Testovi mobitela

SONY ERICSSON W980

W980 W980 W980 W980 W980 W980
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 92 x 46 x 17
Masa uređaja (g) 100
Zračenje (W/kg) 0,67
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 930
Vrijeme razgovora 2G (h) 9
Vrijeme čekanja 2G (h) 370
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 3469 Kn
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

MUZIKA ZA SVAKOGA
Autor: Branko Kos

Na našu žalost, ovaj uređaj nije dospio u naše ruke kada smo obrađivali temu fashion mobitela. Da je, zasigurno bi dobio visoku ocjenu

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1226869088.jpg

WALKMAN SERIJA jedna je od najpoznatijih linija Sony Ericssona. Uvijek smo ih sa željom očekivali i uvijek su plijenili mnogo pažnje te su ih mnogi mladi odabirali baš iz razloga kako bi spojili mobilni uređaj i njihov glazbeni player u jedno. Na test smo dobili uređaj crne (Piano black) boje, dok postoje još dvije varijante, Opera brown i Violin rouge.

ZA ŠMINKERE Ovaj uređaj stilski je savršeno pogođen. Četvrtastog oblika i sjajne crne prednje strane koja je napravljena tako da dok nije u upotrebi ne možete ni naslutiti da krije pregledni zaslon koji služi za prikaz dolaznog poziva, odnosno pristigle poruke, te prvenstveno za korištenje glazbenog playera. Prilikom uključivanja glazbenog playera prikazuje se pet tipki jarko narančastog osvjetljenja i to s osnovnim funkcijama kao što su pokretanje i zaustavljanje pjesme, prebacivanje na iduću ili na prethodnu pjesmu, te jednostavan rad s glazbenim mapama. Stražnji dio uređaja također je crn i napravljen je od crne plastike koja djeluje gumirano, što će spriječiti velike ogrebotine i otiske prstiju. Ono što nas je razočaralo u potpunosti je poklopac baterije koji je vrlo teško staviti. Treba snage i truda kako biste ga stavili tako da ne padne, a pritom treba obratiti i pažnje na to da ga ne slomimo jer djeluje prilično krhko. Treba napomenuti da ako tražite vrlo malen uređaj, zaobiđete ovaj model. Ne ubraja se u ultratanke uređaje malih dimenzija i stoga ćete ga uvijek osjetiti u džepu. Posebno treba napomenuti da je zaista velik kada se rasklopi, no to će nekima bolje odgovarati jer sam uređaj tako bolje sjeda na uho i manja je šansa da će vam ispasti na pod. Najzanimljiviji dio uređaja definitivno je prozirni rub širine oko pola centimetra koji se nalazi na dnu prednje strane uređaja. Inovativna sitnica kod Sony Ericssona zanimljiva je baš zato što taj prozirni rub svijetli u dvije različite boje ovisno o tome što se koristi. Prilikom dolaznog poziva osvjetljenje je bijele boje, dok prilikom slušanja glazbe svijetli u ritmu i to baš onom ugodnom narančastom bojom kojom svijetle i tipke glazbenog playera.

Više pročitajte u novom broju magazina MobilMedia.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1226869106.jpg

Retro izgled iznutra

Fantastično je riješena tipkovnica koja ima velike okrugle tipke sa srebrnim rubom. U kombinaciji s ugodnim bijelim osvjetljenjem jasno nam je da navodi na pomisao kako je riječ o nečem vrlo kvalitetnom, šminkerskom i skupom. Dugo nismo imali na testu uređaj kojim je toliki gušt pisati tekstualne poruke. Naše je mišljenje kako je s ovim uređajem Sony Ericsson ciljao ipak prvenstveno na ženski dio korisnika, no naravno niti muške ruke neće ga zaobići. Još jedno zanimljivo rješenje je osvjetljenje tipki za uspostavu i prekid poziva, te velike srebrne centralne tipke i njezine pomoćne tipke koje mijenjaju boju osvjetljenja ovisno o tome koristi li se glazbeni player ili pak samo telefon.

Velik i pregledan zaslon

Glavni zaslon ovog uređaja zaista je velik i pregledan te odličan za korištenje. Veličina slova omogućava nesmetano i pregledno čitanje tekstualnih poruka. Uređaj je moguće personalizirati putem pet različitih tema i tri načina prikaza izbornika (mrežno, pojedinačno linijski ili pojedinačno zakretno). Izbornik je baš onakav kakav smo navikli gledati kod Sony Ericssonovih modela. Zašto bi uostalom mijenjali nešto što funkcionira odlično? Osim ovoga, moramo i napomenuti da je zaslon automatski zakretan pokretom ruke, što znači da jednim potezom ruke možemo promijeniti prikaz slike iz horizontalnog u vertikalni.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1226869259.jpg

Posebna priča je glazba

Glazbeni player glavna je odlika svih uređaja ovog proizvođača iz Walkman serije. Memorija od 8 GB koja ima mogućnost pohrane velikog broja pjesama bit će dovoljna za svakoga. Sortiranje pjesama po mapama omogućava lagano i brzo snalaženje. Uzmemo li pritom u obzir funkciju Sense Me koja omogućava izradu popisa naslova koji se temelje na ritmu i raspoloženju, ne možemo ostati ravnodušni. Ipak treba napomenuti da Sense Me zahtijeva korištenje softvera Media Manager na računalu kako bismo napravili popis, dok se ostala raspodjela glazbe po mapama može napraviti putem samog uređaja. Nije potrebno prebacivati pjesme klasičnim putem tj. pritiskom na gumb za prebacivanje, već je dovoljno stisnuti Walkman dumb i protresti telefon i nasumičnim putem uređaj će početi svirati drugu pjesmu. Osim slušanja vlastite glazbe, može se slušati i FM radio, no to je već standardna funkcija većine mobilnih uređaja današnjice.

Nije loše, no navikli smo i na bolje

Fotoaparat ovog uređaja razlučivosti je 3,15 megapiksela, no nažalost bez bljeskalice. Izgleda da su nas čelnici Sony Ericssona razmazili izbacivanjem Cybershot modela te nam je svaki drugačiji fotoaparat prilično slabih karakteristika, pogotovo za slikanje u mraku. Video snimanje je također na zadovoljavajućoj razini. Drugu kameru na uređaju naći ćemo kada otvorimo uređaj, a ona služi za uspostavu danas sve popularnijih videopoziva. Kako je baterija od 930 mAh već postala standardno rješenje novijih modela ovog proizvođača, možemo sa sigurnošću tvrditi da je dovoljna za korištenje svih funkcija i aplikacija, a da vas pritom ne iznevjeri nakon pola dana. Ipak, budite spremni da će puno slušanja glazbe uvelike smanjiti vijek baterije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1226869229.jpg

Lagano zaključavanje

Vjerojatno će se veliki broj korisnika složiti kako je zaključavanje tipkovnice bila jedna od najvećih boljki Sony Ericssona. Potrebno stiskanje nekoliko tipki u samo nekoliko sekundi često je predstavljalo veliki problem, stoga smo prilično iznenađeni, ali i zadovoljni rješenjem bočne tipke koja se mora povući prema gore odnosno prema dolje kako biste otključali ili zaključali tipkovnicu. Iako nema otvorenu tipkovnicu, problem su tipke koje se lako stisnu u džepu te nije baš zgodno da vam usred važnog sastanka počne svirati nekakva glazba. Iskreno se nadamo da će ovaj način zaključavanja tipki postati standard kod novijih modela.

Mnogo aplikacija, mnogo zabave

Uvijek nam je drago koristiti uređaj koji posjeduje mnogo dodatnih aplikacija i programa, a baš W980 je na sreću, takav uređaj. Datoteke i ostali podaci vrlo lako se dijele s drugima preko bluetootha. Osim standardnih programa i dodataka kao što su alarm, kalkulator, štoperica, odbrojavanje, pretvornik, svjetski sat itd., ovaj model Sony Ericssona posjeduje primjerice aplikaciju Accuweathera koja omogućuje pregled vremenskih prognoza, Google Maps, te vrlo zgodnu aplikaciju po imenu Walkmate koji broji vaše korake. Jednostavno se koristi i ostaje aktivan tijekom cijelog dana. On bilježi koliko ste koraka napravili i koliko vam je koraka još ostalo da postignete dnevni prosjek u cilju zdravlja.

Nakon što smo imali prilike koristiti ovaj uređaj, shvatili smo da i obični mobilni uređaj bez pametnog i naprednog operativnog sustava može biti vrlo inovativan, zanimljiv te s pregršt zanimljivih dodatnih aplikacija i programa koje će vas sigurno oduševiti. Zaključak – odličan uređaj odličnih karakteristika.

KONKURENCIJA:

Mnogo je glazbenih uređaja na našem tržištu, no niti jedan ne možemo navesti kao glavnog konkurenta ovom uređaju. Običan mobilni telefon s pravim mp3 playerom od 8 GB svrstat će ga u sasvim novu klasu koja čeka ozbiljnog konkurenta.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1226869130.jpg

PLUS/MINUS

PLUS:
Dizajn
Memorija
Inovacije

MINUS:
Velik kada se otvori

 

 

 

Komentari

sven

30. prosinca 2012 - 22:10 Prijavi neprimjeren komentar

mobitel prejebeno izgleda i svijetli!!! hehe

kerso

08. ožujka 2010 - 16:49 Prijavi neprimjeren komentar

Solidan mob, ali ima nekih dosta nezgodnih rješenja


Odgovori