Testovi mobitela

SONY ERICSSON Xperia X8

Xperia X8 Xperia X8 Xperia X8 Xperia X8 Xperia X8 Xperia X8 Xperia X8
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 99 x 54 x 15
Masa uređaja (g) 104
Operativni sustav Android 1.6 Donut
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 1200
Vrijeme razgovora 2G (h) 4,7
Vrijeme čekanja 2G (h) 446
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Umanjena verzija X8
Autor: Dejan Pavlović

Sony Ericsson je po principu „draga, smanjio sam djecu“ smanjio svoj uspješan model X10 i izdao X8

Sony Ericsson nastavlja već tradicionalnu liniju Xperia telefona. Prvo je izdana Xperia X1 koja je bila pokretana Windows Mobile OS-om. Nasljednik X1 je bila Xperia X2 koja je također imala isti OS, a nakon nje je izdana Xperia X10 koja je radila na Androidu. Nakon ove prekretnice izdane su još dvije verzije X10 – X10 mini i X10 mini pro. Nakon njih, na red je došao i predmet ovog testa – Xperia X8.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309782681.jpg

Sadržaj pakiranja

S mobitelom dolaze micro USB kabel, punjač, handsfree slušalice i priručnik za uporabu. Osim ovih standardnih dodataka Sony Ericsson je isporučio i četiri dodatna raznobojna poklopca.

Boje poklopaca su: bijela, siva, plava, grafitna i roza.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309782689.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Sam dizajn Xperije X8 neodoljivo podsjeća na prethodno spomenuti model X10. Prednjom stranom uređaja dominira ekran veličine 3“. Ispod njega se nalaze 3 Android tipke – tipka menija, povratka na početni ekran i tipka za povratak. Nažalost, slijedeći tradiciju Sony Ericsson nije ugradio i četvrtu tipku koja služi za pretraživanje sadržaja telefona.

 

Cijela stražnja strana je izrađena od jednog komada plastike pa kada poželite skinuti poklopac s njime ćete skinuti i tipke za smanjivanje/pojačavanje jačine tona, kao i tipku okidača kamere.

Na vrhu uređaja mjesto je našao 3,5 mm utor za slušalice, tipka za paljenje i gašenje uređaja kao i utor za micro USB kabel. Stražnja strana je rezervirana za smještaj 3,2 megapikselne kamere i mali otvor za zvučnik.

 

Izrada mobitela nije dobra. Kada ga primite u ruku imate osjećaj da držite jeftin mobitel koji je u potpunosti izrađen od podosta loše plastike. Ovom osjećaju definitivno pridonosi i loša izrada stražnjeg poklopca koji nažalost škripi pod prstima. Definitivno stvar koju ne volimo vidjeti na mobitelima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309782694.jpg

Ekran i tipkovnica

Ekran uređaja je veličine 3 inča. Izrađen je u tradicionalnoj LCD tehnologiji, a na dodir reagira pomoću kapacitivnog senzora. Rezolucija mu je 320x480 i obzirom na ponešto manju dijagonalu prikaz je dosta dobar (zbog povećane gustoće piksela). Vidljivost na suncu nije dobra, ali ručnim podešavanjem osvjetljenja na više vrijednosti situacija se popravlja. Također treba istaknuti i široke kutove gledanja iz kojih se vidi sadržaj na ekranu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309782704.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Operacijski sustav mobitela je Android u verziji 2.1. Sučelje je u potpunosti promijenjeno od strane Sony Ericssona i uistinu zaslužuje sve pohvale, jer je u potpunosti optimizirano tako da iskorištava manji ekran u cijelosti.

 

Na vrhu ekrana i dalje se nalazi klasičan Android bar kojeg potezanjem prikazujete i u njemu možete vidjeti sve informacije koje su vam bitne – informacije o propuštenim pozivima, porukama, e-mailovima ili instaliranjima aplikacija. Nedostatak je što Sony Ericsson, kao konkurencija, nije ugradio dodatne funkcionalnosti u gornji bar – npr. promjenu zvuka, isključivanje određenih funkcija mobitela i slično.

 

U kutovima ekrana se nalaze četiri ikone koje su shortcutovi za najčešće korištene funkcije. Svidjelo nam se što ikone možete promijeniti u shortcutove po vašoj volji.

 

Ekranom navigirate skrolanjem lijevo, odnosno desno, a na svaki virtualni ekran možete postaviti samo jedan widget. Sony Ericsson je ugradio nekoliko svojih widgeta koji se uklapaju u cjelokupnu temu uređaja, a i imaju korisnu funkcionalnost.

 

Prvi je „Promjena stanja“ pomoću kojeg je moguće uključiti ili isključiti bluetooth, wireless, GPS ili mijenjati stanje zvuka na mobitelu. Nakon toga dolazimo do „Timescape“ widgeta koji na jednom mjestu ujedinjuje sve informacije s društvenih mreža. Osim ova dva widgeta, na mobitelu nalazimo još i widgete za nadzor potrošenih megabajta na Internetu, widget za prikaz bookmarka web stranica i widget za upoznavanje s uređajem.

 

Nedostatak početnog ekrana je u neprikazivanju bilo kakvog indikatora koji bi govorio na kojem se trenutno ekranu nalazite, niti koliko ih je ukupno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309782710.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Društvene mreže se na XperijiX8 oslanjaju na tradicionalna Android rješenja. Potrebno je unijeti Facebook ili Twitter račun putem standardnog Android sučelja i dodati Timescape widget na početni ekran. Timescape će onda prikazivati update statusa vaših prijatelja s društvenih mreža, ali i sve propuštene pozive, poruke i slično.

 

Dizajn widgeta je odličan pa je skrolanje kroz njega omogućeno i asocira na skup kartica kroz koje prolazite prstom. Odabirom određenog update statusa otvara se Internet preglednik koji vas vodi na Facebook ili Twitter stranicu. Očekivali smo da će Sony Ericsson integrirati neku dodatnu aplikaciju koja će prikazati dodatne informacije o updateu unutar samog widgeta.

 

Što se imenika tiče, istaknuli bi nedostatak pametnog biranja, a pohvalili bi kvalitetu zvuka u slušalici.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309782717.jpg

E-mail i poruke

E-mail je organiziran kroz defaultna Gmail aplikacija koja podržava sve bitne opcije kao što su rad s više e-mail poruka istovremeno, uređivanje potpisa i pregled maila u tkz. threaded modu.

 

Poruke možete pregledavati kroz SE aplikaciju. Na vrhu aplikacije se nalazi velika tipka za kreiranje nove poruke, a sami razgovori su prikazani u threaded modu. Ako određenoj SMS poruci dodate neki multimedijalni sadržaj (slika, zvuk) ona se automatski pretvara  u MMS poruku.

Procesor, memorija

Xperia X8 ima 600 megahertzni Qualcomm procesor. Osim glavnog procesora, dostupan je i dodatni grafički koprocesor – Adreno 200 koji bi trebao pomoći u grafičkim radnjama. Bitno je istaknuti da je ovo procesor starije generacije (ARM11), ali obzirom na manji ekran, tj. manji broj potrebnih piksela koje je potrebno iscrtavati uređaj radi zadovoljavajuće brzo.

Mobitel ima 168 MB RAM i 128 MB ROM memorije, što je uistinu skromno. ROM memorija se relativno brzo popuni instaliranim aplikacijama, a obzirom da je na uređaju Android 2.1 nije moguće aplikacije preseliti na SD karticu.

Baterija i trajanje

Xperia X8 ima 1200 mAh bateriju koja prema proizvođačevim specifikacijama može trajati oko 6 sati u modu razgovora. Tijekom testiranja mobitel nam je trajao do dan i pol uz napredniju uporabu. Pod naprednijom uporabom smatramo sat vremena razgovora dnevno, 10-ak SMS poruka, surfanje Internetom  u trajanju od sat vremena i konstantno provjeravanje e-mail pošte.

Multimedija, FM radio, glazba

Galerija fotografija je također u potpunosti promijenjena od strane Sony Ericssona. Dostupan je klasičan grid pregled i nažalost nisu prisutne nikakve animacije koje bi poboljšale sam izgled galerije. Zumiranje fotografija nije moguće pinch to zoomom, već je dostupan zoom jednim prstom. Ovo zumiranje radi tako da držite prst pritisnut na jedan dio slike i povučete prema gore, odnosno dolje – ovisno o tome dali želite povećati ili smanjiti fotografiju.

 

Nedostatak na koji smo naišli u galeriji je onemogućeno slanje fotografija Bluetoothom direktno iz galerije. X8 ima FM radio aplikaciju koja podržava RDS prijem, ali onemogućuje slušanje radija bez umetnutih slušalica.

Fotoaparat i video

X8 ima kameru rezolucije 3,2 megapiksela, bez autofokusa i bilo kakvog flasha. Sučelje kamere je prilično jednostavno pa je tako moguće odabrati četiri predefinirane opcije snimanja. Riječ je o auto modu, plaži/snijegu, sumrak i sport.

Snimljene fotografije imaju manjak detalja, a boje izgledaju isprane. Obzirom da kamera nema auto fokus, slike iz blizine su ispale dosta loše i zamućene.

Povezivost i Internet pretraživač

X8 ima širok spektar mogućnosti spajanja na mreže. Tu je dakako riječ o brzim 3G frekvencijama, kao i mogućnost spajanja na WiFi, GPS s podrškom za a-GPS.

 

Internet pretraživač ima tradicionalno Android sučelje, a glavni nedostatak mu je nepostojanje pinch to zoom metode zumiranja. Nije nam jasno zašto SE nije i u pretraživač ugradio funkciju zumiranja jednim prstom (kao i u galeriji).

 

Općenito, pretraživač je radio dobro, a renderiranje stranica je na zavidnoj razini – kao što je slučaj i u većini Android pretraživača.

Navigacija

Uređaj ima integriran GPS (plus A-GPS) i ne dolazi s prethodno predinstaliranom navigacijom.

Uredski paket

Xperia X8 ne dolazi s preglednikom/uređivačem teksta, ali to ne predstavlja toliki nedostatak jer se na Android Marketu mogu pronaći razna rješenja. Npr. QuickOffice ili Documents to go.

Organizator i alarm

Glavni nedostatak organizatora je prikaz događaja samo na 2 načina. Prema danu ili mjesečno. Voljeli bi vidjeti ostale modove prikaza, kao što konkurencija ugrađuje u svoje uređaje.

 

Na X8 se može podesiti velik broj alarma koji se mogu postavljati na razne modove ponavljanja, a dobro je što je moguće postaviti i MP3 melodije za određeni alarm.

Aplikacije i igre

S X8 nažalost ne dolazi velik broj predinstaliranih aplikacija, već samo one osnovne Googleove. Tu se dakako radi o Marketu, Gtalku, Mapsima i Gmailu, a osim toga SE se pobrinuo za korisnike u vidu već prethodno spomenutih widgeta koji proširuju funkcionalnosti uređaja.

 

Srećom, s mobitelom dolazi nekoliko instaliranih igrica. One su Crazy Penguin, CA Gold, Roller i Tower Bloxx. CA Gold i Roller su demo verzije igrica kojima je dostupno svega nekoliko nivoa za igranje.

Benchmark

Xperia X10 na Quadrant Standard aplikaciji postiže prosječno oko 450 bodova, što je u rangu s uređajima sličnih hardverskih karakteristika. Samo za primjer možemo uzeti HTC Hero koji postiže slične rezultate.

Cijena

S cijenom od 1299 kuna kupnja Xperije X8 je vrlo isplativ potez jer ćete dobiti umanjeni X10, s znači s velikim brojem funkcija.

Cool faktor

Cool faktor ovog mobitela su njegove dimenzije i dizajn. Tu su i raznobojni poklopci kojima se mobitel može dodatno personalizirati i prilagoditi svojim željama.

Zaključak

Xperia X8 je možda i najbolje dizajniran Android mobitel, a ako uzmemo njegove kompaktne dimenzije mobitel je pravi pogodak. Ova generacija Xperije nam se svidjela zbog malih dimenzija i dobro prilagođenog sučelja za ekran manjih dimenzija. Ono što nam se nije svidjelo je kvaliteta izrade koja je ispod prosjeka kao i dosta loša kamera. Ako vam ovo nisu nepremostive prepreke, Xperia X8 ima našu preporuku.

 

 

 

Plus

+ odličan dizajn

+ kompaktne dimenzije

+ prilagođeno sučelje

 

Minus

- loša kvaliteta izrade

- loša kamera

- Android 2.1

Konkurencija

Xperia X10 mini

 

Dimenzijama još kompaktnija, ali i specifikacijama skromnija od X8. Našu preporuku bi dobila ako ne koristite previše mobitel za dopisivanje i pisanje e-mail poruka, jer obzirom na puno manji ekran na X10 mini, to je i puno teži zadatak.

 

Motorola Flipout

 

Iako Motorola Flipout ima fizičke tipke, po veličini je slična Xperiji X8. Iako Flipout ima podosta lošiji ekran od X8, ali se odlikuje boljim procesorom i većom količinom memorije na vama je da odlučite da li vam je puna tipkovnica potrebna.

 

 

 

Komentari

Beny 11

07. veljače 2014 - 07:07 Prijavi neprimjeren komentar

kako se snima samo zvuk na ovom mobitelu? znači bez snimanja videa?

helena

28. kolovoza 2013 - 17:41 Prijavi neprimjeren komentar

Kako semoze slikati ekran na ovom mobu

*H*

18. srpnja 2013 - 11:42 Prijavi neprimjeren komentar

Kakav je WI-FI msm jačina ! I Malo bolje opisite mi njegov WI-FI

sead

26. siječnja 2013 - 22:22 Prijavi neprimjeren komentar

harise dodaj me na fb budem ti objasnio kako i sta ti pomogni meni ja cu tebi hehehe stavi tu link od svog fb-a hvala

haris

20. siječnja 2013 - 16:01 Prijavi neprimjeren komentar

seade teme možeš snimati na kompjuter pa na telefon ,,,,,čudno mi je ovo za punjače,,, a ja imam mali problem ne mogu nikako da promijenim pjesmu za zvono da mi zvoni kad me neko zove već su one ringtones što su došle uz telefon . hvala

1 2 3 4

Odgovori