Testovi mobitela

SONY ERICSSON Xperia arc S

Xperia arc S Xperia arc S Xperia arc S Xperia arc S Xperia arc S Xperia arc S Xperia arc S Xperia arc S Xperia arc S Xperia arc S
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 125 x 63 x 8,7
Masa uređaja (g) 117
Operativni sustav Android 2.3 Gingerbread
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 854 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Vrijeme razgovora 2G (h) 7,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 460
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 3.699 kn
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Arc na steroidima
Autor: Dejan Pavlović

Sony Ericsson nam donosi smartphone prekrasnog dizajna i solidne hardverske snage. Testirali smo Xperia Arc S.

Sony Ericsson nam je pripremio nasljednika Xperije Arc. Nasljednik je dobio ime – Xperia Arc S. Razlike nisu pretjerano velike – riječ je o bržem procesoru, s više interne memorije te nekoliko nadodanih funkcija kamere. Xperia Arc je predstavljen u siječnju 2011. godine, a "napredniji" S model dolazi sedam mjeseci kasnije. Pitate se kako je prošao na našem testu? U nastavku slijedi odgovor....

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327921581.JPG

Sadržaj pakiranja

U pakiranju, osim očite stvari – mobitela, dolazi još i mini HDMI kabel (kako bi mogli fotografije i video isječke prikazivati na odgovarajućem HDMI televizoru direktno s mobitela), microUSB kabel za sinkronizaciju i punjenje, adapter za punjenje i 3,5 mm slušalice.

Osim standardne opreme uz mobitel dolaze i papirnati priručnici, od kojih bi posebno izdvojili onaj s naslovom "moj prvi sat" koji opisuje vaš  novi uređaj i njegove osnovne funkcije.

Slušalice su standardne – in-ear, i sudeći prema nekoliko testnih MP3 pjesama prema kvaliteti reprodukcije su svakako iznad prosjeka.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327921628.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Većina ljudi će se složiti da je dizajn mobitela fantastičan. Na prednjoj strani dominira ekran veličine 4,2 inča ispod kojeg se nalaze tri fizičke tipke (povratak, početni ekran i meni).

Stražnja strana je lagano zaobljena i sadrži 8 megapikselnu kameru s LED blicom.
Svakako je zamjerka poklopac baterije koji je izrađen od plastike, a u slučaju da se malo jače pritisne zadnja strana uređaja čuje se lagano škripanje i pucketanje. Brine nas da li će se ovo pucketanje plastike pojačati s vremenom...

Na stranama se nalaze tipke za glasnoću i mali okidač kamere koji je dvostupanjski – pritiskom do pola se slika fokusira, a do kraja se okida. Imamo primjedbu na ovaj gumb koji je premalen pa je samim time i ugodan pritisak praktički nemoguć.

Osim lošije plastike poklopca baterije nemamo primjedbi na izradu samog mobitela. Sve se čini čvrsto i odaje dojam trajnosti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327921665.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran na Arc S je već prethodno spomenuti 4,2 inčni rezolucije od 854 x 480 piksela. Ekran je izrađen u LED tehnologiji, ali uz dodatak Sony Ericssonove tehnologije – Mobile Bravia.

Upravo zbog nje ekran ima odličan prikaz boja i kontrast. Iznenadilo nas je da je na suncu ekran odlično vidljiv, pa tako uglavnom nećete imati problema s čitanjem poruka na danjem svijetlu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327921813.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Xperia Arc S dolazi s Android OS-om – Gingerbread. Točnije, radi se o verziji 2.3.4. Sony Ericsson se i na ovaj model mobitela odlučio isporučiti svoju prilagođenu verziju Androida, pa je i na ovom uređaju prisutan odličan Timescape widget.

Ovaj widget omogućuje korisnicima pregled posljednjih updateova statusa prijatelja na društvenim mrežama. Widget je atraktivno napravljen pa je moguće skrolati kroz različite događaje direktno na početnom ekranu. U sličnom stilu je napravljen i widget galerije u kojem možete skrolati kroz dostupne fotografije na  uređaju.

Osim njih, dostupan je i dorađen widget digitalnog sata, kao i razni widgeti za uključivanje/isključivanje funkcija mobitela.

Većina današnjih mobitela "štipanjem" početnog ekrana prikazuje umanjeni prikaz svih ekrana s pripadajućim sadržajima, ali Arc S je tu ponešto drugačiji. Naime, klasičnim štipanjem početnog ekrana prikazat će se svi widgeti koje ste postavili na ekrane. Odabirom nekog widgeta odlazite direktno na ekran na kojem se taj widget nalazi.

Brzina rada uređaja je odlična, cjelokupni početni ekran radi fluidno i bez zastajkivanja, kao i navigacija kroz ostale menije uređaja.

Najave su iz Sony Ericssona kako će i Xperiju Arc S nadograditi na najnoviju verziju Androida, ali nažalost, nepoznat je točan datum kada će ona i krenuti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327921857.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Većina proizvođača pametnih telefona odlučuje prilagoditi izvorni OS svojim potrebama, pa u tome niti Sony Ericsson nije iznimka. Xperia Arc S također ima prilagođen Android OS.

Tako je SE promijenio aplikaciju imenika, pa se u njezinom donjem dijelu nalazi meni s ikonama za dialer, popis poziva, za sve kontakte na mobitelu ili samo omiljene kontakte. I u Arcu S nažalost nije prisutna opcija pametnog biranja, ali obzirom na velik broj Android aplikacija, ovaj nedostatak se može lagano ispraviti.

Popis kontakata prikazuje ime, prezime i fotografiju. S desne strane liste se nalaze i slovčani prečaci za brže odabiranje kontakata.

Cjelokupna aplikacija (kao i cijeli OS) ima poznatu plavkastu boju s transparentnim efektom pa samim time i cijeli OS atraktivno izgleda.

Sami pozivi su uglavnom bili dobre kvalitete. Zvučnik koji reproducira sugovornikov glas je dovoljno glasan za sve uvjete razgovaranja. Mobitel ima dvostruki mikrofon kako bi uklanjao ambijentalne smetnje, što je svakako koristan dodatak.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327922135.JPG

E-mail i poruke

Aplikacija e-maila se odlikuje nekim standardnim mogućnostima. Tako je moguće dodavati praktički neograničen broj računa, pregledavati listu poruka i selektirati ih u većem broju i njima manipulirati (brisati, označavati ih kao nepročitane i slično).

Poruke su izvedene u tkz. threading stilu, a zanimljivo je da je pokraj polja za unos teksta dodan veliki gumb za unos multimedijalnih sadržaja. Ovim odabirom obična SMS poruka se automatski pretvara u MMS.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327922238.JPG

Procesor, memorija

Unutar mobitela se nalazi 1,4 GHz Snapdragon procesor te dodatni Adreno 205 grafički čip. Sony Ericsson je ugradio 1 GB ROM memorije, što je poprilični napredak u odnosu na prethodni Arc koji je imao samo 320 MB. RAM je ostao kao i u prethodniku na danas skromnih 512 MB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327922300.JPG

Baterija i trajanje

U mobitelu se nalazi 1500 mAh baterija za koju je Sony Ericsson istaknuo da će potrajati do 460 sati u modu čekanja, odnosno do 8 sati uporabe. U stvarnom korištenju, kao i za veliku većinu mobitela možemo tvrditi da će mu baterija potrajati do jednog dana intenzivne uporabe.

Pod intenzivnom uporabom smatramo razgovore do 2 sata, 10ak SMS poruka te slušanja glazbe od jednog sata i snimanja 10-ak fotografija uz stalno uključenu sinkronizaciju. U slučaju da reducirate sinkronizaciju e-mail poruka, mobitel može izdržati i dan i pol.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327922363.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Arc S se odlikuje mnogim multimedijskim dodacima. Prvi je HDMI port pomoću kojeg je moguće pregledavati fotografije i video na odgovarajućem televizoru. Za video, odnosno fotografije potrebna je i kamera, ona je na Arcu 8 megapikselna, a za snimanje u mraku je dodan jednostruki LED blic.

FM radio ima svoju vlastitu aplikaciju koja sadrži jednu traku po kojoj slajdate slider na željenu frekvenciju. Kada ste jednom pronašli postaju moguće je tu postaju pohraniti u omiljenu.

Xperia Arc S ima promijenjenu glazbenu aplikaciju. Sve standardne funkcije su tu – miješanje pjesama, ekvalizator, sortiranje prema autorima, nazivu pjesama ili albumu i slično.
Ono što nam je „upalo u oko“ je funkcija xLOUD. Ona je namijenjena za pojačavanje glasnoće zvučnika i uistinu radi dobro – zvuk je kristalno čist, čak i kod najveće glasnoće.

Fotoaparat i video

Sony Ericsson je u zadnje vrijeme izdao nekoliko odličnih smartphoneova s još boljim kamerama. Na žalost, iz nekog razloga Arc S ne spada u tu kategoriju. Naime, iako ima 8 megapikselnu kameru i ponešto poboljšan senzor, slike nisu na tragu npr. Sony Ericsson Neoa.

U uvjetima dobrog osvjetljenja slike uistinu jesu odlične, ali stvar se pogoršava u mračnijim scenama. Pa su tako poprilično vidljivi šum i artefakti na fotografiji. Moguće da je stvar do softvera, ali nas nije oduševio fotoaparat.

Kao nedostatak bi istaknuli i nepostojanje bilo kakvih naprednih opcija podešavanja kvalitete fotografije, kao što su ISO, balans bijelog i slično.

Moguće je snimiti HD video (720p rezolucija) koji je od pomalo razočaravajućeg fotoaparata izgledao odlično. Snimljeni video materijal je fluidan zbog visokog frame ratea (30 sličica u sekundi) i bez zastajkivanja.

Testne fotografije:


Povezivost i Internet pretraživač

Arc S kao i većina modernih smarphoneova ima široku lepezu povezivosti. Prisutna je brza 3G mreža, kao i Wi-Fi, GPS i Bluetooth. WiFi ima mogućnost spajanja na b, g i n mreže, a Bluetooth je u verziji 2.1. s A2DP protokolom.

Istaknuli bi da nismo oduševljeni starijom verzijom Bluetooth protokola (2.1), posebno što konkurencija već nudi i Bluetooth u verziji 4.0 koji ima brojne prednosti u usporedbi s ovim starijim.

Internet preglednik na Arcu S je klasičan za Android OS. Sve se učitava poprilično brzo, uz veliku fluidnost prilikom skrolanja ili pomicanja stranice. Također je moguće instalirati Flash player, pa je i pregledavanje video sadržaja moguće direktno u pregledniku, bez potrebe za odlazak u eksternu aplikaciju YouTubea.

Zumiranje web stranica je moguće izvršiti pomoću 3 metode. Standardnim dvostrukim pritiskom na ekran, pinch to zoomom ili pomoću virtualnih kontrola na ekranu.

Navigacija

Xperia Arc S dolazi s Wisepilot navigacijom. Wisepilot se oslanja na web mape, što znači da u slučaju kad nemate flat internetski paket- skupo ćete ih platiti. Aplikacija nudi pronalazak točaka interesa, kao i osoba, tvrtka ili direktnih adresa.

Uredski paket

S mobitelom dolazi predinstalirani softver pregledavanje office datoteka – OfficeSuite. U ovoj besplatnoj verziji onemogućeno je uređivanje datoteka, ali također je omogućena i kupovina Pro verzije kojom ćete moći uređivati datoteke. OfficeSuite podržava pregledavanje Word, Excel, PowerPoint i PDF datoteka.

Zanimljivost je da se OfficeSuite integrira s Gmail aplikacijom pa je iznimno lagano pregledavati attachmente koji pristignu mailom.

Organizator i alarm

Podaci iz kalendara se mogu prikazati na četiri različita načina. Sastanke je moguće pregledavati na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj bazi. Dodavanje novih događaja je iznimno jednostavno (pritiskom na jednu kraticu) te je moguće i dodati podsjetnik za novostvoreni događaj.

Aplikacije i igre

Arc S dolazi s igrom Lets Golf. Ovo je Gameloftova igrica koja prilikom prvog pokretanja zahtjeva skidanje dodatnih 50 MB podataka, pa stoga oprez! Igra je simulacija golfa te uz realnu fiziku i odličnu grafiku svakako zaslužuje preporuku za igranje.

Benchmark

Xperia Arc S na Quadrant benchmark aplikaciji prosječno dobije oko 2000 bodova, što je očekivani rezultat, posebno ako je usporedimo s prosječnih 1400 bodova prethodnika.

Sony Ericsson Xperia Arc S – cijena

Sony Ericsson Xperia Arc S na otvorenom tržištu ima cijenu od 3.769 kuna, što je za oko 400 kuna više nego što trenutno (svibanj 2012.) košta prethodnik Xperia Arc. Razlika od 400 kuna se isplati za uložiti, a sama cijena uređaja, u odnosu na neke druge konkurente čija cijena seže i do 4.500 kuna, čini se vrlo dobrom. Sony Ericsson Xperia Arc S je u Tele2 mreži dostupan za 995 kuna, uz potpisivanje ugovora na dvije godine te uz plaćanje dodatnih 50 kuna mjesečno.

Cool faktor

Kad je riječ o Sony Ericssonovim mobitelima, uvijek se ističe atraktivan dizajn. Svakako ni Arc S nije iznimka, pa bi rekli da je upravo zakrivljeni dizajn stražnje strane cool faktor i ono što ga dodatno ističe u masi sličnih telefona!

Zaključak

Arc S je nadogradnja originalnog Arca. Razlikuju se samo u količini interne memorije i s 40% bržim procesorom. Prethodnik je radio iznimno fluidno, jednako kao i nasljednik – Arc S pa se ova razlika i ne primjećuje baš previše, iako je benchmark pokazao znatno bolje rezultate.

Ono što je prednost Arca S je svakako veća interna memorija, pa će korisnici moći komotnije instalirati aplikacije. Osim ovih razlika Xperia Arc S je solidan smartphone koji preporučujemo ljubiteljima multimedije.Plus
+ HDMI port
+ odličan ekran
+ brzina rada

Minus
- slabija izrada stražnjeg poklopca
- loša kamera u mraku

Konkurencija

Sony Ericsson Xperia ArcMnogo puta spominjan u testu, uređaj koji je i dalje aktualan i itekako se dobro može nositi sa svojim nasljednikom. Razlika u cijeni je samo 100 kuna.

Samsung Wave 3Ako vam Andorid OS ne leži, možda bi trebali baciti oko na Bada OS u verziji 2.0.
Samsung Wave osim Bade nudi i Super AMOLED ekran i metalno kućište uz nižu cijenu.

 

 

 

Komentari

jurica

18. listopada 2013 - 01:00 Prijavi neprimjeren komentar

ivana,nema ga kupit,al se da nabavit..

dijana

01. rujna 2013 - 13:23 Prijavi neprimjeren komentar

Citam, trazim i ne mogu da dodjem do konacnog zakljucka…razlika izmedju xperia arc i arc s??? …gdje je razlika, kako je uociti? Hocu da prodam xperiu i u dok citam sve to po netu u dilemi sam da li imam arc ili arc s …kako se to moze vidjeti??? pozz

am pula

14. kolovoza 2013 - 10:02 Prijavi neprimjeren komentar

Stalno mi vibrira na dodir, a ne isključuje isto u postavkama???

Hana

23. srpnja 2013 - 23:17 Prijavi neprimjeren komentar

ee,imam ovakav mob,i imam jedan problem.Nemogu hvatati kucnu mrezu WI-FI-a,a kad odem nekamo odlicno hvata mrezu.HELP! PLS :D

Ivana Heđi

14. lipnja 2013 - 16:48 Prijavi neprimjeren komentar

Da li ovaj mobitel ima još negdje u ponudi za kupiti?

1 2 3

Odgovori