Testovi mobitela

SONY ERICSSON Xperia Active

Xperia Active Xperia Active Xperia Active Xperia Active Xperia Active Xperia Active Xperia Active Xperia Active Xperia Active Xperia Active Xperia Active Xperia Active Xperia Active
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 92 x 55 x 16,5
Masa uređaja (g) 110
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1200
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno SNS integracija, MP4/H.263/H.264 player, MP3/eAAC+/WAV player, Google Search, Maps, Gmail, YouTube,
Gdje kupiti
Cijena 1.999 kn
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Off-Road mobitel
Autor: Branko Kos

Izdržljivi pametni telefon koji će s lakoćom prijeći preko svih terena

Svaka je novost na mobilnoj sceni uvijek dočekana s ovacijama, pa tako ovoga puta predstavljamo novi model linije Xperia - Active koji je poseban po svojoj otpornosti na udarce, prašinu, vodu i vlagu. Xperia Active je Android pametni telefon.

Sadržaj pakiranja

U osnovnoj opremi uređaja dobije se mnogo i to redom. Putni punjač, kabel za računalo, stereo slušalice, neoprenska torbica za zglob s kojom je moguće ići uvijek i svugdje i da pritom zaštićeni telefon držite na svojem zglobu, vezica, dodatna stražnja maska te microSD kartica od 2 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334096682.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Uređaj je dimenzijama prilično malen duljinom i širinom, ali je njegova debljina čak 16,5 mm. Ipak, to niti nije toliko začuđujuće ako uzmemo u obzir da je stražnja strana uređaja obavijena debelom plastikom gumirane završne obrade koja štiti uređaj.

Ispod tog se poklopca nalazi još jedan tanji plastični poklopac koji dihta s gumicom preko svih rubova i na taj način sprječava ulazak vode, vlage i prašine u ekstremnim uvjetima korištenja ovog uređaja. Izrada uređaja je na visokoj razini. Iznimno fina gumirana plastika prevladava na stražnjoj strani, dok prednjom stranom dominira zaslon otporan na grebanje.

Bočni je dio napravljen od brušenog aluminija i tanke kričavo narančaste plastike koja daje svojevrstan techno look uređaju. Najzanimljivije je rješenje aluminijsko izbočenje na donjem dijelu uređaja kao alčica za vezicu.

Izbor kvalitetnog materijala za nešto takvo opravdan je time da u iznimnim uvjetima korištenja alčica ne bi pukla. Pravi je užitak držati uređaj u ruci zbog već prije spomenutog stražnjeg poklopca koji dolazi u dva primjerka. Crne i bijele boje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334097330.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran u ovom uređaju zadovoljavajućih je 3 inča s kojim ćete nesmetano raditi bez obzira radi li se o pretraživanju Interneta, komuniciranju preko društvenih mreža, igranju igara ili pisanju velikog broja tekstualnih ili e-mail poruka. Rezolucija je 320x480 piksela upotpunjeno sa 16 milijuna boja. Slika je oštra i jasna jer je sam zaslon upotpunjen Sony tehnologijom zaslona pod imenom Bravia.

 

Ispod ekrana nalaze se tri tipke. Sam zaslon otporan je na grebanje te se po njemu da raditi i s vlažnim prstima. Isprobali smo i zaista djeluje. Više nećete morati sklanjati telefon od slučajnih kapi kiše niti se na plaži bojati za budućnost vašeg uređaja ako ga uhvatite vlažnom rukom.

 

Što se tiče tipkovnice, ona nije prevelika iz razloga što je u potpunosti dodirna, ali na zaslonu od 3 inča tipke ne mogu biti prevelike. Osjećaj tipkanja je dobar s malim brojem pogrešaka.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334097411.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Kao što smo i spomenuli uređaj je pokretan Android operativnim sustavom i to verzijom 2.3 Gingerbread o kojoj ne treba puno pisati s obzirom na njezinu implementaciju u mnogim uređajima današnjice. Mogućnosti su velike zbog otvorenosti operativnog sustava. Sam sustav radi brzo, bez zadrške i zastajkivanja prilikom prelazaka među izbornicima.

Ono što nam se najviše dopalo su izbornici u svakom kutu početnog zaslone koje je moguće grupirati prema vašim željama. Primjerice, u gornjem lijevom kutu mogu biti trening aplikacije, a desno društvene mreže. Sučelje je koncipirano na mrežnom prikazu, no dosta su sitna slova ispod svake ikone izbornika tako da bi to nekima moglo predstavljati problem.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334097640.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je praktički neograničen i pritom u svaki kontakt možete dodati po nekoliko brojeva, e-mail i kućnih adresa, poslovnih informacija te naravno sliku koju poželite no realno gledajući to i nije neka novost u današnje vrijeme. Zato je bolje da se posvetimo sinkroniziranju kontakata te napomenemo kako je moguće putem Outlooka no i putem Gmail accounta.

 

Društvene mreže su zastupljene putem aplikacija u Android marketu pa će tako globalno najzastupljeniji Facebook naći mjestu i u vašem džepu tako da ćete momentalno postavljati statuse, slike vama dragih osoba ili lokacija kako bi vaši prijatelji znali sve o vama. Osim toga tu je i popularni Tweeter, kao i MySpace. Upisivanjem korisničkog imena i Google e-mail lozinke cijeli će telefon biti sinkroniziran sa svim podacima koje imate na Gmailu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334097723.JPG

E-mail i poruke

Sinkronizacija e-mail klijenata u svakom je Android telefonu odlično riješena. Isto možemo reći i kod testa ovog uređaja. Brzina pisanja kako e-mailova tako i poruka uvjetovana je jako dobrom dodirnom tipkovnicom s kojom će se svatko snaći vrlo brzo. Osim Gmaila moguće je unijeti i bilo koji drugi e-mail račun, bilo poslovni ili privatni.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334098010.JPG

Procesor, memorija

Iako ovaj uređaj ne posjeduje dvojezgreni procesor već je rad njegove mašine uvjetovan Qualcomm MSM8255 Snapdragon procesorom jačine 1 GHz s 512 MB RAM, to ne umanjuje njegovu vrijednost.

Uređaj radi jako brzo i pouzdano te niti u jednom trenutku testa s njime nismo imali problema. Memorija nije pretjerano velika, u današnje vrijeme je 1 GB unutarnje memorije prilično malen. Na sreću postoji utor za microSD kartice do maksimalnih 32GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334098051.JPG

Baterija i trajanje

Baterija je Li-Ion od 1200 mAh koja nam je poslužila puna 3 dana na testu. U specifikacijama njena je autonomija deklarirana na 335 h u stanju čekanja i 5,5 h razgovora.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334099022.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

S obzirom na internu memoriju ne možemo govoriti o pravom multimedijskom uređaju. Iako se sve može spremati na microSD uvijek je pohrana na unutarnju memoriju jednostavnija i brže se otvara prilikom korištenja. Osim klasičnih funkcija – FM Radio i MP3 player ono što nudi Xperia Activa je pohrana slika u Sony 3D panoramskom snimanju koje se kasnije mogu gledati na 3D televizoru. Priznajemo nismo isprobali, no sama mogućnost čini se vrlo zanimljiva.


http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334099084.JPG

Fotoaparat i video

Implementirani fotoaparat s rezolucijom od 5 megapiksela, stabilizacijom slike, auto fokusom i LED bljeskalicom radi izvrsne slike što ćete bolje zamijetiti nakon prebacivanja fotografije na računalo. Ono što je vrlo dobro na uređaju je video snimanje u HD rezoluciji (720p), a to je opcija koja će sve korisnike razveseliti jer od takve snimke se ipak nešto može vidjeti i napraviti za razliku od video snimki nižih rezolucija.


 

Testne fotografije:


http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334099120.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Pregledavanje Interneta nije najidealnije naročito zbog veličine zaslona i manje tipkovnice. Većinom smo se spajali putem Wi-Fi modula iz razloga što je veza brža, a pritom je i neke aplikacija s Marketa nemoguće skinuti ako su velike ukoliko niste spojeni preko istoga. Osim klasične Wi-Fi podrške Xperia Active ima i Bluetooth v2.1.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334099161.JPG

Navigacija

Navigacija se oslanja na Google mape i to je već viđeno rješenje. Zaslon od 3 inča nije nam ulio pretjerano povjerenje po pitanju navigiranja u automobilu jer je zaista potrebno dobro se skoncentrirati i gledati u maleni zaslon kako bi pratili rutu. Naravno, uvijek možete slušati glasovne upute, ako koristite neku od dostupnih navigacija za Android.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334099265.JPG

Uredski paket

Uredske aplikacije nezahvalno je izdvajati jer nas Android ne ograničava na implementirane aplikacije već putem Android Marketa možemo odabirati iste prema preferencijama korisnika.

Kako ovaj uređaj nije namijenjen prvenstveno poslovnjacima već sportašima i avanturistima ovdje bi naslov trebao biti sportski paket. Naime, nekolicina je aplikacija prilagođena fizičkim naporima i mjerenju istih.

Organizator i alarm

Klasičan za Android OS, organizator funkcionira brzo, dobro i jednostavno. Kalendar, obveze, bilješke, glasovne naredbe i alarm glavna su obilježja organizatora, no to su sve već uobičajene funkcionalnosti koje poznaje gotovo svaki korisnik te je njih nepotrebno detaljno objašnjavati osim spomenuti da je raspored upisivanja obaveza dobro riješen i s njim je jednostavno upravljati dnevnim obavezama i sastancima. Alarm je nužno zlo, ali i on nas je služio dobro.

Aplikacije i igre

Govoreći o aplikacijama i igrama u uređajima ovakvih moćnih softverskih sposobnosti prvotno treba napomenuti da su njegove mogućnosti iznimno velike. Naravno da u ovom segmentu glavnu riječ vodi Android Market, on-line trgovina s više od 200.000 aplikacija s poslovnim, zabavnim, korisnim i beskorisnim koje će vaše vrijeme prikratiti kad god to poželite.

 

Ipak, Xperia Active ima i neke predinstalirane aplikacije koje će koristiti ljudi u pokretu. Tu su aplikacija Walkmate koja bilježi koliko ste prehodali u danas, tjedno, mjesečno, prosjek dnevnog hoda te potrošnju kalorija. Osim toga tu je aplikacija iMap myFitness s kojom kreirate svoje treninge, prehranu i slično te preko Interneta stupate u kontakt s drugim korisnicima i na taj način upotpunjujete svoj sportski život novim vježbama, nutricionističkim savjetima i sl.

Cijena

Cijena uređaja u slobodnoj prodaji košta 1.999 kn. Po našem mišljenju, odlična cijena kojoj se nema što prigovoriti.

Cool faktor

S ovim uređajem nismo imali problema pri određivanju cool faktora. Njegov techno izgled u kombinaciji s otpornostima na svim avanturama i adrenalinskim šokovima dovoljan je razlog da kažemo da će svatko tko vidi ovaj uređaj poželjeti barem na trenutak primiti ga u ruku.

Zaključak

Isperemo li ju pod vodom od prašine nakon avantura koje može podnijeti zaključit ćemo da je Xperia Active izvrstan uređaj. Njegova otpornost je njegov adut, a tu su i sve prednosti koje donosi Android OS.

Plus

 

+ Izdržljivost

+ Izrada

+ Sadržaj pakiranja

 

Minus

 

- Debljina

 

Konkurencija

Sonim XP1300 Core


 

Cjenovno u rangu Xperia Activea, no Sonim su uređaji rađeni isključivo za primjenu u teškim uvjetima. Ipak smatramo kako je Sonim uređaj koji puno ozbiljnije izvršava takve zadatke te nudi 3 godišnju sveobuhvatnu garanciju kako na mehanička oštećenja tako i održavanje.

Motorola Defy

Defy ima nešto veći ekran (3,7 inča) i veću rezoluciju ekrana (480x854), ali je Activeu konkurencija ponajprije zbog otpornosti na prašinu i vodu. Ipak, primjećujemo kako Defy ima slabiji procesor koji radi na taktu od 800 MHz.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori