Testovi mobitela

SONY ERICSSON txt pro

txt pro txt pro txt pro txt pro txt pro txt pro txt pro
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 93 x 52 x 18
Masa uređaja (g) 100
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 400 x 240
Broj boja ekrana 262.144
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica QWERTY
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 b/g
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1000
Vrijeme razgovora 2G (h) 5,1
Vrijeme čekanja 2G (h) 400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena nije formirana
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Tipkovnica za svaki džep
Autor: Miro Vučak

Txt pro je vrlo jednostavan i kompaktan mobitel sa solidnom hardverskom tipkovnicom

Sony Ericsson txt pro je vrlo kompaktan mobitel. Nema neku veliku funkcionalnost, no txt pro ipak nije smartphone, već koristi Sony Ericssonov kućni OS. Cijela poanta ovog uređaja je jednostavnost i brzo tipkanje i Sony Ericsson txt pro to obavlja sasvim solidno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315826412.jpg

Sadržaj pakiranja

U pakiranju je uključen punjač, microUSB kabel i slušalice. Memorijska kartica nije uključena.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315826422.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Sony Ericsson txt pro je nešto manji, ali deblji uređaj. Ovo je ipak klizni mobitel, pa nas nešto deblje tijelo ne iznenađuje. Na prednjem djelu mobitela je naravno ekran, ispod kojeg se nalazi home tipka, koja je ujedno i jedina na prednjem dijelu uređaja.

 

Na desnoj strani su tipke za regulaciju glasnoće i tipka za paljenje fotoaparata / kamere. Tipke za glasnoću ne mogu pojačavati / smanjivati glasnoću zvonjenja, već samo pale (ili gase) njen zvuk, ali mogu regulirati glasnoću samog razgovora.

 

Stražnja maska je gumena, što sprječava klizanje uređaja iz dlana. Leća fotoaparata je nezaštićena, ali je dovoljno duboko u tijelu mobitela da ne dolazi do kontakta s površinom.

 

Pri vrhu se nalazi tipka za zaključavanje, 3,5 mm utor za slušalice i naravno, utor microUSB kabel. Oba utora su nezaštićena, pa pretpostavljamo da će se kad-tad napuniti prašinom.

 

Konstrukcija samog mobitela je poprilično dobra. Uređaj je vrlo čvrst i klizni mehanizam otvara / zatvara tipkovnicu vrlo glatko i stabilno. Također, klizač daje vrlo ugodan „klik“ pri otvaranju i zatvaranju tipkovnice.

 

Txt pro ima microUSB utor, ali se nalazi pored utora za SIM karticu koji je ispod baterije. Nema mijenjanja podatkovnih kartica za vrijeme rada, no ako ništa, utor je dobro zaštićen. Uz to, uređaj se vrlo brzo pali i gasi, pa ne smatramo ovo nekim većim problemom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315826430.jpg

Ekran i tipkovnica

Kapacitivni ekran je dijagonale 3 inča razlučivosti 400 x 240 piksela i registrira čak i najmanji dodir. Vidljivost po jakom svijetlu je dobra, isto vrijedi i za kutove gledanja, no skroliranje nije baš glatko.

 

Tipkanje po ekranu ponekad zna malo „zaštekati“ i pri skroliranju treba nešto pažljivije pomicati prst, no ovo je problem slabog procesora, a ne ekrana. Osim toga, ekran je poprilično dobar. Skroliranje je najveća mana (bilo zbog procesora ili ne, no što je tu je), ali osim toga nemamo što lošeg reći.

 

Hardverska tipkovnica je također vrlo dobra. Same tipke bi mogle biti nešto veće, ali su dovoljno udaljene jedna od druge, pa to ne predstavlja problem. Tipke su gumenaste, fine na opip i daju lijepi “klik“ pri pritisku. Tipkanje teče poprilično brzo te uz malo navikavanja, tipkati će te kao da nema sutra.

 

Ako je mobitel zatvoren, pri unosu teksta aktivira se softverska, alfanumerička tipkovnica. Zahvaljujući responzivnom ekranu se i ovom tipkovnicom lako piše. T9 podrške ima, no nismo vidjeli hrvatski jezik. Doduše, vidjeli smo svega tri jezika (engleski, kineski i malajski), pa će se hrvatski vjerojatno kasnije ukomponirati.

 

T9 se može ugasiti, pa se u tom slučaju tipka na običan multitap način. No zašto koristiti virtualnu tipkovnicu kada txt pro ima sasvim solidnu hardversku. Samo palcem otvorite uređaj i tipkanje će trajati upola kraće.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315826440.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Operativi sustav je relativno minimalistički. Homescreen prikazuje vrijeme (i datum) te se u uglovima ekrana nalaze tipke za poruke, kontakte, birač broja i Internet pretraživač (slično kao na Sony Ericsson Android uređajima manjih dijagonala). Skroliranje u desno prikazuje favorite Friends aplikacije, a skrolanje prema dolje otvara izbornik aplikacija (slično Android stilu).

 

Grafičko sučelje nije baš glatko. Rad u sučelju je jednostavan i sve uglavnom funkcionira kako bi trebalo, no trzanje je nažalost neizbježno. Multitaskinga nema.

 

Hardverska tipkovnica se ne može koristiti za navigaciju kroz menije, no par tipki je ukomponirano. Primjerice: ako na homescreenu pritisnete tipku sa simbolom globusa, otvara se Internet pretraživač ili ako pritisnete koju tipku sa brojem, automatski se otvara izbornik za biranje broja. Space, backspace i enter uglavnom ostaju neiskorišteni, pa će te za ostalu navigaciju morati koristiti ekran.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315826452.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

U telefon stane 1000 kontakta (i 5000 brojeva) koji se abecednim redoslijedom prikazuju unutar kontakt aplikacije. Mogu se dodati favoriti (nevezani za one na homescreenu), ali to je više-manje to. Kontaktima još možete dodati sliku, e-mail, adresu, poseban ringtone i rođendan.

 

Pozivi ne mogu biti jednostavniji. Svi pozivi se prikazuju kronološki i to je sve.

 

Sto se tiče društveni mreža, tu su Facebook, Twitter, i Orkut (i Picasa, ako se to računa), no Sony Ericsson txt pro ima lijepu Friends aplikaciju koja spaja kontakte na telefonu s Facebookom i Twitterom. Spojite li kontakte, na mobitel se skida slika s Facebooka i stavlja se kao slika kontakta. Prikazuju se i zadnji statusi te osobe te ako status uključuje sliku, prikazati će se i ona. Ovo nas je ugodno iznenadilo.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315826459.jpg

E-mail i poruke

Za elektronsku poštu postoje tri aplikacije: obična (koja radi samo sa definiranim WAP postavkama), Gmail i Yahoo. Gmail i Yahoo aplikacije zapravo koriste integrirani Internet preglednik, koji se spajaj na mobilne web stranice ovih e-mail servisa. Same aplikacije nemaju nikakve postavke, no zapravo se spajate na vaš korisnički račun putem browsera, pa tehnički možete raditi bilo što.

 

Aplikacija za poruke je također vrlo jednostavna. Tu je za pisanje poruka i malo što drugo. postoji tipka kojom se vrlo lako može dodati slika ili video u poruku.

 

Kod pisanja nove poruke, odnosno kod dodavanja primaoca poruke, ne postoji nikakva pametna pretraga. Možete skrolirati po imeniku (za što smo već rekli da nije baš ugodno) ili direktno ukucati broj kontakt osobe (ako znate broj na pamet).

 

Nije baš intuitivno, no za slanje SMS poruka je bolje otvoriti kontakt aplikaciju (koja ima pretragu), naći željeni kontakt te onda odabrati „šalji SMS“. Zar je tako teško bilo dodati pretragu kontakta u SMS aplikaciju?

Procesor, memorija

Procesor je slab, ali je dovoljan za obavljanje većinu funkcija koje treba obaviti. Voljeli bi smo da je nešto jači, da se trzanje pri skroliranju popravi, no što je tu je.

 

Sony Ericsson txt pro ima nešto više od 100 MB interne i 64 MB RAM memorije, što je sasvim dovoljno za uređaj ove klase. Podatkovna memorija je proširiva microSD karticom do maksimalnih 32 GB, pa mjesta za slike i glazbu neće nedostajati.

Benchmark test

Ne vidimo neki smisao u pokretanju benchmark aplikacije. Uređaj radi ono što treba, a slabi benchmark rezultati neće pridonijeti nikakav bolji uvid u snagu mobitela.

Baterija i trajanje

Moramo pohvaliti bateriju. Uređaj je kod nas bio pet dana i koristili smo ga poprilično štedljivo. Sve skupa smo poslali oko dvadesetak SMS poruka i razgovori su ukupno trajali otprilike 20 minuta. Internet (3G i Wi-Fi) sesije su sveukupno trajale oko 40 minuta, a ostatak vremena je uređaj bio upaljen i u stanju čekanja.

 

Nakon tih pet dana (tokom kojih nismo spajali punjač) je baterija bila na 40% kapaciteta. Današnji pametni telefoni mogu samo sanjati o ovakvim vremenima autonomnosti. Istina, nismo baš forsirali telefon, no i dalje smo vrlo impresionirani. U realnim uvjetima će baterija trajati znatno kraće, no sigurni smo da će te biti zadovoljni njenim trajanjem.

 

Samo da napomenemo indikator baterije na homescreenu. Ukratko: nije precizan. Indikator uvijek pokazuje više nego što stvarno treba, pa ako želite znati točan kapacitet baterije, radije pogledajte u postavkama.

Multimedija, FM radio, glazba

Glazbeni player je poprilično jednostavan. Skenira memorijsku karticu i grupira pjesme po izvođaču / albumu. Ne mogu se definirati playliste, što nije baš lijepo, ali postoje stereo widening i equailzer opcije koje se mogu upaliti u postavkama.

 

Radio aplikacija radi u prisustvu slušalica. Pretražuje cijelo frekvencijsko područje i radijske postaje se biraju skrolanjem po prikazanom popisu. Favoriti se mogu pohraniti.

 

Sony Ericsson txt pro može prikazivati video zapise. „Video“ aplikacija ne pronalazi snimljene video zapise, već ono što ste snimili morate pregledati putem „Gallery“ aplikacije. Ovo nam baš i nije jasno.

Fotoaparat i video

3,2 megapikselni fotoaparat (bez autofokusa i bljeskalice) daje iznenađujuće dobre fotografije, čak i u slabo osvijetljenim prostorijama. Ne očekujte čuda, ali fotke su solidne. Fotografije nisu zrnaste, no ponekad se ističe slab kontrast, ali za osnovni 3,2 megapikselni fotoaparat ne možemo tražiti više.

 

Video zapisi su na žalost poprilično slabe kvalitete, pogotovo ako snimate u pokretu. Framerate je solidan, no slika je sva mutna i „kockasta“, pa ne planirajte snimati amaterske filmove ovim uređajem.

Testne fotografije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Internet povezivost se svodi na GPRS / EDGE i Wi-Fi (b/g standardi). 3G povezivost nije podržana. Sony Ericsson txt pro nije namijenjen kao puni Internet telefon, ali za pročitati mail ili poslati sliku ili dvije će poslužiti. Bluetooth je isto prisutan u 2.1 inačici.

 

Paljenje i gašenje Wi-Fi adaptera obavlja se u postavkama mobitela. Ne postoje nikakvi shortcut-ovi kojima bi si ubrzali proces paljenja / gašenja, no ovo nije neka velika mana.

 

Spajanje uređaja na računalo (putem USB kabla) otvara mali meni unutar kojeg birate da li želite pretvoriti uređaj veliki USB stik ili ga samo staviti na punjenje. Prebacivanje podataka na mobitel ne može biti jednostavnije.

 

Navigacija

Sony Ericsson txt pro nema ugrađeni GPS adapter.

 

Uredski paket

Uredski paket se svodi na bilješke. Možete ukratko ukucati neke informacije, ali malo što drugo.

Organizator i alarm

Organizator je ukomponiran u kalendar aplikaciju. Moguće je definirati kojekakvo događanje, njeno trajanje i učestalost ponavljanja podsjetnika. Vrlo jednostavno, ali sve što je potrebno je ovdje.

 

Moguće je definirati beskonačno (ili blizu toga) alarma. Alarmi se ne sortiraju po vremenu, već po redoslijedu dodavanja, pa ako ih imate puno raznih alarma sa raznim vremenima zvonjenja, popis postaje podosta kaotičan. 

Aplikacije i igre

Osim već spomenutih Facebook, Twitter, Orkut i Picasa aplikacija, tu su Google Talk i „Multiple IM“ aplikacije. „Multiple IM“ je zapravo download link za eBuddy, pa znate što očekivati.

 

Tu je još i kalkulator, štoperica, TrackID i snimač glasa. Ako želite još nešto, samo otvorite Play Now aplikaciju. Izbor nije ni blizu onome kao na Androidu ili iOS-u, no vjerojatno će te pronaći nešto što vas zanima.

 

Predinstalirane igre uključuju Quadrapop (dobro poznata igra na Sony Ericsson mobitelima), BB Revolution (Arkanoid klon) i Nightclub Fever (koju još uvijek ne razumijemo). S Play Now možete skinuti još koju igru.

Cijena

Za vrijeme pisanja ovog teksta (kolovoz 2011.), cijena uređaja još nije bila formirana. 

Cool faktor

Sony Ericsson txt pro djeluje djetinjasto. Mobitel je ipak namijenjen za nešto mlađe korisnike, pa mu neozbiljan izgled ne možemo uzeti za zlo. Uređaj ne izgleda loše, ali ne zrači elegancijom ili profesionalizmom. 

Zaključak

Sony Ericsson txt pro je jednostavan, praktičan uređaj, namijenjen za brzo tipkanje, društvene mreže i malo što drugo. Ako volite pisati stvarno duge i opširne Facebook statuse, gdje god  bili, onda razmislite o ovom mobitelu.

 

Plus

+ baterija

+ tipkovnica

+ fotoaparat

 

Minus

- nema 3G podrške

- naporno skroliranje

Konkurencija

Nokia X2-01

 

Nije klizni mobitel, no puna QWERTY tipkovnica je ovdje. X2-01 je također vrlo jednostavan uređaj a integriranim društvenim mrežama.

 

 

 

Komentari

Magdalena

29. kolovoza 2013 - 10:36 Prijavi neprimjeren komentar

:)

metalgirl

26. siječnja 2013 - 14:11 Prijavi neprimjeren komentar

Kolika je cijena ovog telefona?:)

lokar

20. listopada 2012 - 11:46 Prijavi neprimjeren komentar

niđe veze nemoze se gledat video na youtubeo

lokar

20. listopada 2012 - 11:46 Prijavi neprimjeren komentar

niđe veze nemoze se gledat video na youtubeo

suzana

26. rujna 2012 - 00:57 Prijavi neprimjeren komentar

Zanima me kako da pokrenim igricu quadrapop na telefonu?Da li treba da jos nesto instaliram i kako???

1 2

Odgovori