Testovi mobitela

SONY ERICSSON V800i

V800i V800i
Ocijeni mobitel:
Gdje kupiti
Cijena
Info
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

VIDEO 'CIGLA'
Autor: Ivan Brlečić

DUGOOČEKIVANI 3G TELEFONI

stigli su, a podrška operatera također postoji. Nakon ponekog razvojnog modela konačno smo se imali priliku družiti s punokrvnim 3G predstavnikom. To konkretno znači dvije bitne stvari - brza veza s Internetom i videopoziv.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1221662754.jpg

VODAFONEOV IZDANAK

V800 je Sony Ericssonov model namijenjen isključivo prodaji preko Vodafoneovih partnera (VIPnet). Izvana je gotovo identičan modelu Z800, osim crne boje koju nosi V800 i Vodafoneova logotipa. Crna se plastika dopunjuje srebrnim detaljima izvana te srebrnom plastikom koja dolazi do izražaja kad se telefon otklopi. Tipke su također crne s ugodnim plavim osvjetljenjem. Izvana se nalazi mali STN zaslon koji prikazuje solidnih 65k boja. Osim prikaza svih relevantnih informacija može pokazati i sliku pozivatelja ako je ona pridružena broju u imeniku. Ispod njega se nalazi zvučnik s mrežasto perforiranom metalnom zaštitom, koja djeluje vrlo "retro". Na vrhu je 1,3-megapikselna kamera koja se može zakretati za 180 stupnjeva. Tako je omogućeno slikanje i videopoziv. Oko kamere nalaze se sa svake strane po tri blještavo bijele LED-ice za osvjetljavanje u mračnijim uvjetima slikanja ili snimanja videozapisa.

IZNUTRA

nalaze se u izborniku telefona. Glavnih 12 ikona, kao i svi podizbornici, uređeni su u Vodafoneovu stilu. Korisnički promjenjive teme, koje su također animirane, samo pridonose atraktivnosti izbornika. Izbornikom se krećemo pomoću četverosmjernog joysticka, unutar kojeg se nalazi tipka za potvrdu. Tu su još i dvije soft tipke (desna je nažalost rezervirana za Vodafone live). Novost su na tipkovnici tipka za multimediju, koja izravno poziva reproduktor multimedijalnih datoteka (npr. MP3), te tipka za videopoziv.

VIDEO POZIV

Kada želimo uspostaviti videopoziv, potrebno je pronaći broj u imeniku (od sugovornika za kojeg znamo da ima 3G telefon) te pritisnemo tipku za videopoziv. Kada bismo pritisnuli običnu tipku Call, nazvali bismo sugovornika putem GSM signala. Ako sugovornik nema UMTS signal, telefon će nas nakon pokušaja zvanja o tome obavijestiti te nam ponuditi GSM signal. Kada konačno uspostavimo videopoziv, na većem djelu zaslona bit će pokretna, real time slika našeg sugovornika, a u donjem lijevom kutu naša mala videoslika. Slika naravno nije briljantna, no sasvim je zadovoljavajuća u iole boljim signalnim uvjetima. Tijekom videorazgovora nismo uspjeli primiti ni uputiti još jedan poziv (konferencija), a telefon nam je uporno nudio prekid trenutne veze ako želimo nazvati nekog drugog. Kada prihvatimo videopoziv, zvuk se automatski prebacuje na speakerphone (zvučnik), ako nemamo slušalice. Ako nam nije do pokazivanja, možemo jednostavno isključiti kameru, odnosno zakrenuti je za 180 stupnjeva, pa neka sugovornik gleda našu okolinu. Ili možemo izabrati neku od već spremljenih fotografija iz memorije telefona te nju prikazati sugovorniku. Još jedan problem vezan uz videotelefoniju jest - mrak. Za mračne uvjete nam preostaju spomenute LEDice, no one su tako jake da doslovce zasljepljuju oči i nije ih ugodno koristiti. Zato noću radije zaboravite na videopozive. V800 je svakako potpun telefon, koji će zadovoljiti korisnike željne novih tehnologija i usluga.

ZAGRIJAVANJE

Prilikom videotelefoniranja iznimno se brzo troši inače jaka baterija. Do vrha puna Li-polimerska baterija od 900 mAh za 1,5 sati videorazgovora potpuno se isprazni i tako se zagrije da bi njome gotovo mogli ispeći jaje. Zagrijavanje je izuzetno, a baterija se troši na očigled. Potrošnja je jedan od glavnih uzroka kašnjenja 3G telefona. Taj je problem donekle riješen, ali i dalje postoji. Spomenimo, na primjer, da je pomoću modela V800 putem GSM mreže moguće razgovarati do 10 sati (podaci proizvođača).

KONKURENCIJA

MOTOROLA E1000 UMTS telefon konceptualno je nešto drugačiji, ali dostojna konkurencija Sony Ericssonovom modelu V800i.

PLUS

MOGUĆNOSTI
PROŠIRIVA
MEMORIJA

MINUS

“KOCKAST” DIZAJN
VELIČINA

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji