Testovi mobitela

SONY ERICSSON Yendo

Yendo Yendo Yendo Yendo Yendo Yendo Yendo Yendo
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 93,5 x 52 x 15,8
Masa uređaja (g) 81
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 240
Broj boja ekrana 262.144
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 930
Vrijeme razgovora 2G (h) 4
Vrijeme čekanja 2G (h) 400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 919,00 kn
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Mali MP3 player
Autor: Miro Vučak

Yendo je zadnji u nizu Sony Ericssonove Walkman serije. Kao glazbeni mobitel, Yendo se dosta dobro drži

Sony Ericssonov Yendo je prvenstveno namijenjen kao glazbeni mobitel te zbog toga i nosi Walkman logo. Izradom i grafičkim sučeljem predstavlja se kao smartphone, no Yendo je osnovni uređaj. To mu ne možemo uzeti za zlo. Ipak, svoju namjenu ispunjava sasvim solidno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309544376.jpg

Sadržaj pakiranja

U redakciju nam je došla kutija s punjačom, rezervnom (stražnjom) maskom narančaste boje, baterijom, 3,5 mm slušalicama i naravno samim uređajem.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309544388.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

 

Yendo je ponešto kraći od ostalih mobitela trenutno na tržištu. Nešto je i deblji, ali ne toliko koliko smo mislili da će biti. Kada smo prvi put vidjeli ovaj uređaj na fotografijama, očekivali smo nešto puno šire. Mobitel je malen i iznenađujuće praktičan. Točno ono što MP3 player treba biti.

 

Cijeli uređaj je plastičan, ali nije „jeftino“ plastičan. Stražnji plastični poklopac je matiran pa ne klizi iz dlana. Na prednjem dijelu dominira ekran ispod kojeg se nalazi jedna jedina „home“ tipka. Tipka je srebrna i ima blago pozadinsko osvjetljenje. Široka je oko 1,5 centimetara pa teško da će te je ikada promašiti. U donjem desnom uglu nalazi se Sony Ericssonov Walkman logo.

 

Na gornjoj strani uređaja nalazi se power/lock tipka i 3,5 mm utor za slušalice. Tipka je vrlo mala, no lako opipava, responzivna i lako dohvativa kažiprstom. Utor za slušalice izgleda čudno te oblikom podsjeća na bravu, no to je zbog kompatibilnosti sa Sony Ericsson Hi-Fi slušalicama. Te slušalice nisu uključene u paketu tako da nismo bili u mogućnosti testirati ih.

 

Na lijevoj strani mobitela nalazi se nezaštićen microUSB utor, pa pretpostavljamo da će se kad-tad napuniti prašinom. Stražnja strana je rezervirana za zvučnik i kameru. Zvučnik je tanak pa ne bi smjelo doći do oštećenja. Kamera je koji milimetar udubljena u tijelo mobitela tako da se leća neće ogrepsti, ali prašina i dalje igra ulogu. Pri samom vrhu na desnoj strani nalaze se dvije tipke za glasnoću. Zbog pozicije (pri vrhu) vrlo ih je lako opipati.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309544398.jpg

Ekran i tipkovnica

Yendo je touchscreen mobitel i ima ekran rezolucije 320x240 piksela, 2,6 inča po dijagonali i prikazuje 262 tisuće boja. Kapacitivni ekran je odličan. Točno hvata svaki dodir i vrlo je osjetljiv. Stvarno voli otiske prstiju i prašinu, no to je jedino loše što možemo reći o ekranu. Boje su žarke, vidljivost odlična i kontrast je solidan. Direktna svjetlost se reflektira sa zaslona, ali vidljivost po danu ne predstavlja problem.

 

Tipkovnica je ista kod bilo kakvog unosa teksta. Prilikom unosa na ekranu se pojavi devet tipki sa znakovima raspoređenim kao kod obične fizičke tipkovnice. Na dnu ekrana se nalazi tipka za razmak i tipka za velika slova (ili caps lock). S lijeve i desne strane tipkovnice nalaze se tipke, odnosno podmeniji za dodatne znakove i brojeve.

 

Tipkanje bi samo po sebi moglo biti brže. Ekran spašava stvar jer vrlo dobro hvata svaki dodir, ali tipkanje i dalje djeluje kao napor. Na žalost, autorotacija nije podržana, tako da ne možete okrenuti mobitel za jednostavniju (veću) tipkovnicu. Osim običnog multitap unosa podržan je i T9 (s hrvatskim jezikom). 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309544409.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Yendov operativni sustav na prvi pogled djeluje kao zastarjeli Android, ali samo tako djeluje estetski. S obzirom da je Yendo touchscreen mobitel očekujte puno skroliranja. Spomenuli smo vrlo dobru kvalitetu i responzivnost ekrana, no grafičko sučelje je kompletno druga priča. Vrlo je sporo i nije baš fluidno. Na homescreenu bi od oka rekli da framerate oko 10 do 15 frejmova po sekundi, no to je ubrzano u bilo kojem drugom podmeniju.

 

Igrajući se s Yendom, vrlo brzo smo shvatili da je ekran na dodir vrlo dobar. Kratkim pritiskom na bilo što (ili ama baš ništa) dobijemo povratnu vibraciju, no to ne znači da će operativni sustav registrirati ili „shvatiti“ što smo htjeli napraviti. Sve ovo bi još moglo proći, no kada je skrolanje u pitanju, stvari postanu naporne. Skrolate li kroz neki meni (npr. kontakte)  po osjećaju znate da se ta radnja obavlja i da je sam ekran razumio što ste htjeli, no zbog sporog grafičkog sučelja vrlo lako možete promašiti (ili preskočiti) ono što ste htjeli pronaći. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309544421.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

U imenik se ulazi isključivo putem tipke na homescreenu. Svi kontakti se prikažu abecednim redoslijedom. Na desnoj strani ekrana se pojavi klizač za skrolanje kroz kontakte. Taj klizač „skače“ s jednog slova abecede na drugo, za ubrzanu pretragu. Nekakvo „search“ polje bi bilo korisno, ali nažalost nije prisutno.

 

Kada vas netko zove, na ekranu se pojavi broj i ime kontakta (i slika ako ste ju definirali) s dodatkom klizača pomoću kojeg odgovarate ili odbijate poziv. To je više-manje to. Tijekom trajanja poziva pojave se tipke za gašenje zvuka, spikerfon i dodatna tipkovnica za novi poziv (pozivi na čekanju su podržani). Yendo ima i senzor blizine, koji pali/gasi ekran kada vam je blizu uha. Senzor reagira u vrlo kratkom vremenskom roku i radi baš kako bi trebao.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309544437.jpg

E-mail i poruke

Kao i imenik, poruke su dostupne samo preko homescreena. Redoslijed prikazanih poruka nam je malo čudan, jer Yendo ne sortira poruke po datumu (ni abecedi kontakta), već po zadnjoj pregledanoj poruci. Konverzacije s određenim kontaktima se sortiraju u podmenije, tako da preglednost ne predstavlja problem. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309544518.jpg

Procesor, memorija

Yendo ima procesor takta 156 MHz. Ništa impresivno, ali Yendo ipak nije smartphone, tako da mu to ne možemo uzeti za zlo. Interna memorija uređaja iznosi nešto više od 5 MB, no to ovisi o predinstaliranim aplikacijama.

 

Memorija telefona je proširiva do 16 GB, što je dovoljno za bilo kakvu glazbenu kolekciju. MicroSD utor nalazi se ispod stražnje maske mobitela, ali ne ispod baterije. Tehnički, memorijske kartice se mogu mijenjati u radu, samo za to morate skidati stražnju masku uređaja. Možda mislite da je ovo loša stvar, no prisjetimo se nezaštićenog microUSB utora. Istina, malo je kompliciranije izvaditi karticu, no barem je ona (zajedno sa samim utorom) vrlo dobro zaštićena i ne morate gasiti/paliti mobitel. 

Benchmark test

Sony Ericsson Yendo ne vrti današnje popularne operativne sustave, tako da nismo bili u mogućnosti postaviti benchmark. Ipak, s procesorom od 156 MHz, ne možemo očekivati neki viši rezultat.

Baterija i trajanje

Yendo dolazi s Li-Polymer baterijom kapaciteta 930 mAh. Službeni podatci kažu da će Yendo izdržati 4 sata razgovora i 400 sati u stanju pripravnosti. Koristili smo ga otprilike dva dana, uz nekolicinu kraćih poziva, par poruka i jednom kratkom EDGE Internet sesijom i baterija je pala za nešto više od 45%. Ne garantiramo da će trajanje baterije biti kao što službeni podatci kažu, no vijek trajanja baterije nije loš i sigurno nećete morati svaki dan koristiti punjač.

 

Sony Ericsson također tvrdi da je trajanje reprodukcije glazbe oko 30 sati. 

Multimedija, FM radio, glazba

Pretpostavljamo da će većina korisnika glazbu prebacivati putem USB kabela ili umetanjem microSD kartice. Umetanjem kartice iz nekog drugog uređaja automatski se pokreće skeniranje medija, no ne iznenadite se ako ne vidite nikakve rezultate. Što se glazbe tiče, Yendo prepoznaje samo one zapise koji se nalaze u „Music“ direktoriju, bila ona na microSD kartici ili u samoj memoriji mobitela. Dakle ako imate ogromnu karticu gdje je sva glazba spremljena u „mjuza“ direktoriju, Yendo neće registrirati vaše pjesme.

 

Otvaranjem Walkman aplikacije vidimo tri tipke, jedna za play/pauzu i dvije za iduću i prethodnu pjesmu. Ako je u direktoriju albuma uključena i (mala) slika albuma, Yendo će ju i prikazati. U gornjem lijevom dijelu ekrana pojavi se tipka za opcije, gdje možete navigirati kroz izvođače/albume/pjesme. Sve je vrlo jednostavno i intuitivno, no nije moguće kreirati svoje playliste, što je velik minus za jedan glazbeni mobitel. U gornjem desnom kutu ekrana nalazi se popis pjesma u trenutnoj playlisti. Nije moguće dodati pjesme u tu listu, tako da taj meni služi samo za brzi odabir neke četvrte pjesme unutar albuma kojeg trenutno slušate.

 

Lijep dodatak je mogućnost brisanja cijelog albuma. Ako ste slučajno kopirali krivi album (ili ga jednostavno više ne želite slušati) jedan klik briše sve zapise tog albuma.

 

 

FM radio je funkcionalan samo s prisustvom slušalica. Dizajn podsjeća na stare analogne radio prijemnike. Prilikom paljenja aplikacije, skenira se cijelo FM frekvencijsko polje (RDS je podržan) i pronađene radijske postaje se prikažu točno na svom dijelu frekvencijskog spektra. Mijenjanje radijske postaje se postiže skrolanjem po prikazanom frekvencijskom području (pronađene postaje su naravno istaknute). Mogu se dodavati favoriti, tako da ne morate svaki put ručno tražiti željenu postaju. Radio se može slušati i preko spikerfona, no kako slušalice djeluju kao antena, moraju i dalje biti spojene u sam uređaj.

 

Equalizer  postoji, ali je duboko skriven u postavkama mobitela. Ugrađeno je devet modova, no više od toga ne možete mijenjati. Stereo widening je prisutan i stvarno funkcionira, ali samo kod lokalne glazbene reprodukcije. Radio ostane nepromijenjen.

 

Što se tiče kvalitete same glazbene reprodukcije, nismo baš zadovoljni. Slušalice su relativno solidne, no osjeti se slabljenje basa. Ništa strašno, no očekivali smo malo bolju kvalitetu. Glazba se može slušati i preko spikerfona. Pri tome su visoki tonovi malo „šumasti“ i basevi vrlo slabi, no ako uzmemo u obzir veličinu zvučnika (i k tome samog mobtela), stvarno se ne možemo žaliti. Reprodukcija je vrlo, vrlo glasna tako da se Yendo s time iskupljuje. 

Fotoaparat i video

Dvomegapikselna kamera je prisutna, bez autofokusa i bljeskalice. Za slabiju kameru, fotografije ispadaju iznenađujuće oštro, čak i u slabo osvijetljenim uvjetima, no to vrijedi samo ako imate vrlo mirke ruke.

 

Video zapisi nisu baš najbolji. Veličine su 176x144 piksela i prikazuju se s 15 frejmova po sekundi. Zapisi djeluju relativno fluidno (za 15 fps), no kvaliteta je loša, čak u dobro osvijetljenim uvjetima. Kamera je sasvim funkcionalna i može poslužiti, no ne očekujte puno više od toga.

Povezivost i Internet pretraživač

Povezivost se svodi na USB, bluetooth (v2.1) i GPRS/EDGE. Bluetooth se pali/gasi u postavkama samog mobitela. Meni je vrlo jednostavan i sadrži sve standardne bluetooth opcije. Ništa novo.

 

Spajanjem uređaja na računalo putem USB kabela otvara se polje gdje možete birati vrstu veze: samo punjenje ili „mass storage“. „Mass storage“ konekcija pretvara uređaj u USB stik, zajedno s umetnutom microSD karticom. Vrlo lijep dodatak, jer znatno olakšava prebacivanje glazbenih zapisa.

 

Yendo se spaja na Internet preko EDGE-a. 3G konekcije na žalost nisu moguće. Yendo dolazi s vrlo osnovnim Obigo Internet pretraživačem. Opcija praktički nema, osim onih osnovnih (refresh, back i adresni prostor), ali pretraživač sam po sebi radi kako treba. S obzirom da Yendo ima mali ekran, nemojte misliti da će pretraživanje interneta biti bezbolno. Navigacija po web stranicama je naporna, em zbog malog ekrana, em zbog touchscreena (stylus bi dobro došao) i sporog sučelja. 

Navigacija

Uređaj ne podržava GPS. Eksterni GPS uređaji također nisu podržani. 

Uredski paket

…također nije podržan. Teško da će te na ovom uređaju moći otvarati velike PDF datoteke.

Organizator i alarm

Kalendar služi kao podsjetnik za određene događaje. Kada ga usporedimo s ostalim predinstaliranim aplikacijama, iznenađujuće je kompleksan. Za svaki dan u kalendaru možete  definirati neki događaj, zajedno s podsjetnikom i moguće je točno definirati početak i trajanje događaja.

 

Alarmom je poprilično jednostavno baratati. Ne znamo točno koliki je maksimalni broj alarma, no dodali smo ih otprilike dvadesetak i aplikacija se nije žalila. Svaki individualni alarm može imati vlastiti tekst, ringtone i frekventnost ponavljanja (po tjednu). 

Aplikacije i igre

Što se aplikacija tiče, Yendo jos dolazi s preglednikom slika, bilješkama, snimačem glasa, video preglednikom (samo za snimljene zapise), vremenskim brojačem, kalkulatorom i trackID aplikacijom. Sve ove aplikacije su osnovne i rade točno ono što mislite da rade. Ništa više. Facebook, Twitter i e-mail aplikacije su također predinstalirane.

 

Uz uređaj dolaze i dvije igre: BB Revolution i Nightclub Feaver. BB Revolution je varijanta arkanoida. Bolje da ne pričamo o drugoj igri, jer ju iskreno nismo baš razumjeli. Obje igre su nam djelovale kao da nisu namijenjene za ovaj uređaj. U menijima igara su tipke za bilo što svega par piksela široke, pa je iznimno lako promašiti željenu tipku.

 

Instalacija dodatnih aplikacija je moguća, ručno i putem PlayNow aplikacije. Za ručnu instalaciju, aplikaciju je potrebno postaviti u „Other“ direktorij na mobitel. Skinuli smo FileExplorer aplikaciju i uspješno je instalirali. Sve je funkcioniralo kako spada i sama instalacija je prošla vrlo brzo i bezbolno.

Cijena

Cijena ovog uređaja iznosi 919 kn, što nije skupo. Za jednostavan uređaj koji zove, šalje poruke i svira glazbu, cijena je sasvim prihvatljiva.

Cool faktor

Niskog i debeljuškastog oblika, Yendo odstupa od dizajna mobitela današnjice te će sigurno privući par pogleda. Duguljasta, srebrna, pozadinsko osvijetljena home tipka samo pridodaje unikatnosti ovog uređaja.

Zaključak

Sony Ericsson Yendo je točno ono što bi trebao biti, Walkman mobitel. Daleko je od današnjih smartphonea, no Yendo to ne pokušava biti. Ono za što je namijenjen obavlja relativno dobro, ali možemo zamisliti par manjih dodataka koji bi znatno poboljšali doživljaj ovog uređaja.

 

 Plus

+ praktičnost

+ USB podatkovni prijenos

+ baterija

 

 Minus

- spor UI

- manjak playlista

- slabe slušalice u paketu 

Konkurencija

LG Cookie KP500

S većim ekranom (240x400 piksela), i nešto jačom kamerom (3 megapiksela), LG Cookie ima blagu prednost nad Sony Ericsson Yendom. Cookie ima i više interne memorije (50 MB) dok Yendo ima samo 5 MB, no Cookie podržava memorijske kartice do 8 GB, dok je Yendo  proširiv do 16 GB. Slični mobiteli s vrlo sličnom cijenom.

 

Samsung S3650 Corby

Corby i Yendo imaju zajedničku rezoluciju ekrana, povezivost (EDGE), kameru, i kapacitet baterije. Corby (kao i LG Cookie) ima 50 MB interne memorije proširivu do 8 GB pa Yendo i ovdje pobjeđuje. Pri odabiru između Yenda i Corbya bi cijena mogla igrati ulogu, jer Corby košta kojih 300 kn više.

 

 

 

Komentari

almiin

05. listopada 2013 - 22:22 Prijavi neprimjeren komentar

da vas pitaaam. zanimaju me 2 stvari, 1. ovaj mob mi niikako nece da udje na internet, samo se pojavi Error. 2. kad ubacim usb i povezem ga sa kompom direktno ide na punjenje, bez prikazivanja ono Mass storage, Cancel i ono, onda moram vaditi, pa ponovo stavljati i tako par puta dok se ne pojavi, a inace mob je nov, iz njemacke donesen mozda 2 puta upaljen

marijo

31. listopada 2012 - 04:39 Prijavi neprimjeren komentar

preuzimanje moji videozapisa islika na kompljutor

Odgovori