŠE SONY =SMEĆE

Odgovori