Testovi mobitela

SONY ERICSSON Vivaz Pro

Vivaz Pro Vivaz Pro Vivaz Pro Vivaz Pro Vivaz Pro Vivaz Pro Vivaz Pro Vivaz Pro
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 109 x 52 x 15
Masa uređaja (g) 117
Operativni sustav Symbian
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 360 x 640
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2560 x 1920)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 1200
Vrijeme razgovora 2G (h) 12,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 430
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

HD poslovnjak
Autor: Miro Vučak

Poslovni uređaj s iznenađujućim multimedijskim mogućnostima

Sony Ericssonov Vivaz Pro se prvenstveno reklamirao kao mobitel s velikom multimedijskom podrškom. Vivaz Pro to zaista ima, no zbog vrhunske tipkovnice i širokim spektrom funkcionalnosti, Vivaz Pro je puno više od toga.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1284406893.jpg

Sadržaj pakiranja

U pakiranju se uz sam uređaj nalazi punjač, 8 GB microSD kartica (što nije malo), 3,5 mm slušalice i baterija (EP500 ako vas zanima). Nismo uz mobitel dobili USB kabel, niti dodatan kabel za TV izlaz.

Ergonomija, dizajn i izrada

Na prvi pogled, Vivaz Pro izgleda kao običan Vivaz, samo nešto deblji. Ravnom prednjom stranom, blago zaobljenim rubovima i konveksnom pozadinom, Vivaz Pro kao da pokušava kopirati imidž mlađeg brata.

 

Monotonost crne boje razbijena je zaobljenim srebrnim linijama pri vrhu i dnu. U donjoj liniji su vrlo lijepo ukomponirane tipke za prihvaćanje i odbijanje poziva i home tipkom.

 

Na lijevoj strani nalazi se utori za 3,5 mm slušalice i microUSB. Utor za slušalice nije zaštićen dok je USB utor pokriven plastičnom kapicom. Na desnoj strani nalaze se tipke za regulaciju glasnoće i dvije tipke za fotografiranje i snimanje videa.

 

Na stražnjoj strani nalazi se pomalo nespretna tipka za zaključavanje i sama leća (s bljeskalicom). Okvir leće je izbočen i nezaštićen. Vivaz Pro ima zaobljenu stražnju stranu, no odložimo li mobitel na stol, okvir leće i dalje dodiruje površinu stola.

 

Utor za microSD kartice nalazi se ispod stražnje maske. Lokacija je malo nepraktična, no barem ste sigurni da vam je kartica (i utor) dobro zaštićena. Bitno je da se kartice mogu mijenjati u radu. 

Ekran i tipkovnica

Ekran rezolucije 360x640 piksela (u 16:9 nHD omjeru) koristi rezistivnu tehnologiju. Dodirom je vrlo precizan, no zahtjeva malo jači pritisak prsta. U početku nas je malo nerviralo pa smo odlučili potražiti kalibraciju u postavkama. Nanovo smo kalibrirali ekran i to je znatno poboljšalo stvar.

 

Kut gledanja je odličan. Prikaz na ekranu se ne muti i boje se ne prelijevaju čak i u ekstremnim kutovima. Kontrast je vrlo dobar, no boje nisu toliko žarke i dinamične koliko smo mislili da će biti. Vidljivost po danu je slaba, pogotovo ako imate tamnu temu.

 

Vivaz Pro ima sveukupno četiri tipkovnice (5 ako računate fizičku). Mini QWERTY tipkovnica zauzima pola, a Full QWERTY tipkovnica zauzima cijeli ekran. Treći tip je alfanumerički, s T9 podrškom (zajedno s hrvatskim jezikom). Zadnja tipkovnica zapravo i nije tipkovnica već je polje za prepoznavanje rukopisa.

 

No, zašto koristiti softverske tipkovnice ako Vivaz Pro ima odličnu fizičku tipkovnicu. Kod unosa teksta se ne pojavljuju virtualne tipkovnice ako je mobitel otvoren. Uređaj tada očekuje da koristite fizičku. Tipke su dovoljno široke i prikladno udaljene jedna od druge. Imaju pozadinsko osvjetljenje oko tipki i baš ispod njih tako da u mraku ne morate „pikati“ ako tražite neko slovo ili simbol.

 

Tipke su vrlo čvrste, toliko da bi pomislili da su plastične, no na opip djeluju gumeno. Ne znamo vam točno reći, no u svakom slučaju ih je vrlo lijepo stiskati. Hod im je malen i svaka tipka daje suptilni „klik“ pri pritisku. Plava „Alt“ i „Shift“ tipke pri nepotpunom pritisku prikažu pojačano pozadinsko osvjetljenje same tipke. To je čisto estetski, no ugodno nas je iznenadilo. Sve u svemu, fizička tipkovnica je izvrsna.  

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1284406903.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Vivaz Pro koristi već uhodani Symbian S60 (5th edition). Kada smo prvi put upalili uređaj, primijetili smo da postoji samo jedan fiksirani homescreen, koji je uz iznimku sata bio prazan. Poigrali smo se sa postavkama i vidjeli da estetika, ali i funkcionalnost homescreena ovise o definiranoj temi (točnije o „stand by“ temi). Personalizacija tema je relativno mala, jer ne možete dodavati vlastite shortcutove na homescreen, no ako ste postavili temu s 5 shortcutova (nismo pronašli predinstaliranu temu s više) možete ručno postaviti što će se nalaziti na određenoj tipki.

 

Grafičko sučelje je namijenjeno za rad s prstom, no fizička tipkovnica je lijepo, ali nepotpuno ukomponirana. Na tipkovnici se za navigaciju koriste strelice i enter tipka. Preferiramo ovakav način navigacije, no kad-tad smo morali pomaknuti palac s tipkovnice i pritisnuti nešto na ekranu. Voljeli bismo vidjeti da „backspace“ tipka vrijedi kao povratak u prethodni meni, no na žalost to nije slučaj.

 

Auto rotacija je prisutna, ali je onesposobljena ako je uređaj otvoren. Rotacija nije najglađa, no radi kako spada. Ponekad traje koju sekundu (ovisi u kojoj aplikaciji rotirate), ali vremena učitavanja su generalno nepostojeća. Zna se desiti da uređaj „zašteka“ na sekundu ili dvije, no ništa strašno, rad s Vivazom Pro je vrlo brz i ugodan.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309450976.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

U imeniku se kontakti se prikazuju abecednim redoslijedom te se ispod ispisa nalazi polje za pretragu. Sa svega par slova već možete pronaći željeni kontakt i jednim pritiskom na „zovi“ tipku (softversku ili fizičku) uređaj bira broj kontakta. Kontaktne grupe su podržane. Lako se editiraju, dodaju i brišu kontakti.

 

Zvuk dolazećeg poziva možete isključiti okretanjem uređaja (zahvaljujući senzoru okreta), no ta mogućnost je tvornički isključena tako da ju morate ručno upaliti u postavkama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309450987.jpg

E-mail i poruke

SMS i e-mail poruke se nalaze u istoj aplikaciji. Otvaranje aplikacije ispisuje direktorije u kojima su grupirane poruke (inbox, outbox…). SMS poruke se mogu prikazati na tradicionalan način ili grupirane po konverzaciji. Možete i prebaciti poruke u svoje novonapravljene direktorije i sortirati ih po abecedi, frekventnosti razgovora ili kronološki.

 

Uz ovu SMS aplikaciju, Vivaz Pro dolazi sa sporednom SMS Preview aplikacijom koja prikazuje nepročitane ulazne poruke na ekranu. Bez te aplikacije bi samo vidjeli da je pristigao SMS, tako da je ovo lijep dodatak.

 

Što se e-maila tiče, po prvobitnim postavkama aplikacija vas uvijek pita da li želite sinkronizirati poruke mobitela s poslužiteljem i preko koje konekcije želite dohvatiti podatke (no o tome malo kasnije). Možete upaliti automatsku sinkronizaciju te postoji mogućnost da se automatski dohvat obavlja samo unutar određenih mreža (npr.: kod kuće), što je vrlo lijep dodatak. Postoji SSL/TLS podrška, pa ako vam e-mail poslužitelj to podržava, obavezno upalite u postavkama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309450995.jpg

Procesor, memorija

Vivaz Pro, isto kao originalan Vivaz, sadrži procesor takta 720 MHz. Ovo nije mala stvar. Ipak, Vivaz Pro snima (ali i reproducira) HD video zapise, a to se ne može sa slabim procesorom. Voljeli bismo vidjeti malo jači procesor, no Vivaz Pro se očito sasvim solidno drži sa svojih 720 MHz. Sve zadatke koje smo mu zadali je obavio brzo i kvalitetno tako da ovdje nemamo zamjerki.

 

Interna memorija iznosi oko 70 MB, što nije pretjerano puno. Video trajanja 30 sekundi snimljen u HD rezoluciji zauzima nešto ispod 50 MB tako da se interna memorija vrlo brzo popuni. Vivaz Pro zato podržava microSD kartice kapaciteta do 32 GB, što bi trebalo biti dovoljno za svakog korisnika. 

Baterija i trajanje

Vivaz Pro dolazi s baterijom kapaciteta 1200 mAh. Službeni podatci kažu da će Vivaz Pro izdržati 5 sati poziva na 3G mrežama i preko 12 sati na 2G mrežama. Nakon prvog dana intenzivnog korištenja, baterija se praktički ispraznila. Drugi dan smo mobitel koristili nešto opreznije i na kraju dana je baterija bila na dvije trećine kapaciteta. No, u normalnim uvjetima korištenja baterija traje dva do tri dana.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309451017.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Multimedijski je Vivaz Pro stvarno dobro opremljen.

 

Glavna medijska aplikacija je razdijeljena u tri djela: fotografije, video i glazba. Pri vrhu glazbene sekcije vidimo PlayNow shotrcut, koji otvara Internet pretraživač i traži glazbu. Ispod toga se nalaze tipke za ispis glazbenih zapisa po izvođaču, albumu te ispis svih pjesama na uređaju. Playliste se mogu mijenjati, odnosno možete ručno dodavati/brisati pjesme iz playlista. Equalizer nismo primijetili. Nije nam falio, no bio bi lijep dodatak.

 

Fotografski dio medijske aplikacije također ima link na PlayNow, no ovaj put pretražuje wallpapere. Ispod toga nalazi se tipka koja prikazuje zadnju snimljenu fotografiju. Snimljene fotografije  sortiraju se po kronološkim grupama. Uz to imamo tegove i pregled web albuma, s čim se vrlo lako uploadaju fotografije na Facebook ili Picasa (i druge) servise.

 

Aplikacija sadržava mnogo načina uređivanja fotografija. Puno toga je podržano, od mijenjanja kontrasta, oštrine, rezanja, rotacije do dodavanja raznih slika, okvira, teksta, efekata i micanja crvenila sa očiju. Vrlo korisna stvar.

 

Video sekcija medijske aplikacije nema PlayNow link na vrhu, već ga zamjenjuje Youtube tipka. Isto kao kod fotografija, filmovi se mogu sortirati grupirani po vremenu snimanja ili svi prikazati u istoj listi. Ne možete uređivati video zapise, no to nismo ni očekivali.

 

TV izlaz, zbog manjka kabla u paketu, na žalost nismo uspjeli testirati. Također nismo bili u mogućnosti testirati SIP funkcionalnost.

 

Flash nije podržan, ali jednostavna Youtube aplikacija dolazi uz uređaj. Slika je fluidna, no uočili smo slabiju kvalitetu reprodukcije. Rezolucija videa namjerno je smanjena, zbog procesora samog mobitela, no zbog veće rezolucije ekrana pikselaža se primjećuje.

 

Radio aplikacija je sama po sebi jednostavna. Čim smo spojili slušalice odmah smo vidjeli sve lokalne radijske postaje. Postaje se mogu mijenjati putem strelica, ispisom postaja te frekvenciju možete ručno ukucati. Radio (i glazba općenito) se može slušati preko spikerfona, no kvaliteta zvuka nije baš najbolja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1309451034.jpg

Fotoaparat i video

Vivaz Pro ima kameru od 5.1 megapiksela sa snažnom LED bljeskalicom. Uređaj podržava velik broj opcija, među koje spada prepoznavanje osmijeha, autofokus, digitalno zumiranje (4x), stabilizator slike i geooznačavanje.

 

Htjeli bi samo napomenuti touch capture način fotografiranja. Ako u kadru imate jedan objekt blizu i jedan daleko, putem touch capturea možete prstom odabrati na koji objekt će se kamera fokusirati. Zgodna stvar za one „umjetničke“ fotke.

 

Originalni Vivaz ima 8 megapiskelnu kameru (onaj bez tipkovnice), pa Vivaz Pro zaostaje za par megapiksela, no fotografije su i dalje vrlo dobre. Voljeli bi vidjeti malo veću oštrinu na fotografijama, ali ne možemo se žaliti. Slikanje s ovim uređajem je vrlo ugodan doživljaj.

 

Video zapisi ispadaju solidno, no ne toliko dobro koliko smo očekivali. Istina, Vivaz Pro snima u 720p rezoluciji (u MP4 formatu), no malo smo razočarani oštrinom zapisa i slabijom dinamikom boja. Zapisi su dovoljno kvalitetni, no pokušajte ne koristiti zoom ako to baš nije potrebno. Sve u svemu, Vivaz Pro sasvim solidno obavlja zadatke HD snimača, no mjesta za unapređenja ima. 

Povezivost i Internet pretraživač

Vivaz Pro je izuzetno poveziv. Podržava HSDPA (do 10 Mbps) u 3G mrežama, W-Fi podršku za b i g standarde (n nije uključen), bluetooth verziju 2.1 i naravno USB podršku. Nešto ozbiljnije poslovne korisnike bi zanimala mogućnost spajanja udaljenih direktorija, ispis printerom, XDM funkcionalnost i već spomenuta SIP podrška.

 

Svaki put kada neka aplikacija zatraži nešto s interneta, Vivaz Pro korisniku šalje upit preko koje veze (ili mreže) da obavi željeni transfer. To vrijedi čak i ako je uređaj već spojen na neku mrežu (npr. Wi-Fi). Možda vam ovo djeluje kao nepotrebno zamaranje korisnika, no uređaj je vrlo obziran oko odabira konekcije. Naravno, može se ručno postaviti mreža pristupa (Wi-Fi ili 3G) pa vas Vivaz Pro više neće gnjaviti. Svakoj instaliranoj aplikaciji je moguće definirati način pristupa internetu. Što se Internet povezivosti tiče, Vivaz Pro nudi potpunu kontrolu.

 

Internet pretraživač je više nego dovoljan za ovakav uređaj. Vivaz Pro nema multitouch podršku, pa se zumiranje obavlja kliznikom. Preglednik podržava pretragu sadržaja web stranice, spremanje linkova, cookie i Javu. Kod učitavanja neke web stranice, browser prikaže koliko podataka je povukao. Ne prikazuje se ukupan promet, nego samo po trenutnom učitavanju, no ipak je lijepo za vidjeti.

Navigacija

Iz hladnog starta, internom GPS adapteru treba neko vrijeme da točno odredi poziciju. Isprobali smo uređaj na otvorenom, dalje od visokih zgrada i prosječno pozicioniranje je trajalo oko 10 minuta. Signal nije najjači, no obavlja svoj posao.

 

Za potrebe navigacije imate izbor između Google mapsa i Wisepilot aplikacije koja dolazi s 30 dana probnog roka. 

Uredski paket

QuickOffice dolazi predinstaliran. Pregled dokumenata je poprilično jednostavan, jer osim zumiranja baš i nema dodatnih opcija. Zumiranje i skroliranje PDF datoteka ne teče baš glatko, ali je sve čitljivo. Word dokumenti se puno ljepše skrolaju, ali nije moguće mijenjati sadržaj zapisa bez dodatnog plaćanja. 

Organizator i alarm

U kalendar se mogu dodavati zapisi. Zapisima se može definirati njihovo trajanje, učestalost ponavljanja i podsjetnik. Nismo uočili ništa novoga, ali su nam se svidjeli načini prikazivanja događaja. Sve je standardno, ali lijepo izvedeno.

 

Alarm naravno postoji. Možete ih imati beskonačno (ili blizu toga). Aplikacija je relativno osnovna. Moguće je definirati vrijeme zvonjenja, učestalost ponavljanja i „snooze“ duljinu. Zvonjavu alarma možete ugasiti jednostavnim okretom samog mobitela.

Aplikacije i igre

Vivaz Pro vrti Nokijin Symbian operativni sustav, no ne računajte na Ovi store. Ovi je zamijenjen PlayNowom, no ne možemo reći da tamo ima baš puno sadržaja. Aplikacije možete ručno skinuti i instalirati, putem postavka ili direktnim otvaranjem samog instalacijskog paketa. Kod toga malo pripazite na kompatibilnost. 

Cijena

Vivaz Pro će vas olakšati za 2.799 kn. Za vrlo ozbiljan poslovni mobitel koji još k tome snima u HD rezoluciji, moglo bi biti puno gore.

Cool faktor

Držanje Vivaza Pro u rukama daje nekakav osjećaj ozbiljnosti. Istaknute srebrne linije pri vrhu i dnu ekrana su vrlo lijepo ukomponirane s crnim / tamno sivim nijansama. Mobitel estetski djeluje vrlo profesionalno i elegantno te zvuk koji uređaj proizvodi pri zatvaranju tipkovnice je neprocjenjiv. Uz to, ne možete promašiti ako imate veliku istaknutu leću pored koje piše „HD“. 

Zaključak

Vivaz Pro ima nešto za svakoga, no ističe se HD video snimanjem. Uz to, odlična tipkovnica i funkcionalnost čine ovaj uređaj idealnim za poslovne korisnike. Ako volite pisati brze (i ozbiljne) poslovne e-mailove u kojima nekome strogo naređujete da ne smije propustiti zadani rok, te odmah nakon toga želite snimiti HD video film sebe i vašeg grohotog podsmjeha, onda je ovo mobitel za vas.

 

 Plus

+ tipkovnica

+ povezivost

+ HD video

 

 Minus

- ekran

- nezaštićena leća 

Konkurencija

Nokia C6

C6 i Vivaz Pro dijele 5 megapikselnu kameru, doduše C6 ne snima filmove u HD-u. Oba uređaja koriste Nokijin Symbian operativni sustav, no C6 ima znatno slabiji procesor (434 MHz). 

 

Motorola Milestone

Milestone i Vivaz Pro dijele megapikselažu kamere i oba uređaja snimaju HD filmove. Slični su po procesorskom taktu i načinima povezivanja. Ako vam se sviđa Vivaz Pro i želite vrlo sličan uređaj koji koristi Android operativni sustav, bacite oko na Milestone. 

 

 

 

Komentari

Dan

25. listopada 2010 - 12:30 Prijavi neprimjeren komentar

Žalosno je što je SE odustao od Symbiana. Kad bi barem ostojao jedan zajednićki dućan za aplikacije.

Ivan

27. rujna 2010 - 22:42 Prijavi neprimjeren komentar

Meni je i X10 odlican samo da konacno updateaju softver i srede kameru koja nije bog zna sto i mikrofon koji zna bolje loviti zvukove okoline nego mene

Oky

15. rujna 2010 - 17:33 Prijavi neprimjeren komentar

Vivaz pro je po meni najbolji mobitel koji je SE izdao nakon Satia...
A i ponajbolji mobitel uopće na tržištu...

Big lajk :-)

Odgovori