Testovi mobitela

SONY ERICSSON G700

G700 G700 G700 G700
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 106 x 49 x 13
Masa uređaja (g) 99
Zračenje (W/kg) 1,51
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 950
Vrijeme razgovora 2G (h) 12
Vrijeme čekanja 2G (h) 380
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1,799,00 kn
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Posebno napredan
Autor: Branko Kos

Od zadnje implementacije Symbian UIQ operativnog sustava u Sony Ericssonu P1 prošla je godina dana

Sony Ericsson G700 je uređaj koji bi svojim specifikacijama i mogućnostima mogao zamijeniti popularni model P1.
Poznavajući dizajn ovog proizvođača gotovo da smo mogli pretpostaviti da je riječ o klasičnom monoblok uređaju s prilično velikim zaslonom kvalitetne izrade. Napravljen u kombinaciji šampanj i crne boje djeluje vrlo otmjeno. Plastika koja se nalazi na stražnjoj strani uređaja jedina će dobiti zamjerku na izradu jer ne odaje dojam telefona visoke klase. Obrada je dobra jer je plastika napravljena rebrasto što spriječava lagano klizanje iz ruke ili džepa no toliko je tanka i teško se skida da zaista ne predstavlja kvalitetan i čvrst uređaj. Tipke su idealne za pisanje poruka s obzirom da je u pitanju alfanumerička tipkovnica s velikim gumenim tipkama kratkog hoda. Klasičan izbornik Symbian UIQ operativnog sustava je takav da će se svako na njega naviknuti u kratkom roku. Prva stvar koja se uoči na uređaju je iznimno velik zaslon koji će svima olakšati korištenje. Osim što je velik, zaslon je također osjetljiv na dodir te samim time olakšava korištenje naprednijim korisnicima koji su se sa sličnim uređajima sretali već ranije. Navigacija prstom putem zaslona s vremenom postaje rutinska. Za one kojima to ne predstavlja jednostavan izbor ovdje je klasična navigacijska tipka koja šetnju izbornikom čini vrlo banalnim. Olovčica se skriva u stražnjem dijelu uređaja te ju jednim potezom prsta lako izvaditi. Zaslon prepoznaje rukopis što znači da je moguće pisati olovčicom po zaslonu. Pisanjem odgovarajućeg znaka na zaslonu izbacuje se odgovarajuće slovo. Osim ovog stylusa valja spomenuti dobivanje drugog rezervnog stylusa u paketu tako da ne morate brinuti previše ako ga slučajno izgubite, no nemojte dozvoliti da vam se to dogodi dvaput.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1222273132.jpg

Promjena dijelova izbornika

Iako smo već napomenuli kako je izbornik isti kao i u ostalih modela s podržanim Symbian UIQ operativnim sustavom, treba dodati kako je izbornik u kojem su fotografije, videozapisi i glazba potpuno izmijenjen. Predstavlja popisni prikaz svih datoteka koje naš uređaj posjeduje. Štoviše, preuzet je s ostalih novijih modela koji nemaju u sebi Symbian, primjerice kao kod modela C902 s kojim smo se imali priliku susresti u prošlom broju.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1222273149.jpg

Zaključavanje tipkovnice

Vjerujemo da postoji velik broj korisnika kojima je korištenje monoblok uređaja mrsko iz razloga što moraju voditi računa o zaključavanju tipkovnice. Za razliku od starijih modela kod kojih je taj postupak zahtijevao pritisak nekoliko tipki u određenom vremenskom intervalu, kod ovog je modela to riješeno zaista jednostavno i funkcionalno. Tipka s oznakom ključića na bočnoj strani na vrlo jednostavan način rješava vas dodatne muke oko zaključavanja tipkovnice.

Stvoren za posao

G700 zasigurno je jedan od uređaja koji će svoju najveću slavu steći među poslovnim ljudima kojima je najbitnija stvar personalizacija uređaja s njihovim uredskim poslovima te mogućnost pregledavanja svih vrsta datoteka i aplikacija. Samim time nas je začudilo da u poslovni uređaj nije ugrađen w-lan kako bi se pristup internetu još više olakšao. Izbornik je napravljen u stilu ikona kao i kod ostalih uređaja s Symbianom UIQ operativnim sustavom. Za one koji ne znaju, pojasnit ćemo da je riječ o nešto drugačijem Symbian sustavu nego kod Nokie ili Samsunga, no svrha i mogućnosti gotovo su iste. Mogućnost instalacije brojnih aplikacija i programa omogućit će da od vašeg mobilnog telefona napravite nešto puno više. Izbornik je u stanju čekanja napravljen na principu rada s favoritima tj. omiljenim i najčešće korištenim funkcijama koje ćete pokrenuti vrlo jednostavno, a to je jednim pritiskom na ikonu na zaslonu. Favorite je moguće prilagoditi sebi te odabrati ono što vam najviše odgovara. Prijenos podataka omogućen je putem sveprisutnog bluetootha i to brže verzije – 2.0. Memorija samog uređaja iznosi velikih 160MB, na što smo već navikli kod ovog proizvođača. Memorija je proširiva memorijskom karticom tipa M2, što predstavlja standard za Sony Ericsson uređaj.

Organizirajte svoj posao

Osim pristupa najkorištenijim funkcijama putem skraćenog odabira, treba obratiti pozornost na organizator koji posjeduje. Podsjetnik i alarm funkcioniraju odlično jer se prilikom uključivanja alarma prikazuje čitav dan u kalendaru u kojem piše što sve taj dan morate obaviti i u koliko sati te za koju je od zabilježenih opcija potreban alarm. Iznimno je zgodna stvar što alarm možete namjestiti tako da vas ujutro probudi omiljena radijska postaja s pjesmom ili možda čak jutarnjim vijestima. Pregledavanje vaših datoteka (prezentacija, tekstova i tablica) vrlo je jednostavna uz pomoć Quick Officea. Drugi oblik vrlo rasprostranjenih datoteka današnjice je PDF koji će se uz pomoć PDF+ moći nesmetano pregledavati. Štoperica, kalkulator, pretvarač jedinica mogućnost dodijele brzog biranja za devet kontakata pritiskom na brojeve 1-9 već su klasične dodatne funkcije ovog proizvođača.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1228468667.jpg

Nedostatak profila

Naprosto je teško vjerovati da se pojavila ista greška kod ovog uređaja kao što je bilo na modelu P1. Nedostatak profila zvonjenja daje veliki nedostatak ovom uređaju, posebno uzme li se u obzir da je riječ o poslovnom telefonu gdje bi trebalo biti barem nekoliko mogućih načina zvonjenja (npr. sastanak, ured, doma, vani). Nismo očekivali da će na ovako naprednom uređaju zakazati s ovako bitnom funkcijom.

Odličan za zabavu

Zaboravimo li problem s profilima, morat ćemo se složiti da ovaj uređaj posjeduje zaista mnogo toga. Fotoaparat razlučivosti 3,2 megapiksela u kombinaciji s bljeskalicom radi odlične fotografije, kako po danu, tako i po noći u uvjetima minimalnog osvjetljenja. FM radio, videopozivi, RSS vijesti te dvije igrice (Sudoku i Sims 2) samo su još neke od dodatnih funkcija s kojima ćete se moći zabavljati kad uhvatite slobodnog vremena.

KONKURENCIJA:

Samsung G810 novi je produkt korejske tvornice koji osim pametnog Symbian operativnog sustava, nudi i fotoaparat razlučivosti velikih 5 megapiksela te kvalitetnije kućište.

PLUS I MINUS:

+  dizajn, kvaliteta, zaslon osjetljiv na dodir

-  nema profile zvona, poklopac baterije

 

 

 

Komentari

mateo

11. travnja 2010 - 16:50 Prijavi neprimjeren komentar

mobitel boli glava.............dobar


slavko

23. lipnja 2009 - 16:03 Prijavi neprimjeren komentar

telefon mi je extra


slavko

23. lipnja 2009 - 16:02 Prijavi neprimjeren komentar

telefon mi je extra


Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji