Testovi mobitela

SONY ERICSSON Xperia Neo

Xperia Neo Xperia Neo Xperia Neo Xperia Neo Xperia Neo Xperia Neo Xperia Neo
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 117 x 57 x 13
Masa uređaja (g) 126
Operativni sustav Android 2.3 Gingerbread
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 854
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Vrijeme razgovora 2G (h) 7
Vrijeme čekanja 2G (h) 400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Male dimenzije, solidna snaga
Autor: Dejan Pavlović

Sony Ericsson nam donosi kompaktan smartphone s jakim specifikacijama

Neo je novi smartphone iz kuhinje Sony Ericssona. Odlikuje se 8.1 megapikselnom kamerom sa LED bljeskalicom i mogućnošću snimanja HD videa. Ispod haube se nalazi danas već standardni Snapdragon procesor od 1 GHz uz dodatak Adreno 205 grafičkog čipa.

 

Ipak, kao glavnu prednost Neoa bi istaknuli njegove skromne dimenzije koje su u današnje vrijeme rijetkost. Mobitel bez ikakvih problema stane u dlan ruke, prednost je i što je moguće upravljati samo s jednom rukom. Iako su dimenzije manje, Neo nudi ekran veličine 3.7" koji je malo uži zbog omjera visine/širine koji iznosi 16:9. 

Sadržaj pakiranja

S mobitelom u kutiji dolaze punjač, USB kabel, slušalice te standardni set priručnika za korištenje. Bitno je napomenuti da USB kabel ima dvojaku ulogu, pa se tako koristi za prijenos podataka, ali ako ga se utakne u punjač mobitela tada on postaje običan kabel za napajanje. Kvaliteta slušalica je na zadovoljavajućoj razini, a sadrže i tipku za javljanje na poziv ili promjenu pjesme.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1316459313.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Na tržištu postoji uistinu velik broj plastičnih smartphoneova i Xperia Neo je jedan od njih. Negativna strana je u tome što ne odajem dojam vrhunske izrade. Naime, stražnji poklopac uređaja pod prstima zna zapucketati što nam se nikako nije svidjelo. Osim toga, uređaj je korektno izrađen.

 

Na stražnjoj strani uređaja smjestila se odlična 8 megapikselna kamera, sa LED blicom i Sony Ericsson prepoznatljivim logotipom. Na desnoj strani se nalazi tipka prekidača, tipke za stišavanje odnosno pojačavanje jačine zvuka, i okidač kamere. Sve ove tipke su se smjestile na stranici uređaja koja je debela 13 milimetara – što svakako nije rekord u debljini mobitela, ali zbog solidnih 13mm uređaj ostavlja bolji dojam u ruci.

 

Na prednjoj strani se nalazi 3.7 inčni ekran rezolucije 854 x 480 točaka. Ispod njega su se smjestile i 3 tipke – tipka početnog ekrana, tipka povratka i tipka menija. Obzirom da uređaj dolazi sa najnovijim Android OS-om u gornjem dijelu mobitela se nalazi i kamera za video pozive.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1316459323.jpg

Ekran i tipkovnica

Ekran na Neu je već prethodno spomenuti 3.7 inčni rezolucije od 854 x 480 piksela. Ekran je izrađen u LED tehnologiji, ali uz dodatak Sony Ericssonove tehnologije – Bravo. Upravo zbog nje ekran ima odličan prikaz boja i kontrast. Iznenadilo nas je da je na suncu ekran odlično vidljiv, pa tako uglavnom nećete imati problema s čitanjem poruka na danjem svijetlu.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Xperia Neo dolazi s posljednjom verzijom Android OS-a – Gingerbread. Točnije radi se o verziji 2.3.

 

Sony Ericsson se i na ovaj model mobitela odlučio isporučiti svoju prilagođenu verziju Androida, pa je i na ovom uređaju prisutan odličan Timescape widget. Ovaj widget omogućuje korisnicima pregled posljednjih updateova statusa prijatelja na društvenim mrežama. Widget je atraktivno napravljen, pa je moguće skrolati kroz različite događaje direktno na početnom ekranu. U sličnom stilu je napravljen i widget galerije u kojem možete skrolati kroz dostupne fotografije na  uređaju.

 

Osim njih, dostupan je i dorađen widget digitalnog sata, kao i razni widgeti za uključivanje/isključivanje funkcija mobitela.

 

Većina današnjih mobitela "štipanjem" početnog ekrana prikazuje umanjeni prikaz svih ekrana sa pripadajućim sadržajima, ali Neo je tu ponešto drugačiji. Naime, klasičnim štipanjem početnog ekrana prikazat će se svi widgeti koje ste postavili na ekrane. Odabirom nekog widgeta odlazite direktno na ekran na kojem se taj widget nalazi.

 

Brzina rada uređaja je odlična, cjelokupni početni ekran radi fluidno i bez zastajkivanja, kao i navigacija kroz ostale menije uređaja. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1316459334.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kao i većina ostalih novijih Sony Ericsson smartphoneova, i Xperia Neo ima sličan prilagođen Android OS. Tako je SE promijenio aplikaciju imenika, pa se u njezinom donjem dijelu nalazi meni sa ikonama za dialer, popis poziva, za sve kontakte na mobitelu ili samo omiljene kontakte.

 

I u Neu nažalost nije pristuna opcija pametnog biranja, ali obzirom na velik broj Android aplikacija, ovaj nedostatak se može lagano ispraviti.

 

Popis kontakata prikazuje ime, prezime i fotografiju. Sa desne strane liste se nalaze i slovčani prečaci za brže odabiranje kontakata.

 

Sami pozivi su uglavnom bili dobre kvalitete. Zvučnik koji reproducira sugovornikov glas je dovoljno glasan za sve uvjete razgovaranja, a nekoliko puta smo naišli na problem sa mikrofonom uređaja. Naime, prilikom telefonskog razgovora sugovornik je rekao da naš glas ne može čuti, što se promijenilo promjenom položaja mobitela bliže ustima.

 

Ovo se samo događalo kada je mobitel bio podosta udaljen od usta (npr. u položaju između ramena i glave) te se nadamo da će Sony Ericsson nekom daljnjom nadogradnjom softvera ovaj nedostatak ispraviti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1316459345.jpg

E-mail i poruke

Iako je Sony Ericsson promijenio izgled e-mail aplikacije, funkcionalnost je ostala jednaka originalnoj Googleovoj. I dalje je moguće dodavati praktički neograničen broj računa, pregledavati listu poruka i selektirati ih u većem broju i njima manipulirati (brisati, označavati ih kao nepročitane i slično).

 

Poruke su izvedene u tkz. threading stilu, a zanimljivo je da je pokraj polja za unos teksta dodan veliki gumb za unos multimedijalnih sadržaja. Ovim odabirom obična SMS poruka se automatski pretvara u MMS.

 

Nedostatak na koji smo naišli uporabom poruka je nemogućnost slanja telefonskog broja iz imenika. Iako ova opcija postoji, odabirom željenog kontakta iz imenika u poruci se osim broja šalje i fotografija, melodija i slično, pa se i poruka automatski konvertira u MMS.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1316459354.jpg

Procesor, memorija

Unutar Neoa se nalazi 1 GHz Snapdragon procesor te dodatni Adreno 205 grafički čip. Sony Ericsson se odlučio ugraditi samo 320 MB ROM memorije, što nam se učinilo podosta skučeno obzirom na današnje standarde.

 

Osim ROM-a, u mobitelu se nalazi i 512 MB RAM memorije koja omogućuje sasvim komotan multitasking rad. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1316459361.jpg

Baterija i trajanje

U mobitelu se nalazi 1500 mAh baterija za koju je Sony Ericsson istaknuo da će potrajati do 400 sati u modu čekanja, odnosno do 7 sati uporabe. U stvarnom korištenju možemo reći da mobitel potraje do jednog dana (intenzivne uporabe: razgovora do 2 sata, 10-ak SMS poruka, te slušanja glazbe od jednog sata i snimanja 10ak fotografija).

Multimedija, FM radio, glazba

S HDMI portom, 8 megapikselnom kamerom, velikim ekranom sa Bravo tehnologijom Neo je svakako mobitel kojem je multimedija na prvom mjestu. Multimediju naglašava i glazbeni widget koji se može postaviti na bilo koji ekran, a korisno je što se status o pjesmi koja svira nalazi u gornjem baru za notifikacije.

 

Sama aplikacija za glazbu je minimalistički izvedena. Na početnom ekranu se nalaze tipke za upravljanje reprodukcijom, u pozadini se nalazi cover albuma pjesme koju slušate, a u meniju je moguće odabrati opciju equalizera sa nekoliko predefiniranih postavka. Nedostatak je što ako mobitel okrenete u vodoravni položaj neće biti vidljiv atraktivni prikaz covera albuma, kao što to ima konkurencija (npr. cover flow i slično).

 

FM radio ima svoju vlastitu aplikaciju koja sadrži jednu traku po kojoj slajdate slider na željenu frekvenciju. Kada ste jednom pronašli postaju moguće je tu postaju pohraniti u omiljenu.

Fotoaparat i video

Glavna prednosti Neoa je svakako odličan fotoaparat. Na stražnjoj strani uređaja nalazi se 8 megapikselna kamera s dodatkom Exmor R senzora koji bi prema tvrdnjama proizvođača trebao uvelike pomoći u fotografiranju u mračnijim uvjetima osvjetljenja.

 

Sama aplikacija kamere ima minimalističko sučelje koje na svojoj lijevoj strani nudi nekoliko opcija snimanja. Ove opcije uključuju: način snimanja (normalan mod, mod otkrivanja osmjeha i automatskog prepoznavanja scene snimanja), razlučivost fotografija, podešavati automatsko okidanje i postavke LED blica. Veliki nedostatak mobitela koji cilja u segment cameraphone je svakako i nepostojanje bilo kakvih naprednih opcija podešavanja kvalitete fotografije, kao što su ISO, balans bijelog i slično.

 

Srećom Neo se odlikuje fizičkom tipkom okidača pa je i fotografiranje moguće pritiskom na nju ili dodirom na ekran uređaja. U prvom slučaju tipku je potrebno pritisnuti do pola kako bi mobitel fokusirao scenu i nakon toga pritisnuti do kraja kako bi se fotografija snimila. U drugom slučaju pritiskom na ekran fokusiranje i fotografiranje se izvršava automatski.

 

Fotografije koje proizvede Neo su odlične kvalitete – posebno u uvjetima dobrog osvjetljenja. Sve boje su pravilno definirane, a snimljene slike krasi i niska količina šuma uz zavidno očuvanje detalja slike (koje obično uništi softversko smanjivanje šuma). U uvjetima slabijeg osvjetljenja Neo također blista – šum je smanjen u odnosu na konkurenciju, a očito je da Exmor R senzor čini tu razliku.

 

Neom je moguće snimiti i HD video (720p rezolucija) te kao i fotografiranje i ovo mu ide sjajno. Snimljeni video materijal je fluidan zbog visokog frame ratea (30 sličica u sekundi), a prethodno spomenut senzor i u video materijalima čini razliku. Naime, čak i u uvjetima lošijeg osvjetljenja snimka je prihvatljive kvalitete.

Testne fotografije

 

 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Neo kao i većina modernih smartphoneova ima široku lepezu povezivosti. Prisutna je brza 3G mreža, kao i WiFi, GPS i Bluetooth. WiFi ima mogućnost spajanja na b, g i n mreže, a Bluetooth je u verziji 2.1. sa A2DP protokolom.

 

Obzirom da Neo podržava instalaciju Flash playera, pregledavanje video sadržaja je moguće direktno u pregledniku, bez potrebe za odlazak u eksternu aplikaciju youtubea. Performanse preglednika čak i sa upaljenim flash pluginom je bilo iznimno glatko i bez primjetnih zastajkivanja.

Zumiranje web stranica je moguće izvršiti pomoću 3 metode. Standardnim dvostrukim pritiskom na ekran, pinch to zoomom, ili pomoću virtualnih kontrola na ekranu.

Navigacija

Xperia Neo ne dolazi sa ugrađenom GPS navigacijom, ali dostupne su Google mape koje ovaj posao rade odlično.

Uredski paket

S mobitelom dolazi predinstalirani softver pregledavanje office datoteka – OfficeSuite. U ovoj besplatnoj verziji onemogućeno je uređivanje datoteka, ali također je omogućena i kupovina Pro verzije kojom ćete moći uređivati datoteke. OfficeSuite podržava pregledavanje Word, Excel, PowerPoint i PDF datoteka.

 

Zanimljivost je da se OfficeSuite integrira sa Gmail aplikacijom, pa je iznimno lagano pregledavati attachmente koji pristignu mailom.

Organizator i alarm

Podaci iz kalendara se mogu prikazati na četiri različita načina. Sastanke je moguće pregledavati na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj bazi.

 

Dodavanje novih događaja je iznimno jednostavno (pritiskom na jednu kraticu) te je moguće i dodati podsjetnik za novostvoreni događaj. 

Aplikacije i igre

Neo ne dolazi sa dodatnim aplikacijama o kojima bi se trebalo pričati. Timescape je svakako odličan za ljubitelje društvenih mreža,a za sve ostale je na raspolaganju Android Market koji svakim danom broji sve više i više aplikacija.

Benchmark

Neo na Quadrant benchmark aplikaciji prosječno dobije oko 1300 bodova, što je očekivani rezultat u odnosu na konkurenciju koja ima sličnu hardversku snagu.

Cijena

U trenutku testiranja mobitela, cijena za Neo nije bila formirana (u rujnu 2011. godine)

Cool faktor

Cool faktor ovog mobitela je njegov zaobljeni izgled te poznat Sony Ericssonov "shiny" finish izrade. 

Zaključak

Ako vam je potreban smartphone koji je skromnijih dimenzija, a podjednake snage kao i konkurencija, te mobitel koji će vam prvenstveno služiti za fotografiranje i snimanje video isječaka – Neo ima našu preporuku.

 

Plus

+ odlična kamera

+ manje dimenzije

+ brzina rada

 

Minus

- slabija kvaliteta izrade

Konkurencija

Motorola Milestone XT720

 

Možda i jedini mobitel na Androidu koji bi mogao stati rame uz rame sa Neom što se kamere tiče. Negativne strane su mu stariji OS i manja količina memorije, a prednost mu je xenon flash koji dodatno poboljšava fotografije snimljene po noći.

 

 

 

Komentari

Slavko

20. listopada 2012 - 11:48 Prijavi neprimjeren komentar

Moze li mi iko reci, ko posjeduje ovaj tel. Da li je kod vas u funkciji sekundarna ili pomocna kamera pri video pozivu (3G)? Kada izaberem kontakt, nema opcije za video poziv, samo govorni. Da li je to kod svih ovih tel. ili samo slucaj kod mog, ne znam. Cudno mi

Mirza

22. kolovoza 2011 - 18:15 Prijavi neprimjeren komentar

Podrzava li video poziv.
Hvala lijepo.

Maja

08. srpnja 2011 - 23:24 Prijavi neprimjeren komentar

I mene zanima kada ce biti dostupan ali u VIP ponudi

Bojan

24. svibnja 2011 - 16:51 Prijavi neprimjeren komentar

Poštovanje,
zanima me kada bi uređaj mogao biti dostupan u ponudi kod operatera? Konkretno T-mobilea i koliko bi mu bila cijena.
Unaprijed se zahvaljujem!
Lijep pozdrav,
Bojan.

Odgovori