Testovi mobitela

SONY ERICSSON R306

R306 R306 R306 R306
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 90 x 48 x 16
Masa uređaja (g) 93
Zračenje (W/kg) 0,71
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 128 x 160
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Ne
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 930
Vrijeme razgovora 2G (h) 9
Vrijeme čekanja 2G (h) 410
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Ne
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 525,38 kn
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

Svakako pogledajte i...


 

Preklopni radio
Autor: Nikola Perunčić

Stariji brat modela R300, opisanog u prošlom broju, donosi nam preklopni dizajn, stereo zvučnike i slične šminkerske stvari. No koliko se toga zaista promijenilo?

Sony Ericsson ne prestaje s ofenzivom specijaliziranih mobitela. Radio, reprodukcija glazbe, fotoaparat... Za sve to imate posebnu seriju mobitela. Ovo čudo iz Radio serije se poprilično razlikuje od R300 modela. Preklopni dizajn, stereo zvučnici... Zvuči lijepo, no prvo valja zagrepsti ispod površine.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1222272325.jpg

Kao tranzistor

Prvo što upada u oči je specifičan, radioliki, izgled R serije. Kod R300 modela stražnja strana je imala reljef zvučnika na poklopcu, dok kod R306 modela prednja strana stvarno sliči na radio. Dva zvučnika, pet tipki, mali zaslon... Sa stražnje se strane nalazi samo fotoaparat 1,3-megapikselne rezolucije, dok su bočne strane uređaja relativno zanimljive. Desna je oblikovana tako da mobitel na njoj može stajati i glumiti radijski uređaj, a na lijevoj se nalaze tipke za pojačavanje zvuka i mijenjanje moda zvuka – normalan zvuk ili koncertni mod. Priključak za slušalice i punjač je, opet, na lijevoj strani, a priključak slušalica je, pogađate, opet, ogroman i ne drži se baš najbolje kada je mobitel u džepu. Kada mobitel rasklopite, ukazuje vam se potpuno druga slika. Okrugle, podosta razmaknute tipke, osiguravaju vam sigurno, no ne i brzo tipkanje. Središnja tipka, unutar "kotačića", nije dovoljno odmaknuta od njega pa vam se može dogoditi da ponekad stisnete neki prečac i taj gumb u isto vrijeme. Tipke za potvrdu, povratak, brisanje i izbornik prečica nisu istaknute, nego su spojene s podlogom tipkovnice i mogle bi se vrlo lako izobličiti nakon dulje uporabe.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1222272341.jpg

Ispod kože

Mobitel krasi 1,9-inčni zaslon rezolucije 128 x 160 piksela sa 65.536 boja, te onaj na vanjskom dijelu koji je monokromatski i rezolucije 96 x 32 piksela. Vanjski zaslon prikazuje vrijeme i neke osnovne informacije o mobitelu (pristigle poruke, propušteni pozivi, isključen ton zvona...) dok ne slušate radio. Kada uključite radio i zaklopite telefon, na vanjskom zaslonu piše frekvencija radijske postaje koju trenutno slušate, no na žalost, ne i ime radijske postaje, iako mobitel ima RDS funkciju. Tipke na poklopcu koje služe za mijenjanje memorirane stanice i mijenjanje frekvencije su dobre, pogotovo zato jer su male i gotovo ih je nemoguće slučajno pritisnuti u džepu. Izbornik je standardno spartanski za jeftinije Sony Erricsson modele, no ima sve potrebno na jednome mjestu. I ovaj model se diči opcijom snimanja radijskog programa na mobitel, ali najveća kočnica je dostupna memorija. Mobitel nema opciju proširivanja memorije karticama, a sam ima memoriju od jako skromnih 5 MB. TrackID funkcija je također tu, no ne možete je upotrijebiti tako da uzima glazbu iz radijskog programa ili iz već snimljene datoteke, nego samo ono što mobitel "čuje" u tom trenutku preko mikrofona.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1228470157.jpg

Mogućnosti

Mobitel podržava 3D igre te reprodukciju MP3 pjesama i videozapisa, a potonje može i snimati, no u jako niskoj rezoluciji. Fotoaparat je relativno kvalitetan, no slobodno zaboravite slikanje sa zoomom. Da, zoom (digitalni) postoji, no moguć je samo u VGA rezoluciji i morate imati jako mirnu ruku zbog duge ekspozicije koju fotoaparat koristi u toj prilici. I sama pozicija fotoaparata je podosta loša – ne nalazi se na poklopcu uređaja, nego na tijelu i to baš na mjestu gdje se uglavnom nalazi kažiprst za vrijeme slikanja. Osim toga, na tih 5 megabajta i ne stane previše slika. Sve u svemu, ovo nije loš mobitel. Daleko od toga da jest, no neke stvari baš i nemaju logike. "Slabiji" model, R300, ima gotovo duplo više memorije. No, osnove su tu. Bluetooth, SMS, MMS, fotoaparat s kamerom, FM i AM radio i stereo zvučnici, a sve to za relativno nisku cijenu. Na žalost, tipkovnica ni na ovom modelu nije za pohvalu, iako je bolja i teško je promašiti željenu tipku, a anoreksija po pitanju memorije je ozbiljna stvar koju bi trebalo čim prije iskorijeniti.

KONKURENCIJA:

Sony Ericsson R300

Iako ovaj uređaj nema pravu konkurenciju, pogotovo zato jer su stereo zvučnici još uvijek relativno rijetki u mobitelima, jedino mu njegov mlađi brat može koliko toliko priprijetiti. Nije preklopan, nema stereo zvučnike, ali ima nešto više memorije i iste radijske mogućnosti.

ZA I PROTIV:

+ stereo zvučnici, snimanje radijskog programa
- tipkovnica, malo memorije

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji