Testovi mobitela

SONY ERICSSON K550i

K550i K550i K550i K550i
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 102 x 46 x 14
Masa uređaja (g) 85
Zračenje (W/kg) 1,25
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 176 x 220
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Da
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 950
Vrijeme razgovora 2G (h) 7
Vrijeme čekanja 2G (h) 350
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1.899 kn
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

Svakako pogledajte i...


 

Klasika u novoj ambalaži
Autor: Ivan Brlečić

K550i tipičan je predstavnik srednje klase Sony Ericsson „fotografskih“ telefona

Već je svima poznato da Sony Ericsson dodjeljuje određena slova svojim modelima s obzirom na glavne značajke određenog telefona. Kako su 'W' (Walkman) modeli prvenstveno glazbeno orijentirani (pa njihove kamere često nemaju niti autofokus), tako su oni iz 'K' serije više fotografski raspoloženi.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215612098.jpg

'K' kao kamera

Tako K550i ponosno nosi Cyber-shot logo, a sa svojom se 2-megapikselnom kamerom smjestio negdje u srednju klasu 'K' serije. 2 megapiksela danas nisu ništa posebno, no uz odličan i vrlo brz autofokus i ova kamera može u određenim trenucima biti sasvim dostatna. Tu je, naravno, i foto svjetlo za slikanje (i snimanje) u uvjetima lošije rasvjete. Popratni softver kamere već smo imali prilike susresti u visoko rangiranim telefonima 'K' serije i za njega imamo samo riječi pohvale, jer moguća su podešavanja gotovo kao kod pravih digitalnih fotoaparata (naravno, onih kompaktnih). Za spremanje slika i ostalog sadržaja na raspolaganju je ugrađena memorija koja prema tvorničkim podacima iznosi oko 64 MB, no na testnom je modelu bila i preko 73 MB. Osim toga, tu je i podrška za nove minijaturne M2 memorijske kartice kojima se slobodna memorija može proširiti. S telefonom ne dolazi dodatna kartica.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215612157.jpg

Dizajn i ergonomija

K550i poprilično je tanak telefon, pogotovo s obzirom na to da je opremljen kamerom s autofokusom. Istina, ne može se mjeriti s W880i, no u usporedbi s ranijim modelima (K750i...) je pravo osvježenje i za ruku i za džep. Dizajn je korektan, usudili bismo se reći i poslovan, te slijedi novi kućni stil, no neće izmamiti previše uzdaha. U mraku bi pogled moglo zaplijeniti vrlo ugodno plavo osvjetljenje tipkovnice. Alfanumeričke tipke su tanke kao kod W880i, što će kod nekih korisnika tražiti navikavanje pri brzom pisanju SMS i inih poruka. Funkcijske tipke su klasične za Sony Ericsson telefone, a joystick je sada četverosmjerna tipka s tipkom za potvrdu u sredini. Ovakvu izvedbu, naravno, hvalimo zbog čestih problema s klasičnim joystickom na ranijim modelima. Jedini problem je izvedba same tipke za navigaciju, koja ima izbočenja gore i dolje, ali ne i lijevo i desno, pa se zna dogoditi da umjesto lijevo ili desno pritisnemo tipke koje se nalaze vrlo blizu tipkama za lijevo i desno.
Straga se nalazi objektiv kamere, zaštićen metalnim kliznim poklopcem, a tu su i dvije jake LED-ice koje služe kao foto-svjetlo. Priključak za punjač smjestio se na lijevi bok, baš kao i kod W880i.

Unutarnje vrijednosti

Zaslon K550i je vrlo dobar. Prikazuje 176x220 piksela preko 1.9 inča dijagonale, te 262.144 boja. Iako postoje i bolji zasloni, prikaz na K550i je odličan.
Izbornik je klasičan Sony Ericssonov, što znači da je pregledan i intuitivan, te snalaženje neće predstavljati problem niti korisnicima koji se prvi put susreću sa Sony Ericssonom.
Od opreme sve bitno i manje bitno je tu. Uvijek nam je drago vidjeti FM radio s RDS-om, a tu su i Music Player, bluetooth, IrDA, organizator, mogućnost avionskog načina rada, RSS čitač, e-mail klijent i sve ostale sitnice bez kojih više ne možemo. Tu je i aplikacija 'Track ID' koju smo već nahvalili u prošlom broju u recenziji W880i. Podsjetimo: radi se o aplikaciji koja omogućuje prepoznavanje melodije koju upravo čujemo i snimimo, a ne znamo joj ime. Kratki snimljeni odsječak se šalje u bazu podataka GPRS vezom i ako ta skladba postoji u bazi podataka, već nekoliko trenutaka kasnije doznat ćemo ime skladbe, izvođača i album na kojem se nalazi dotična pjesma.

Nije 3G

Na kraju spomenimo da je K550i GSM/GPRS/EDGE telefon, odnosno nije i 3G (UMTS) telefon. Mnogima je to ionako svejedno, jer treba još mnogo vremena da 3G uistinu zaživi kod prosječnih korisnika. A ovako je telefon jeftiniji u startu i ima duže trajanje baterije.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215612235.jpg

KONKURENCIJA

Sony Ericsson W610i
W610i dolazeći je konkurent u Walkman izvedbi. Gotovo identičnih dimenzija i mogućnosti, W izvedba dolazi s dodatnom M2 memorijom od 512 MB.

PLUS I MINUS

+ osvjetljenje tipkovnice, dimenzije i masa
- navigacijska tipka

 

 

 

Komentari

joksijole

19. siječnja 2011 - 18:11 Prijavi neprimjeren komentar

da li se izbrisani fajlovi sa ovog telefona mogu nekako vratiti.Da li uz njega ide memorijska kartica i ima li mozda neku drugu memoriju u sebi gde bi eventualno ti fajlovi mogli preci ako nije ubacena naknadno memorijska kartica .
hvala!

tqqgf

03. lipnja 2010 - 11:44 Prijavi neprimjeren komentar

mobič je savršen


elme

27. ožujka 2010 - 10:53 Prijavi neprimjeren komentar

zadovoljan sam sa uredjajem ali me interesuje mozeli se nadograditi software?


Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji