Testovi mobitela

SONY ERICSSON K810i

K810i K810i K810i
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 106 x 48 x 17
Masa uređaja (g) 103
Zračenje (W/kg) 1,31
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Ne
Infracrveni port (IrDA) Da
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 950
Vrijeme razgovora 2G (h) 10
Vrijeme čekanja 2G (h) 400
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Sony Ericsson


062/ 000 000
http://www.sonymobile.com/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Facelift
Autor: Ivan Brlečić

Sony Ericsson poprilično je zategao bore svom 'premium' modelu, dodao brojku 10, pokoji novi trik i dobili smo novog 'bestsellera'

K800i predstavljao je pravi preokret u mobilnoj telefoniji. Prvi je donio brand 'Cyber-shot' i kvalitetnu kameru sa pravom bljeskalicom i AF svjetlom, a i niz ostalih manjih trikova koji su taj telefon činili toliko dobrim digli su konkurenciju na noge.
K810i nasljeđuje mnoge kvalitetne osobine K800i i donosi neke nove, a 'pegla' (skoro pa doslovno) neke nedostatke, no ipak ne impresionira više toliko kao njegov prethodnik.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1187728859.jpg

DIZAJN I ERGONOMIJA

Ono što je najviše izmijenjeno je dizajn. Moramo priznati da nas je osvojio na prvi pogled. Cijela prednja površina je pokrivena prozirnom plastikom, što daje posebno elegantan izgled telefonu. Iznad velikog zaslona i dalje su dvije funkcijske tipke, a ispod zaslona elegantno se šepuri logo 'Cyber-shot'. Posebno upada u oči nova tipkovnica, ona alfanumerička. Tipke su okrugle i metalizirane sa koncentričnim krugovima koji posebno gode jagodicama prstiju. Brojke i slova nalaze se pored tipaka i osvijetljene su bijelom bojom, ispod prozirne plastike. Iznad alfanumeričke tipkovnice nalaze se funkcijske tipke koje su osvijetljene ugodnim plavom pozadinskim svjetlom. Ove tipke su od glatke crne plastike, a joystick je u gunmetal boji. Okrugle alfanumeričke tipke traže navikavanje kod brzog pisanja, a pomalo smeta prevelika udaljenost između tipaka, tako da je potreban popriličan rad palca kod pisanja SMS-ova. Iznad zaslona smjestila se i mala kamera za video pozive.
No sada je vrijeme da i spomenemo ono što nas se vizualno vrlo dojmilo. Radi se o osvjetljenju tipaka koje postaju funkcijske nakon što se aktivira kamera. To su tipke 1,4,7 i *. Kako je telefon položen u stranu kada slikamo, te plavo osvijetljene oznake se nalaze ispod tipaka i odmah nam na prvi pogled daju do znanja koja tipka predstavlja koju funkciju kada je kamera aktivirana. Tako primjerice tipka 4 mijenja makro i normalan način fokusiranja, 7 uključuje samookidač, a zvjezdica podešava način rada bljeskalice. Isti način osvjetljenja nalazi se i kod funkcijskih tipaka iznad zaslona. Izgleda odlično!
Na desnom boku se nalaze tipke za regulaciju jačine zvuka, odnosno zumiranje prilikom slikanja ili pregledavanja fotografija, te tipka za fotografiranje ili snimanje videa. Blizu se smjestio i IrDA prozorčić. Na lijevom boku je tipka za pokretanje/pauziranje glazbe i utor za M2 (Memory Stick Micro) memorijske kartice.

KAMERA

Pozadina telefona je od gumirane plastike koja godi na dodir. Tu je i objektiv kamere, te bljeskalica. Sada se vratimo na ono 'peglanje nedostataka' od K800i. Naime objektiv kamere, odnosno poklopac, više nije 'grba' koja nagrđuje telefon i čini ga nezgrapnim. Na K810i sve to djeluje daleko elegantnije i glatkije. Problem je što se i dalje poklopac prelako otvara, tako da nije rijetko da će se kamera aktivirati dok telefon nosite u džepu. Kamera ima rezoluciju od  3.2 MP, kao i kod prethodnika. Bljeskalica je ksenonska i imamo samo riječi pohvale, baš kao i za AF (auto-fokus) pomoćno svijetlo. Aparat sam odlučuje kada će se bljeskalica aktivirati. Dostojno Cyber-shot loga.
Naravno, tu je i mogućnost snimanja video zapisa QCIF kvalitete sa zvukom. Sve već viđeno u K810i, a kvaliteta fotki je sasvim zadovoljavajuća, iako naravno ne može zamijeniti prave Cyber-shot fotiće. To je nešto što ćemo očekivati od već najavljenog 5 megapikselnog K850i.
MN: Ostale vrijednosti
U odnosu na prethodnika praktično sve je isto.
Zaslon je rezolucije 240 x 320 točaka, a prikaz je odličan. U stanju je prikazati 262k boja.
Izbornik je šaren, pregledan i intuitivan. Sve one sitnice koje smo hvalili kod K800i rado viđamo i dalje u K810i.
Od tehnologija i multimedije teško da možemo još nešto poželjeti. Ugrađen je player MP3/AAC/MPEG4 datoteka, te RDS FM radio. Uz 70-ak MB ugrađene memorije u paketu dolazi i M2 kartica od 128 MB. Tu su i zabavne aplikacije PhotoDJ, MusidDJ, VideoDJ, te korisne funkcije poput Track ID-a, Bluetooth daljinskog upravljača. Izmjenjive animirane teme, odlične 3D igre, Java aplikacije su već standard, baš kao i za tu klasu očekivani GPRS, MMS, E-mail, glasovno biranje i upravljanje, Bluetooth i infra-crvena. K810i je opremljen i RSS čitačem.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1187728908.jpg

ZAKLJUČAK

Uz sitne, ali bitne promjene u odnosu na K800i, K810i donosi pravi facelift koji će mu zasigurno osigurati dobru budućnost.

KONKURENCIJA

Sony Ericsson K800i i dalje se dobro drži, uz nižu cijenu glavna razlika je estetske prirode, dok su specifikacije gotovo jednake.

PLUS

kamera i bljeskalica, zaslon, opremljenost

MINUS

razmaknute tipke, poklopac objektiva, veličina i masa

 

 

 

Komentari

nemiran

06. rujna 2011 - 09:26 Prijavi neprimjeren komentar

mirna ima jo dase kupi u hrvatskoj po cjeni od 5000 kun u zagrebu

Mirna

28. srpnja 2009 - 19:26 Prijavi neprimjeren komentar

Ja posjedujem Sony Eric. K810 i oko 20 mjeseci, sada me intersuje samo, kako se krecu njegove cijene sada, da li uopšte može da se kupi novi, ili je već prevazidjen.Hvala.Ako je prevazidjen, koja je je njegova alternativa, tj,. koji bi ga uredjaj mogao zamjeniti, a da po kvalitetu bude bolji, i kakve su cijene.Hvala


Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji