Testovi mobitela

SONY ERICSSON Xperia X1

Xperia X1 Xperia X1 Xperia X1 Xperia X1
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Ne
Dimenzije uređaja (mm) 111 x 53 x 17
Masa uređaja (g) 158
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 800 x 480
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Da
Bluetooth Da
WLAN WiFi
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Vrijeme razgovora 2G (h) 10
Vrijeme čekanja 2G (h) 500
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 4,399,00 kn
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Opasno ozbiljan
Autor: Branko Kos

Sony Ericsson nije izbacio ozbiljan poslovni telefon već zaista dugo. Njihova P serija bila je vrlo popularna, a zadnja inačica pod imenom P1 izašla je polovicom 2007. godine. Sada je konačno došla toliko očekivana Xperia. pa krenimo i pogledajmo što

Prvo da razjasnimo neke stvari. Xperia X1 nije nasljednik popularnog P1. Iako su oba uređaja poslovna, treba ih svrstati u dvije zasebne kategorije. Razlog tome je različita funkcionalnost, a posebno koncept uređaja. Svi modeli P serije bili su napravljeni za poslovne ljude, no imali su Symbian UIQ operativni sustav. Xperia je pak prvi model Sony Ericssona koji pokreće Windows Mobile operativni sustav. Nema sumnje da je Xperia sasvim nova linija Sony Ericssona koja će pokušati pridobiti što više poslovnih korisnika i od koje možemo puno očekivati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1228578811.jpg

Novi koncept

Već pri prvom kontaktu s ovim uređajem shvatit ćete da se kvalitetom izrade ubraja u sam vrh današnje mobilne telefonije. Kompaktno kućište od crnog brušenog aluminija i srebrnog okvira daje mu čvrstoću i robustnost, a crna boja naglašava da je riječ o "opasnom stroju". Jedina zamjerka koju možemo dati vanjskom izgledu je debljina uređaja, koja, budimo realni, mora biti takva i eventualno težina zbog materijala od kojih je napravljen. Uređajem dominira veliki zaslon ispod kojega se nalaze čudne tipke. Čudne su iz razloga jer su takvoga oblika i tako poslagane da u svakom trenutku pogled na njih daje naslutiti da se radi o nečemu gdje je X glavna oznaka. U sredini je optička centralna tipka pravokutnog oblika koja djeluje kao touchpad na prijenosnom računalu. Laganim dodirom prsta pomičete, a pritiskom potvrđujete zadanu funkciju. Osim toga, moguće je i klasično kretanje s tipkama koje se nalaze oko centralne tipke. Tek sada dolazimo do glavnog dijela. Laganim pomakom gornjeg dijela uređaja udesno oslobađa se velika i pregledna srebrna QWERTY tipkovnica za vrlo lako pisanje tekstualnih poruka ili poruka elektroničke pošte. Na ovom uređaju je definitivno najljepša tipkovnica koju smo vidjeli kod mobilnih telefona. Srebrna s bijelim i plavim osvjetljenjem djeluje toliko hi-tech da nas je jednostavno ostavila bez teksta. Ako vas buni ovakav način pisanja na mobilnom telefonu, ne brinite. Nakon samo nekoliko sati korištenja shvatit ćete da je alfanumerička tipkovnica nešto puno kompliciranije od tipkovnice kakvu ste navikli koristiti svakodnevno na osobnom računalu. Tipke su dovoljno velike, razdvojene i kratkog hoda te je vrlo lako služiti se njima. Xperia X1 je zakrivljenog oblika. Iako to ne primjećujete dok je uređaj zatvoren, kada oslobodite tipkovnicu, shvatit ćete o čemu je riječ. Njegov zakrivljen oblik daje mu jedinstven izgled kakav još nismo imali prilike vidjeti na mobilnom telefonu. Inovativno dizajnersko rješenje koje izgleda odlično te još k tome olakšava korištenje i pisanje.

Operativni sustav

Mnogo je proizvođača koji danas koriste Windows Mobile platformu za pokretanje mobilnih uređaja. Vrlo popularno rješenje daje vam mogućnost da od svojeg mobilnog ljubimca napravite svoj mali prijenosnik koji će vas uvijek vjerno pratiti. Verzija koja pokreće ovaj moćni uređaj je 6.1, najnovija inačica ovog operativnog sustava. Procesor koji se krije "ispod haube" je Qualcomm MSM7200 528MHz koji bi ipak mogao raditi brže. Moramo spomenuti da smo na testu imali uređaj s verzijom softvera koja nije poboljšana do kraja te da će uređaj koji izađe na tržište imati još jači i brži softver.

XXX

Korisničko sučelje na Xperiji je nešto sasvim novo i revolucionarno. Korištenje tzv. X-Panela olakšava korištenje mobilnog telefona. S obzirom na veliki zaslon koji se prostire uređajem, imate mjesta za devet panela. Možete ih koristiti kako vi to želite, što znači da možete napraviti devet panela, za devet funkcija koje najviše koristite. Jednostavno dodirnite onaj koji želite koristiti. Pri kupnji uređaja dolaze već definirani, instalirani paneli, no vi ih možete izmijeniti i koristiti kako vama odgovara i to tako da ih preuzmete na Sony Ericsson Fun & Downloads. Jednostavno odaberite one koji vam odgovaraju i olakšajte si korištenje. Panelima se pristupa lagano putem tipke X-Panel na prednjoj strani uređaja. Koncept rada putem panela zasigurno će na neki način redefinirati mobilnu telefoniju jer je puno preglednije i jednostavnije služiti se panelima, nego stalno ulaziti i izlaziti iz izbornika. Čak je moguće za one malo sposobnije i vještije korisnike izraditi i vlastite panele s kompletom alata koji možete preuzeti s interneta.

Zaslon

Posebna priča ovog uređaja je njegov veliki zaslon. Razlučivost je zaista velikih 800 x 480 piksela s mogućnošću prikaza 65.536 boja. Dodirni zaslon prilično je težak za korištenje, posebno prstom ako ne koristite olovčicu (stylus) koji dobivate u paketu. Slova su malena kao i brojke te je zaista teško raditi s njima bez pogreške. Rekli bismo da, iako je tako velik i pregledan, pri radu s panelima u praksi pisanja nečega ili ulaženja u glavni izbornik preko Starta zaista nije dovoljno dorađen. S olovčicom to ipak ide lakše, no to znači da je nemoguće uređaj koristiti jednom rukom. Rekli bismo da je to i najveći minus ovog inače zaista zanimljivog i reolucionarnog uređaja. Fotoaparat koji se krije u Xperiji je razlučivosti 3.2 megapiksela i radi odlične fotografije, a zahvaljujući ugrađenoj bljeskalici u mraku slike ispadaju također vrlo dobro. Još se jedna kamera skriva na ovom uređaju i to na prednjoj strani uređaja te samim time daje do znanja da je riječ o 3G telefonu. Iako videopozivi kod nas još nisu zaživjeli, većina mobilnih telefona današnjice ima mogućnost videopozivanja. Na zaslonu možete pregledavati sve Word, Powerpoint i Excel dokumente te naravno dokumente u Pdf formatu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1228578862.jpg

Brzi internet

Kako i dolikuje poslovnom uređaju koji je iščekivan s tolikim nestrpljenjem, treba reći da je internetska povezivost jedan od glavnih aduta Xperije. Treća generacija mobilnih mreža donosi praktičnost širokopojasnog interneta na vaš mobilni telefon. Velike brzine prijenosa podataka daju vam brzi i jednostavan pristup svijetu videopoziva, audio i video streaminga, pretraživanja weba, multimedijskih poruka i e-pošte gdje god se vi nalazili. S ovim ćete uređajem uvijek biti u toku poslovnih i privatnih planova i obaveza. Slanje i primanje datoteka jednostavno je i moguće bez prekidanja govornog poziva. Zahvaljujući mogućnosti obavljanja više zadaća u isto vrijeme, moguće je čak da razgovarate dok preuzimate glazbene datoteke, igre ili druge dokumente. Između ostalog, uređaj posjeduje Wi-Fi tako da je povezivanje na bežične mreže zaista jednostavno. Memoriju samog uređaja moguće je proširiti microSD memorijskom karticom i tako dodatno ojačati ovaj uređaj.

Zabava

Sada kada smo obradili sve najbitnije poslovne funkcije koje podržava ovaj uređaj, vrijeme je da se malo i zabavimo s našom Xperijom. Ni to ne predstavlja nikakav problem. X1 posjeduje navigator kao i većina novih uradaka iz ove tvornice te sprječava da se izgubite kamo god krenuli. Probna verzija Wayfinder navigatora olakšat će vam svaki odlazak na put ili u dio grada koji ne poznajete najbolje. Kako je ovo probna verzija, cjelokupnu ćete morati preuzeti s interneta. Osim fotoaparata koji smo spomenuli, možete koristiti i videosnimanje. Ako poželite prikratiti vrijeme, to je moguće s četiri ugrađene igrice. Osim softverske zabave, simpatična je iluminacija s bočnih strana telefona koja svijetli kroz crni rub u šarenim bojama, ovisno o tome puni li se telefon ili je prazan, stišće li se gumb u panelu, imamo li propušten poziv, primljenu poruku, dolazni poziv i sl.

Zaključak

Xperia X1 jedan je od najočekivanijih uređaja godine. U većini zahtjeva zadovoljit će svakog korisnika. Preglednik internetskih stranica u kombinaciji s njegovom preglednom i velikom tipkovnicom predstavlja pravi užitak. Promjena konektora za punjač pozitivna je stvar kod Sony Ericssona jer je prijašnji konektor ovog proizvođača bio najnekvalitetniji dio koji se vrlo lako dao oštetiti. Sad je ovdje mini USB konektor koji služi za punjenje baterije preko strujnog adaptera ili računala. Iako smo navikli da su svi poslovni telefoni ovog proizvođača bili glomazni i teški, ipak mislimo kako su se dimenzije same Xperije mogle smanjiti, te samim time povećati potražnju za uređajem. Ovako će baš težina uređaja od 158 grama odbiti mnoge potencijalne kupce.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1228578843.jpg

KONKURENCIJA:

HTC Touch Pro pokrenut je istim operativnim sustavom. Posjeduje tipkovnicu gotovo istu kao Xperia, no dimenzijama je ipak nešto veći

PLUS/MINUS

PLUS:
X-Paneli
Materijali izrade
Jaka baterija

MINUS:
Malena slova
Masa uređaja

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori