Testovi mobitela

SONY ERICSSON Xperia Play

Xperia Play Xperia Play Xperia Play Xperia Play Xperia Play Xperia Play Xperia Play Xperia Play Xperia Play Xperia Play Xperia Play
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 119 x 62 x 16
Masa uređaja (g) 175
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 854
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Vrijeme razgovora 2G (h) 6
Vrijeme čekanja 2G (h) 413
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Playstation mobitel
Autor: Dejan Pavlović

Sony Ericsson nam donosi prvu pravu igraću konzolu s funkcijom mobitela

Oko mobitela Xperia Play je bilo nebrojeno puno nagađanja, i povremenih curenja fotografija sa inženjerskim primjercima. Dugo nakon toga su vodeći ljudi Sonyja i Ericssona nijekali postojanje planova za izradu ovog modela, no ipak, Play je tu i spreman je da se igrate s njime...

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315428996.jpg

Sadržaj pakiranja

S mobitelom u kutiji dolaze punjač, USB kabel, slušalice te standardni set priručnika za korištenje. Bitno je napomenuti da USB kabel ima dvojaku ulogu pa se tako koristi za prijenos podataka, ali ako ga se utakne u punjač mobitela tada on postaje običan kabel za napajanje. Kvaliteta slušalica je na zadovoljavajućoj razini, a sadrže i tipku za javljanje na poziv ili promjenu pjesme.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315429005.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Xperia Play svakako nije kompaktan mobitel. Kada ga primite u ruku odmah ćete zapaziti da je dosta teži (masa mu je 175 grama) i također deblji.

 

Kao i velikoj većini današnjih pametnih telefona prednja strana je rezervirana za ekran. U slučaju Xperije Play ekran je veličine 4 inča. Ispod njega se nalaze četiri standardne Android tipke. Tipke nisu kapacitivne već fizičke što nam se iznimno svidjelo.

Stražnja strana je rezervirana za 5 megapikselnu kameru i LED blic, a na stranama se nalaze gumbi za podešavanje glasnoće, microUSB i 3,5 mm utor te gaming tipke.

 

Na mjestu gdje se na kliznim mobitelima tradicionalno nalazi tipkovnica Xperia Play nam skriva puni igraći kontroler koji imitira Playstationov Dual Shock kontroler. Mehanizam otvaranja je izveden odlično te je potpomognut oprugama kako bi njegovo otvaranje i zatvaranje bilo što lakše.

 

Na samom kontroleru se nalaze 4 direkcionalne tipke, 4 funkcijske tipke (trokut, kvadrat, krug i iksić) te tipka menija, tipka select i start. Kontroler također krije i dva touchpada koji oponašaju analogne joysticke koji se nalaze na prethodno spomenutom Dual Shock kontroleru.

 

Općenito, mobitel je izrađen dobro – od kvalitetne plastike, iako moramo izraziti žaljenje što se Sony Ericsson nije odlučio na gumirani straži poklopac kako bi što bolje ležao u ruci.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315429012.jpg

Ekran i tipkovnica

Xperia Play ima 4 inčni kapacitivni ekran, rezolucije 854 x 480 točaka. Ekran je dovoljno svijetao, uz dobru vidljivost na direktnom suncu. Jedini nedostatak su mu ponešto dosadne boje, ali to je i razumljivo obzirom da je riječ o LCD ekranu, a ne o AMOLED ili sličnim rješenjima. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315429021.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Xperia Play dolazi sa posljednjom verzijom Android OS-a – Gingerbread. Točnije radi se o verziji 2.3.2. Sony Ericsson se i na ovaj model mobitela odlučio isporučiti svoju prilagođenu verziju Androida, pa je i na ovom uređaju prisutan odličan Timescape widget. Timescape omogućuje korisnicima pregled posljednjih updateova statusa prijatelja na društvenim mrežama.

 

Widget je atraktivno napravljen, pa je moguće skrolati kroz različite događaje direktno na početnom ekranu. U sličnom stilu je napravljen i widget galerije u kojem možete skrolati kroz dostupne fotografije na  uređaju.

 

Osim njih, dostupan je i dorađen widget digitalnog sata, kao i razni widgeti za uključivanje/isključivanje funkcija mobitela. Obzirom da je prvenstvena namjena ovog uređaja igranje, Sony Ericsson je napravio i poseban gaming widget pomoću kojeg možete na jednostavan način pokrenuti sve instalirane igrice na mobitelu, ili kupiti nove putem Googleovog Marketa.

 

Prisutna je i Playstation Pocket aplikacija pomoću koje je moguće pregledavati nedavno igrane igrice (sa točnim vremenom igranja) kao i popis nedavno instaliranih igrica. Sučelje aplikacije je atraktivno i pregledavanje igrica se obavlja horizontalnim skrolanjem.

 

Većina današnjih mobitela "štipanjem" početnog ekrana prikazuje umanjeni prikaz svih ekrana sa pripadajućim sadržajima, ali Play je tu ponešto drugačiji. Naime, klasičnim štipanjem početnog ekrana prikazat će se svi widgeti koje ste postavili na ekrane. Odabirom nekog widgeta odlazite direktno na ekran na kojem se taj widget nalazi.

 

Brzina rada uređaja je odlična. U slučaju da se na početnim ekranima nalazi veći broj widgeta može doći do povremenog usporavanja rada koje u pravilu ne traje dugo.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315429028.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Ulaskom u aplikaciju imenika iz donjeg menija je moguće odabrati dialer, popis poziva, sve kontakte na mobitelu ili samo omiljene kontakte. Nedostatak u dialeru je svakako nepostojanje pametnog biranja, ali obzirom na velik broj Android aplikacija, ovaj nedostatak se može lagano ispraviti.

 

Popis kontakata prikazuje ime, prezime i fotografiju. Sa desne strane liste se nalaze i slovčani prečaci za brže odabiranje kontakata.

Pozivi sa Xperiom Play su bili pravo zadovoljstvo. Sugovornikov glas je bio jasan i zvučao je prirodno, a sama jačina zvučnika je bila dostatna za razgovaranje i na  prometnoj ulici.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315429036.jpg

E-mail i poruke

Iako je Sony Ericsson promijenio izgled e-mail aplikacije, funkcionalnost je ostala jednaka originalnoj Googleovoj. I dalje je moguće dodavati praktički neograničen broj računa, pregledavati listu poruka i selektirati ih u većem broju i njima manipulirati (brisati, označavati ih kao nepročitane i slično).

 

Poruke su izvedene u tkz. threading stilu, a zanimljivo je da je pokraj polja za unos teksta dodan veliki gumb za unos multimedijalnih sadržaja. Ovim odabirom obična SMS poruka se automatski pretvara u MMS.

 

Nedostatak na koji smo naišli uporabom poruka je nemogućnost slanja telefonskog broja iz imenika. Iako ova opcija postoji, odabirom željenog kontakta iz imenika u poruci se osim broja šalje i fotografija, melodija i slično, pa se i poruka automatski konvertira u MMS.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315429043.jpg

Procesor, memorija

Unutar Xperie Play se nalazi ponešto zastarjeli hardver. Ugrađen je 1 GHz Snapdragon procesor i 512 MB RAM memorije. Svakako nas ne veseli i samo 400 MB ROM memorije, posebno zbog toga što je ovo prvenstveno igraći telefon, a bolje igrice imaju i preko 100 MB, pa ostaje pitanje kako će ovaj mobitel slijediti buduće trendove.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315429068.jpg

Baterija i trajanje

U mobitelu se nalazi 1500 mAh baterija koja je dovoljna za cijeli dan intenzivne uporabe (surfanja 3G mrežom od 2 sata, 2 sata telefonskih poziva, 30ak SMS poruka i nekoliko okinutih fotografija), a u slučaju da je sinkronizacija isključena, i uporaba mobitela prosječna tada se vrijeme trajanja penje i do 2 dana.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315429077.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Aplikacija za glazbu je minimalistički izvedena. Na početnom ekranu se nalaze tipke za upravljanje reprodukcijom, u pozadini se nalazi cover albuma pjesme koju slušate, a u meniju je moguće odabrati opciju equalizera sa nekoliko predefiniranih postavka.

 

Nažalost, Xperia Play nema omogućen FM radio, pa je za slušanje vaše omiljene radio postaje potreban flat paket Interneta i aplikacija za streamanje radio postaja.

 

Osim tradicionalne multimedije, na ovom uređaju itekako dolazi do izražaja kontroler koji omogućuje najbolji doživljaj igranja na mobitelu. Zahvaljujući imitaciji DualShock kontrolera igranje sa ovim mobitelom je stvarno zadovoljstvo.

 

Tijekom testa probali smo igrati predinstaliranu Fifu 10 koja je obzirom na velik broj dostupnih komandi bila izuzetno igriva. Grafika je (unatoč ponešto slabijim hardverskim specifikacijama) na visokoj razini, i niti jednom nije dolazilo do zastajkivanja. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315429084.jpg

Fotoaparat i video

Na stražnjoj strani uređaja je mjesto našla 5 megapikselna kamera koja u najboljem slučaju proizvodi dobre fotografije. U uvjetima boljeg osvjetljenja boje su dobro reproducirane, a i razina detalja je na visokom nivou. U slučaju da je osvjetljenje smanjeno dolazi do pojave šuma i zamućenja fotografije koje čak niti LED blic ne poboljšava.

 

Xperia Play može snimati video u WVGA rezoluciji, pri 30 sličica u sekundi. Obzirom na dosta visok frame rate video je bio zadovoljavajuće kvalitete, čak i u tamnijim uvjetima snimanja.

Povezivost i Internet pretraživač

Xperia Play kao i svaki moderni smarphone ima široku lepezu povezivosti. Pa je tako prisutna brza 3G mreža, kao i WiFi, GPS i Bluetooth. WiFi ima mogućnost spajanja na b, g i n mreže, a Bluetooth je u verziji 2.1. sa A2DP protokolom.

 

Internet pretraživač je odličan. Stranice su se učitavale brzo, a prikaz je kao i na računalu. Svakako ovom dojmu pridonosi i predinstalirani Adobe Flash player.

Navigacija

Xperia Play ne dolazi sa ugrađenom GPS navigacijom, ali dostupne su Google mape koje u posljednjoj verziji Androida donose neke novitete. Prvi od njih je cachiranje mapa, odnosno skidanje dijelova mapa kako se ne bi trošio podatkovni promet prilikom navigiranja, a drugi je novo 3D sučelje koje radi, nažalost samo na tlu Amerike, jer za naše prostore Google još nije izradio 3D mape.

Uredski paket

S mobitelom dolazi predinstalirani softver pregledavanje office datoteka – OfficeSuite. U ovoj besplatnoj verziji onemogućeno je uređivanje datoteka, ali također je omogućena i kupovina Pro verzije kojom ćete moći uređivati datoteke. Osim ove aplikacije preporučamo skidanje QuickOffice koja služi kao file manager i preglednik office/pdf datoteka, a radi ponešto brže od OfficeSuitea.

Organizator i alarm

Organizator se temelji na Googleovom rješenju kalendara. Pregledavanje kalendara je moguće prema dnevnom/tjednom ili mjesečnom pogledu i svakom danu je moguće dodijeliti neograničen broj događaja sa pripadajućim alarmima.

Događaje je moguće pregledavati kao listu (agendu) ili kao kalendar u kojem su pojedini dani označeni – ako postoje dogovoreni eventi.

Aplikacije i igre

Sa mobitelom dolazi predinstalirano šest igrica. To su Crash Bandicot, Bruce Lee, Star Battalion, Fifa 10, Sims 3 i Tetris. Sve igrice su kompatibilne sa kliznim kontrolerom.

Osim ovih 6 igrica, također je moguće skinuti dodatne sa Android Marketa (trenutno ima oko 60ak kompatibilnih sa Xperiom Play).

Benchmark

Na Quadrant Benchmarku Xperia Play prosječno postiže oko 1400 bodova. Iako treba napomenuti da se ovi rezultati mogu razlikovati ovisno o stanju RAM memorije i ostalih parametara. 

Cijena

Cijena od 4.499 kuna u kolovozu 2011. je u rangu s drugim Android uređajima istog kalibra, a korisnik uz standardne mogućnosti ipak dobije i gaming konzolu, tako da je cijena prihvatljiva. Naročito u nekom pretplatničkom paketu.

Cool faktor

Cool faktor ovog mobitela je definitivno klizni kontroler koji niti jedan drugi mobitel nema.

Zaključak

U slučaju da ste ljubitelj PlayStationa ili ste zaljubljenik u igre tada je ovo mobitel za vas. Zbog kliznog kontrolera ovaj uređaj je bez premca broj jedan mobitel za igranje. Muči nas ponešto slabiji hardver koji u navali dvojezgrenih procesora i uređaja sa 1 GB RAM memorije izgleda zastarjelo i nismo sigurni koliko će uspjeti pratiti sve zahtjevnije igre koje dolaze na tržište.

 

Plus

+ klizni kontroler

+ brzina rada

+ kvaliteta razgovora

 

Minus

- lošije fotografije po noći

- slabiji hardver  

Konkurencija

HTC Desire S

 

Iako je ovom mobitelu teško pronaći konkurenciju, odlučili smo se za Desire S koji ima jednak procesor kao i Xperia Play, ali i više RAM/ROM memorije. 

 

 

 

Komentari

MLiht

29. ožujka 2012 - 21:40 Prijavi neprimjeren komentar

Koliko košta sada najeftinije?

maher

29. rujna 2011 - 14:24 Prijavi neprimjeren komentar

Ovaj psp se isplati sada uzeti! U nas pala cijena na 2900 kn po dućanima a u njemačkoj ga u dućanima ima za 299 eura tako da već ima smisla! Dobar telefon.

razer

17. lipnja 2011 - 18:07 Prijavi neprimjeren komentar

1 riječ --> NE
Pouzdani izvori govore da ce ovaj mobitel kostati 4500, i ne isplati se cak ni za gamere. Radije kupite neki novi dio za vas komp ili PSP portable nego ovo.
Ovo je PRESKUPI spoj PSP-a i smartphonea za tu cijenu. Birajte ili PSP ili XE Arc preko ovoga.

Odgovori