Testovi mobitela

SONY ERICSSON C902i

C902i C902i C902i C902i
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 108 x 49 x 10,5
Masa uređaja (g) 107
Zračenje (W/kg) 1,34
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 930
Vrijeme razgovora 2G (h) 9
Vrijeme čekanja 2G (h) 400
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 3169kn
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Fotoaparat u mobitelu
Autor: Branko Kos

Naviknuti na savršenstvo slika fotografiranih novim uređajima ovog proizvođača, jedva smo dočekali da i u naše ruke dođe C902i, još jedan od konkurenata u klasi uređaja s fotoaparatom razlučivosti od 5 megapiksela

Promatrajući uređaje tvrtke Sony Ericsson u proteklih nekoliko godina, moramo priznati da je jedan od razloga ekspresnog probijanja na tržištu ugrađivanje iznimno kvalitetnih fotoaparata u mobitele. Cybershot tehnologija postala je neizostavni dio uređaja visoke klase te i u ovom modelu pogledom na oznaku zaključujemo da slovo C označava baš Cybershot.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1222952289.jpg

Ergonomija i dizajn

Već pri prvom susretu s ovim uređajem može se naslutiti da je riječ o telefonu koji će zadovoljiti i one najzahtjevnije korisnike. Kućište je crne boje, no bitna stavka je da se otisci prstiju uopće ne primjećuju te uređaj nikada ne izgleda prljavo ili masno. Bočne strane napravljene su prugasto u kombinaciji srebrnog i crnog, što djeluje odlično jer daje živost i eleganciju cijelom uređaju. Uređaj krasi relativno veliki zaslon dobre razlučivosti koji olakšava pregled fotografija i videozapisa te čitanje tekstualnih poruka. Centralna tipka nije napravljena kao joystick, nego kao četverosmjerna navigacijska tipka s odabirom u sredini. Dizajn je klasičan za ovog proizvođača, što znači da je ovo običan candy bar uređaj koji posjeduje sve najzahtjevnije funkcije. Tipke su ugodne te je samo pisanje tekstualnih poruka vrlo lako i precizno. Stražnja strana uređaja rezervirana je za objektiv fotoaparata, ili bi barem tako trebalo biti. No ovdje dolazi do malene preinake te je objektiv skriven ispod poklopca koji se otvara laganim pokretom ruke i time se sam uređaj produžuje za gotovo jedan centimetar. Zanimljivo rješenje jer čuva objektiv od udaraca, prašine i svih ostalih mogućnosti oštećenja, a i izaziva onaj wow efekt pri otvaranju kućišta. Sve nas to podsjeća na špijunske fotoaparate kada se fotoaparat pomoću dvije ruke raširio (razvukao), napravila fotografija i ponovo stisnuo rukama. Prilikom otvaranja fotoaparata uključuje se plavo osvjetljenje vertikalno položene plave crte. Na stražnjoj je strani uređaja zvučnik koji daje dobar 3D zvuk i omogućuje kvalitetno slušanje pjesama vaših omiljenih izvođača.

Zanimljiv zaslon

Zaslon uređaja, kao što smo već napomenuli, prilično je velik, no nemojte se dati prevariti kada telefon uzmete isključen u ruke. Zaslon nije duž cijele širine uređaja kao što to izgleda, nego je sa svake strane kraći za 5 milimetara. Kada se otklopi poklopac za uključivanje fotoaparata, upalit će se osam optičkih tipki (po četiri sa svake strane, osvijetljene su plavom bojom) koje su osjetljive na dodir i s njima se vrlo lako služiti osnovnim funkcijama prilikom fotografiranja i snimanja videozapisa kao što su uključivanje i isključivanje bljeskalice, odabir veličine slike, odabira načina slikanja i ostalog. Jedino morate uzeti u obzir i pripaziti na to da prsti nisu vlažni jer ako jesu, tipke neće hvatati najbolje. Zahvaljujući akcelerometru možemo sve slike gledati na punom zaslonu laganim zakretanjem zaslona, pri čemu se i sama slika okreće. Slika se zakrene za oko jednu sekundu. Izbornik na zaslonu izgleda odlično posebice zato jer ga možete personalizirati određenom temom ili pak pomoću tri osnovna načina prikaza.

Softverski bogat

Kako vrijeme odmiče i tehnologija napreduje, tako svaki proizvođač mora u uređaj staviti nešto novo kako bi ga učinio zanimljivijim, funkcionalnijim i ponajprije poželjnijim za kupnju. C902i je uređaj koji je softverski vrlo bogat te posjeduje mnogo novih mogućnosti. Ono čime se može pohvaliti je kompletna personalizacija vlastitih datoteka uređivanjem putem PhotoDJ, VideoDJ i MusicDJ-a. Mogućnost navigacije putem Google Mapsa postala je već standardni softverski dio današnjih uređaja te je bilo i očekivano da će ga Sony Ericsson uvesti i ovaj model. Od ostalih funkcija treba navesti TrackID i FM radio. Već klasična je PlayNow aplikacija. One koji vrijeme vole prikratiti igranjem igrice na mobitelu razveselit ćemo informacijom da u uređaju imaju Need for Speed igru koja će vas vrlo lako zaraziti te klasični Solitaire i Foto Quest Fishing. Uključite "Pripovjedača" i svakoj slici dodajte tekst, oblačić, boju ili isječak iz druge slike kako bi baš vaše slike bile najoriginalnije i naljepše te ih poslije usporedite s prijateljima. Osim fotoaparata, dolazi i druga kamera koja služi za uspostavu videopoziva. Kupnjom ovog uređaja dobivate i svoje blog stranice putem kojih možete objaviti slike i videozapise. Putujte, i neka svi vide mjesta gdje ste bili i što ste vidjeli.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1222952424.jpg

Memorijska mogućnost

Kao i kod ostalih modela ovog proizvođača, moguće je proširivanje interne memorije uređaja koja iznosi 130 MB s memorijskim karticama M2. U kombinaciji s tim memorija uređaja bit će zasigurno svima dovoljna za sve što ovaj uređaj nudi. Proširivanjem s karticom malo većeg kapaciteta praktički dobivate tri uređaja u jednom – mobitel, fotoaparat i mp3 player.
Sve je podatke moguće prebaciti na računalo uz pomoć bluetootha ili USB povezivanja s računalom.
Za kraj valja reći da je Sony Ericsson C902i odličan je aparat koji će zadovoljiti svakoga, barem dok ne odlučite kupiti uređaj s 8-megapikselnim fotoaparatom. Naravno, mislimo na sljedeću poslasticu – C905i, koji smo predstavili u prošlom broju magazina.

Mogućnosti fotoaparata

Ono što je kod ovog uređaja najzanimljivije sigurno je fotoaparat visoke razlučivosti s autofokusom i ugrađenom bljeskalicom, a koji daje iznimno kvalitetne fotografije. Mogli bismo čak savjetovati da počnete slikati s njim, a ne s vašim omiljenim digitalcem jer ćete uštedjeti na mjestu u torbici ili džepu, a rezultat će biti gotovo jednak. Slike u potpunom mraku zaista su impresivne. Kada smo rekli da je uređaj softverski bogat, mislili smo se osvrnuti i na opcije fotoaparata koje su odlične. Nerijetko vam se dogodilo da slika prilikom fotografiranja ispadne mutna zbog trzaja ruke. Ovdje na to možete zaboraviti jer funkcija prepoznavanja lica izoštrava sliku lica kada slikate tako da ne može ispasti mutna. Druga velika stvar kod fotoaparata je BestPic tehnologija koja u trenutke slikanja odabire devet fotografija dok je fotoaparat fokusirao, te predlaže onu za koju misli da je najbolja. Odabirom te jedne ostale se brišu, a u vaše se fotografije sprema najkvalitetnija. Iznimno funkcionalno i korisno rješenje koje će slikanje učiniti još jednostavnijim i boljim. Za kraj ovih opcija treba još spomenuti PhotoFix. Koliko puta vam se desilo da želite slikati nekoga, no slika nije uspjela zbog lošeg osvjetljenja ili zbog loših boja? Primjenom ove tehnologije to je gotovo nemoguće jer se slika automatski podešava tako da popravi osvjetljenje, boje i kontrast kako bi slika izgledala što bolje.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1222952458.jpg

PLUS I MINUS

+ Dizajn
+ Fotoaparat
+ Kvaliteta
+ Ergonomija

- Relativno sporo očitavanje fotografija

KONKURENCIJA:

Samsung G800

G800 je adut korejskog proizvođača koji ima fotoaparat jednake razlučivosti, ali i 3x optički zoom.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji